Kaszanka z grilla – jak ją przygotować, żeby była smaczna i zaskoczyła wszystkich gości?

Łucja Siennicka 08.04.2019 AKTUALIZACJA: 26.06.2019
Kaszanka z grilla
Fotografia: Shutterstock

Kaszanka z grilla, podobnie jak kiełbasa, jest jednym z najczęściej pojawiających się na grillu dań. Jej przygotowanie nie zajmuje dużo czasu i jest niezwykle proste. Sprawdź, jak to zrobić!

Kaszanka z grilla pojawia się w większości menu grillowych spotkań Polaków. Sięgamy po nią równie często, jak po kiełbasę z grilla.

Kaszankę wyrabia się z kaszy i krwi oraz podrobów. Istnieje wiele rodzajów kaszanki – gryczana, jęczmienna, można również trafić na mieszaną. Jej podstawowymi przyprawami są cebula, pieprz i majeranek.

Kaszanki powinny unikać osoby, które mają problem z cholesterolem i unikają w swojej diecie tłuszczów.

Kaszankę można grillować i podawać razem z dipami, marynatami, sosem czosnkowym, sałatkami czy pieczywem. Sprawdź, jak ja przygotować!

Prosta kaszanka z grilla

Najprościej przygotować kaszankę z dodatkiem warzyw, a całość zawinąć w folię aluminiową i w taki sposób grillować na ruszcie. Kaszanka przesiąknie aromatem świeżych warzyw i nabierze zupełnie innego smaku. Jak przygotować kaszankę z grilla?

Skład:

  • 6 kaszanek
  • 4 cebule małej wielkości
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Do dużej miski wlej oliwę i dodaj przyprawy – sól, pieprz, słodką paprykę oraz majeranek.
  2. Wymieszaj dokładnie.
  3. Następnie natrzyj kaszanki przygotowaną marynatą.
  4. Cebulę i czosnek pokrój w paski.
  5. Kaszankę wyłóż na folię aluminiową, następnie ułóż na niej czosnek i cebulę.
  6. Zawiń dokładnie.
  7. Grilluj na tace.

Zobacz także: Skrzydełka z grilla – jak je przygotować, żeby były chrupiące i soczyste?

Kaszanka z grilla z jabłkami

Dobrym dodatkiem do kaszanki są… jabłka! Takie połączenie sprawdzi się w wersji grillowej. Sprawdź, jak przygotować kaszankę z grilla z jabłkami.

Składniki:

  • 6 kaszanek
  • 3 jabłka
  • 3 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 4 łyżki oleju

Przygotowanie:

  1. Jabłka obierz, następnie pozbądź się gniazdek nasiennych i pokrój na mniejsze kawałki.
  2. Następnie pokrój cebulę w plasterki.
  3. Czosnek pokrój na mniejsze kawałki.
  4. W dużej misce umieść olej oraz przyprawy i wymieszaj.
  5. Każdą kaszankę natrzyj przygotowaną marynatą.
  6. Następnie ułóż kaszankę na folii aluminiowej.
  7. Na kaszance ułóż czosnek, jabłka oraz cebulę.
  8. Zawiń dokładnie.
  9. Grilluj na tace.

Kaszanka z grilla z pieczonym ziemniakiem

Kaszanka sprawdzi się w połączeniu z pieczonymi ziemniaczkami. Można je przygotować w jednej foli aluminiowej. Sprawdź, jak przygotować taką kaszankę z grilla!

Składniki:

  • 6 kaszanek
  • 5 ziemniaków
  • 3 cebule
  • 5 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki

Przygotowanie:

  1. Zacznij od przygotowania ziemniaków – trzeba je najpierw obgotować. Najlepiej przez 10-15 minut.
  2. Następnie obierz cebule i pokrój ją w plasterki.
  3. W dużej misce wymieszaj oliwę z przyprawami.
  4. Następnie natrzyj kaszankę oraz ziemniaki marynatą.
  5. Ułóż kaszankę na foli aluminiowej.
  6. Do każdej kaszanki dodaj ziemniaczki oraz cebule.
  7. Całość zawiń szczelnie w foli aluminiowej.
  8. Grilluj kaszankę i ziemniaczki na tace.

Zobacz także: Warzywa z grilla – jak je przyrządzić, żeby smakowały nawet wielbicielom mięsnych potraw?

Rozwiąż quiz

Czy odgadniesz z jakiego kraju pochodzi to danie? Tylko 1 na 10 osób zdobywa komplet punktów!

sushi
Fotografia: shutterstock

1. Z jakiego kraju pochodzi sushi?

Oceń artykuł

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów