Kasza jaglana to samo zdrowie. Jakie dania można z niej przygotować?

Roksana Orlicka 23.05.2019 AKTUALIZACJA: 30.01.2020
kasza jaglana
Fotografia: Shutterstock

Przepisów na wykorzystanie kaszy jaglanej w kuchni jest wiele. Można podać ją na słodko, ale też w wersji wytrawnej.

Kasza jaglana jest jedną z najzdrowszych. Ma właściwości, które odkwaszają organizm. Zawiera witaminę E, B i krzem.

Kasza jaglana jest otrzymywana z prosa. Idealnie sprawdzi się jako pożywne i rozgrzewające śniadanie. Wystarczy ugotować ją na wodzie lub mleku, dodać odrobinę miodu, owoce i bakalie.

Kasza jaglana może być również zamiennikiem ziemniaków, ryżu i makaronu. Sprawdzi się również w zupach i zapiekankach. Wegetarianie i weganie wykorzystują kaszę jaglaną do wykonania sycących kotletów.

Kasza jaglana jest łatwa w przygotowaniu. Przede wszystkim należy wiedzieć, jak ugotować taką kaszę, żeby posmak goryczki nie był wyczuwalny.

Co można przygotować z kaszy jaglanej?

Kotlety z kaszy jaglanej - przepis na to popularne danie

Kotlety z kaszy jaglanej są niezwykle sycące! To idealny dodatek do obiadów, sprawdzą się również jako przekąska do pracy. Do takich kotletów można przygotować aromatyczny sos lub dip. Sprawdź, jak je zrobić.

Składniki:

  • 1 niepełna szklanka kaszy jaglanej
  • 1 duża cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz, ostra papryka, curry
  • 1 garść pietruszki

Przygotowanie:

  1. Najważniejszym krokiem jest odpowiednie przygotowanie kaszy. Wsyp ją do garnuszka i upraż na sucho - w ten sposób pozbędziesz się goryczki.
  2. Następnie zalej kaszę wodą i gotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  3. Cebulę i czosnek drobno posiekaj i podsmaż na patelni na niewielkiej ilości oleju.
  4. Kaszę ostudź i zblenduj.
  5. Do kaszy dodaj czosnek, koperek i cebulę i wymieszaj.
  6. Dodaj przyprawy i znowu wymieszaj.
  7. Kotlety obtocz w bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor.

Zobacz także: Lody tajskie to absolutny hit lata! Co to takiego i gdzie je kupić?

Budyń z kaszy jaglanej - przepis na oryginalną potrawę

Jeśli ugotujecie za dużo kaszy jaglanej, to oryginalnym pomysłem na jej wykorzystanie jest przygotowanie budyniu z kaszy jaglanej. Zajmuje to dosłownie chwilę, a w połączeniu z owocami daje przepyszny deser!

Składniki:

  • 2 szklanki ugotowanej wcześniej i wystudzonej kaszy jaglanej
  • 1 szklanka ulubionego mleka roślinnego - polecam kokosowe lub migdałowe
  • 1 łyżeczka syropu z agawy lub syropu klonowego
  • 2 łyżki oleju, może być rzepakowy lub kokosowy
  • 1 banan
  • 1 garść malin
  • 1 garść borówek
  • Sok z malin - opcjonalnie

Przygotowanie:

  1. Ugotowaną wcześniej kaszę umieść w blenderze, następnie dodaj słodzidło, napój roślinny oraz całego banana i część borówek i malin.
  2. Zblenduj na gładką masę.
  3. Przełóż do miseczek lub szklanek i schłódź.
  4. Przed podaniem posyp pozostałymi owocami i polej sokiem z malin.

Zobacz także: Kuchnia indyjska – jak ją przygotować w domu?

Praliny z kaszy jaglanej - przepis na pyszne słodkości w kilka minut

Zdrowe przekąski i tak zwane “kulki mocy” na dobre zadomowiły się w naszych kuchniach. Już nie jest to chwilowa moda, a prawdziwa żywieniowa rewolucja. Jak przygotować pyszne, kokosowe praliny z kaszy jaglanej?

Składniki:

  • ½ szklanki kaszy jaglanej
  • 2 szklanki mleka kokosowego
  • ½ szklanki migdałów
  • ⅓ szklanki daktyli
  • wiórki kokosowe do obtoczenia

Przygotowanie:

  1. Zacznij od przygotowania daktyli i migdałów - zalej je wrzątkiem i odstaw na 30 minut, żeby zrobiły się miękkie.
  2. Kaszę jaglaną wsyp do garnuszka i praż na sucho - w ten sposób pozbędziesz się goryczki.
  3. Następnie zalej ją mlekiem kokosowym.
  4. Gotuj do momentu aż kasza jaglana wchłonie cały płyn.
  5. Gotową kaszę przełóż do blendera i zmiksuj na gładką masę.
  6. Dodaj migdały oraz daktyle i ponownie zmiksuj.
  7. Następnie ulep drobne kuleczki i obtocz je w wiórkach kokosowych.
  8. Przed podaniem praliny warto schłodzić w lodówce i też je tam przetrzymywać.

Jaglanka - przepis na pyszne śniadanie z kaszą jaglaną

Jaglanka jest chyba najpopularniejszym daniem, jakie przygotowuje się z kaszy jaglanej. Najczęściej je się ją na słodko. Do jaglanki można dorzucić różnego rodzaju owoce, orzechy i wiórki kokosowe. Można je też połączyć z kremami orzechowymi czy czekoladowymi.

Składniki:

  • ½ szklanki kaszy jaglanej
  • 2 szklanki mleka migdałowego lub owsianego
  • 1 łyżka syropu z agawy
  • 1 banan
  • 1 garść malin
  • 1 garść borówek

Przygotowanie:

  1. Kaszę podpraż w suchym garnuszku - dzięki temu pozbędziesz się goryczki.
  2. Kaszę jaglaną zalej mlekiem i gotuj do momentu aż kasza wchłonie cały płyn.
  3. Gotową kaszę przełóż do blendera, następnie dodaj banana, część malin i borówek oraz syrop z agawy i zmiksuj.
  4. Kaszę przełóż do miseczek, następnie posyp pozostałymi owocami.

Zobacz także: Zupa krem z pora – jak przygotować to przepyszne danie?

Oceń artykuł

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów