Poznaj smaczne przepisy na potrawy z kabaczka. Odkryj to warzywo na nowo!

Julita Buczek 17.05.2019 AKTUALIZACJA: 17.05.2019
kabaczek przepisy
Fotografia: Shutterstock

Poznaj smaczne i sprawdzone przepisy na dania z kabaczka. Odkryj nowe przepisy kulinarne na to smaczne warzywo!

Kabaczek to odmiana dyni zwyczajnej, która nazywana jest często cukinią. Posiada bardzo dużo witamin oraz minerałów, które pozytywnie wpływają na funkcjonowanie naszego organizmu. Kabaczki charakteryzują się niską kaloryką, dlatego polecane są osobom będącym na diecie. Z kabaczków można przyrządzić zupy, sałatki, napoje, desery lub marynaty. Kabaczek posiada również wiele witamin, takich jak: witaminę C czy karoten. Wartość energetyczna 100 g cukinii wynosi ok. 15 kalorii.

Zobacz także: Awokado – kilka pomysłów na wykorzystanie go w kuchni!

Kabaczek faszerowany

Składniki:

  • duży kabaczek,
  • 3/4 szklanki ugotowanej kaszy,
  • 350 g mielonego mięsa,
  • marchewka,
  • duża cebula,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • kilka łyżek czerwonej fasoli,
  • kilka łyżek kukurydzy,
  • pęczek pietruszki,
  • sól, pieprz, chili, tymianek
  • 300 g przecieru pomidorowego,
  • ok. 1/2-3/4 szklanki wody lub bulionu,
  • mała cebula,
  • 1-2 ząbki czosnku,
  • opcjonalnie 1/4 szklanki śmietanki 18% ,
  • sól, pieprz, oregano, bazylia, tymianek,
  • kilka łyżek startego żółtego sera

Przygotowanie:

  1. Na patelni zeszklić posiekaną wcześniej cebulę oraz czosnek, dodać przecier, dolać bulion. Dokładnie wymieszać, aż sos zgęstnieje. Przyprawić.
  2. Obrać kabaczka, przekroić na pół, wydrążyć środek. Mięso usmażyć z cebulą i marchewką. Dodać czosnek oraz inne przyprawy. Dodać fasolę, kukurydzę oraz zioła.
  3. Wymieszać całość z 4 łyżkami sosu pomidorowego. Farszem napełnić kabaczki.
  4. Na blachę wylać sos pomidorowy, ułożyć warzywa. Zapiekać w piekarniku przez 40 minut w 180C.
  5. Na koniec posypać startym serem.

Placki z kabaczka

  • Placki z kabaczka przygotujesz bardzo szybko. Jest to idealne danie, które sprawdzi się wtedy, kiedy nie masz czasu przygotowywać wykwintnego obiadu. Te proste składniki z pewnością każdy ma w domu.

Składniki:

  • 400 g kabaczka,
  • 3 łyżki mąki pszennej,
  • 1 mała łyżeczka mąki ziemniaczanej,
  • 1 jajko,
  • 1 średnia marchewka,
  • przyprawa do warzyw z grilla,
  • sól,
  • pieprz,
  • czerwona słodka papryka w proszku,
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

  1. Kabaczka należy obrać, pozbyć się nasion i zetrzeć na grubych oczkach.
  2. Marchewkę zetrzeć.
  3. Do kabaczka dodać mąkę, jajka oraz inne przyprawy. Wymieszać wszystkie składniki.
  4. Smażyć na złoty kolor z obu stron.

Kabaczek z makaronem

  • To smaczne danie sprawdzi się wśród najmłodszych niejadków. Dzieci bardzo lubią makaron, dlatego warto to wykorzystać i przygotować smaczne danie, które sprawdzi się jako zdrowa przekąska dla dzieci. Kabaczek posiada bardzo dużo witamin oraz minerałów, dlatego będzie kolejnym smacznym elementem tego dania.

Składniki:

  • 1-3 kabaczki,
  • 3 cebule,
  • 1 mały koncentrat pomidorowy,
  • sól,
  • czarny pieprz,
  • 3 łyżki oliwy,
  • 450-500 ml wody

Przygotowanie:

  1. Kabaczka umyć, obrać z łupin. Przekroić na pół, wyjąć gniazda nasienne.
  2. Cebule obrać, posiekać, podsmażyć na oleju. Do garnka włożyć obranego kabaczka, cebulę, dolać wodę.
  3. Dodać przyprawy i dusić pod przykryciem 20 minut.

Zobacz także:  Kuchnia włoska – sprawdzone przepisy na dania z tego rejonu!

Oceń artykuł

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów