Poznaj prosty przepis na domową kiełbasę słoikową!

Hanna Skowron 01.02.2019 AKTUALIZACJA: 30.01.2020
kiełbasa słoikowa przepis wielkanoc
Fotografia: Shutterstock

Przepis na kiełbasę słoikową jest bardzo prosty, koniecznie wypróbuj go na święta!

Domowe wędliny to jedne z najzdrowszych, dlatego, jeśli zależy ci na zdrowiu twoim oraz bliskich koniecznie wypróbuj przepisy na kiełbasę słoikową. Przepis na tego typu kiełbasę jest łatwy w wykonaniu. Przyrządź domową kiełbasę słoikową i ciesz się jej smakiem podczas świąt wielkanocnych.

Zobacz także: Pasta jajeczna na różne sposoby. Poznaj klasyczną pastę na Wielkanoc!

Kiełbasa słoikowa - przepis

Składniki:

  • 1 kg łopatki wieprzowej,
  • 0,5 kg boczku świeżego,
  • 1 łyżeczka pieprzu grubo mielonego,
  • 1 łyżeczka płaska cukru pudru,
  • 1 łyżeczka żelatyny,
  • 1,5 łyżki soli,
  • 3 duże ząbki czosnku,
  • 1 płaska łyżeczka otartego majeranku

Przygotowanie:

  1. Wszystkie rodzaje mięsa należy pokroić w kostkę i zmielić maszynką na grubych oczkach. Do mięsa należy dodać sól, pieprz, żelatynę, czosnek oraz majeranek. Całość dokładnie wymieszać, aż do uzyskania jednolitej formy.
  2. Tak przygotowane mięso należy przełożyć do kilku słoików. Mięso umieścić w słoikach tak, aby nie było powietrza między słoikiem a mięsem. Mięso ułożyć do ¾ wysokości słoika, ponieważ musi zostać tam miejsce na galaretkę.
  3. Zakręcić szczelnie i wstawić na noc do lodówki.
  4. Następnego dnia ułożyć wszystkie słoiki w dużym garnku na ścierce i zalać wodą do zakrętek. Gotować na małym ogniu, tak aby woda zaczęła bulgotać. Po 60 minutach wyciągnąć i odstawić do wystygnięcia. Następnego dnia cały proces powtórzyć. Dzięki temu nasza kiełbasa słoikowa będzie odpowiednio zapasteryzowana.

Zobacz także: 2 przepisy na schab. Poznaj zdrowe przepisy na schab pieczony oraz schab ze śliwką

Mięso w słoiku

  • Mięso w słoiku jest bardzo smaczne, dlatego warto wykonać tego typu przepis na święta wielkanocne. Wykonanie mięsa słoiku nie zajmie ci zbyt wiele czasu, dlatego, jeśli nie jesteś fanem wielogodzinnego stania w kuchni, koniecznie wypróbuj przepis na mięso w słoiku.

Składniki:

  • 2 kg mięsa wieprzowego,
  • 4 łyżeczki soli peklowej,
  • 10-15 listków laurowych,
  • 2 łyżeczki ziela angielskiego,
  • 2 łyżki żelatyny,
  • 4-5 ząbków czosnku,
  • 3 łyżki majeranku

Przygotowanie:

  1. Mięso pokroić na kawałki i przełożyć do dużej miski.
  2. W misce połączyć mięso z solą peklową, czosnkiem, żelatyną oraz majerankiem. Całość wyrobić do jednolitej masy. Odstawić na noc.
  3. Rano włożyć mięso do słoików, do każdego włożyć listek laurowy i dolać na wierzch dwie łyżki wody. Zakręcić dokładnie.
  4. Wstawić słoiki do garnka, nalać wodę prawie pod pokrywki, zagotować garnek z wodą. Słoiki gotować około 70 minut. Zostawić do wystygnięcia.
  5. Następnego dnia powtórzyć czynność.
  6. Trzeciego dnia gotować tylko 30 minut. Dzięki temu mięso w słoikach może stać w domu przez kilka miesięcy.

Zobacz także: 3 przepisy na sos chrzanowy odkryj niesamowity smak tego sosu na nowo

Sprawdź swoją wiedzę dotyczącą świąt wielkanocnych. Ten quiz wcale nie jest taki prosty!

Rozwiąż quiz

Co wiesz o Wielkanocy? Pytania mogą cię zaskoczyć

Palma Wielkanocna
Fotografia: shutterstock

1. Kiedy święcone są palmy?

Oceń artykuł

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów