Jarmuż przepisy - poznaj najsmaczniejsze przepisy na smaczne dania!

jarmuż przepisy
Fotografia: Shutterstock

Poznaj smaczne dania z dodatkiem jarmużu i ciesz się zdrowymi i smacznymi przepisami. Potrawy wykonasz bardzo szybko, dlatego świetnie sprawdzą się, kiedy nie będziesz mieć czasu na gotowanie.

Jarmuż to nic innego, jak odmiana kapusty warzywnej. To specyficzne warzywo zawiera bardzo dużo silnych przeciwutleniaczy i wiele właściwości przeciwzapalnych. Jarmuż jest bogaty w witaminę K, witaminę C oraz luteinę, a także wapń. Jarmuż to doskonałe źródło żelaza i kwasu foliowego.

Zobacz także: Soczewica przepisy - jak przygotować smaczne dania z tego warzywa?

Co zrobić z jarmużu? - dania z jarmużu

Czipsy z jarmużu

  • Czipsy z jarmużu oraz dodatkiem przypraw mogą okazać się smaczną przekąską oraz niskokaloryczną przekąską. Przepis na czipsy nie jest trudny, można wykonać go bardzo szybko. Wystarczy tylko oczyścić liście z łodyg, pociąć na małe kawałki i nasmarować oliwą z oliwek (opcjonalnie można dodać inne przyprawy).

Składniki:

  • pęczek jarmużu,
  • 2 łyżki oleju roślinnego,
  • 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny,
  • ¼ łyżeczki chili,
  • ¼ łyżeczki soli,
  • szczypta słodkiej papryki,
  • papryki wędzonej

Przygotowanie:

  1. Liście jarmużu należy umyć oraz wysuszyć. Wsypać liście do dużej miski.
  2. Jarmuż dokładnie wymieszać z przyprawami. Liście ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  3. Piec w piekarniku nagrzanym do 150C przez około 3 minuty.

Smoothie z jarmużem

Składniki:

  • 3 liście jarmużu,
  • 2 jabłka,
  • 1 cm kawałek imbiru,
  • 1 banan,
  • 1 szklanka soku jabłkowego
  • Przygotowanie:
  • Jarmuż należy dokładnie umyć, później oderwać miękkie liście od twardej części.
  • Jabłko obrać i pokroić na mniejsze kawałki, usunąć gniazda nasienne. Imbir umyć, obrać, zetrzeć na małej tarce.
  • Wszystkie składniki przełożyć do blendera. Dodać obranego banana. Dokładnie zmiksować i przelać do szklanki.

Frittata z jarmużem

  • Frittata to włoski omlet z nadzieniem warzywnym, dodatkiem czosnku. Najczęściej z czosnkiem oraz dodatkiem masła.

Składniki:

  • dwie garści jarmużu,
  • 2 łyżki mleka,
  • 1 łyżeczka oliwy,
  • 130 g żółtego sera,
  • 4 jajka,
  • 1 starty ząbek czosnku,
  • 4 pomidorki koktajlowe,
  • 2 łyżeczki kukurydzy,
  • 3 pieczarki,
  • listki bazylii do przybrania,
  • sól,
  • pieprz

Przygotowanie:

  1. Piekarnik nagrzać do 180 stopni Celsjusza.
  2. Jarmuż umyć, odkroić i odrzucić twarde łodyżki. Dokładnie posiekać.
  3. W głębokim naczyniu roztrzepać jajka z mlekiem, doprawić przyprawami.
  4. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać czosnek. Podsmażyć kilka sekund.
  5. Dodać jarmuż i smażyć na małym oleju około 5 minut. Jajka oraz jarmuż posypać żółtym serem.
  6. Smażyć ponownie około 2 minut na małym ogniu. Po tym czasie należy na sam wierzch ułożyć plasterki pomidora oraz posypać kukurydzą.
  7. Patelnią wstawić do piekarnika i piec 10 minut.

Małe bułeczki z jarmużem

Składniki:

  • mąka orkiszowa 400 g,
  • mleczko kokosowe,
  • drożdże 30g,
  • miód 20g,
  • jajka 85g,
  • żółtko 1 sztuka,
  • jarmuż 200-250g,
  • marchewka 50g,
  • cebula 150g,
  • czosnek 5g,
  • ghee 15g,
  • sól,
  • pieprz,
  • gałka muszkatołowa,
  • orzechy włoskie 30g

Przygotowanie:

  1. Liście jarmużu należy zblanszować przez kilka minut we wrzątku. Odcedzić, wystudzić i drobno posiekać.
  2. Na rozgrzanym oleju zeszklić cebulę, dodać startą marchew. Podsmażyć jeszcze kilka minut, doprawić pieprzem i gałką muszatołową. Odstawić do ostudzenia.
  3. Mleko należy delikatnie podgrzać w niewielkim rondelku. Z częścią mleka należy wymieszać drożdże. Wszystkie składniki wymieszać i zagnieść ciasto. Odstawić do podwojenia objętości.
  4. Kiedy ciasto wyrośnie należy je ponownie zagnieść. Rozwałkować na grubość około 1 cm. Przekroić placek na dwie części. Na pierwszym kawałku rozsmarować przygotowany farsz jarmużowy, przykryć drugą połową placka. Pokroić w paski. Każdy pasek skręcić i uformować z niego niewielką bułeczkę.
  5. Uformowane bułeczki wstawić do piekarnika na 25 min i piec w temperaturze 200C.

Zobacz także: Awokado – kilka pomysłów na wykorzystanie go w kuchni!

Oceń artykuł

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów