Japoński sernik jest bardzo delikatny i rozpływa się w ustach! Jak go przygotować?

Roksana Orlicka 17.06.2019 AKTUALIZACJA: 30.01.2020
Sernik japoński
Fotografia: Shutterstock

Sernik japoński jest niezwykle puszysty i ma piankową konsystencję, dzięki czemu rozpływa się w ustach. Jak go upiec?

Serniki są idealne na deser, ale bywają ciężkie i opadają. Tak zwany sernik japoński jest zupełnym przeciwieństwem tradycyjnej odsłony tego deseru. Jest delikatny, rozpływa się w ustach i jest lekki.

Sekretem jest odpowiednie przygotowanie takiego japońskiego sernika - w kąpieli wodnej należy rozpuścić kremowy serek, masło oraz mleko. Dodatkowo białka jajek ubijamy na sztywno, dzięki czemu konsystencja ciasta przypomina piankę.

Zobacz także: Lody tajskie to absolutny hit lata! Co to takiego i gdzie kupić lody rolki?

Taki sernik japoński można podać z dodatkiem świeżych i sezonowych owoców lub konfiturą. Nie posypuj go kakao lub cukrem pudrem, zamiast tego użyj japońskiej sproszkowanej zielonej herbaty, czyli matchy.

Łatwy przepis na pyszny sernik japoński

Sernik japoński nie jest trudny w przygotowaniu! Należy trzymać się kilku zasad i nie ma mowy, żeby sernik się nie udał!

Składniki:

  • 300 g serka philadelphia
  • ½ szklanki cukru
  • 5 jajek
  • 4 łyżki masła
  • 7 łyżek mleka
  • 7 łyżek mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli

Przygotowanie:

  1. Najważniejsze - wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej, inaczej sernik może się nie udać.
  2. W kąpieli wodnej rozpuść masło, mleko oraz serek. Całość wymieszaj do połączenia składników.
  3. Gotową masę należy wystudzić.
  4. Oddziel białka od żółtek, następnie żółtka dodaj do masy serowej.
  5. W następnej kolejności przesiej mąkę pszenną i ziemniaczaną.
  6. Wymieszaj do połączenia wszystkich składników.
  7. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną i błyszcząca pianę.
  8. Ubite białka musisz połączyć z masą serową, ale najlepiej robić to w kilku turach i bardzo delikatnie mieszać.
  9. Piekarnik nagrzej do 200 stopni i ustaw w nim naczynie żaroodporne napełnione wodą.
  10. Masę sernika przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
  11. Sernik piecz w nagrzanym piekarniku przez 20 minut, potem obniż temperaturę do 140 stopni i piecz przez kolejne 28 minut.
  12. Ostrożnie otwieraj drzwiczki piekarnika, a najlepiej pozostaw jeszcze sernik w piekarniku na 25 minut.

Zobacz także: Makowiec japoński - jak przygotować to przepyszne ciasto?

Przepis na kawowy sernik japoński

Przepis na sernik japoński można urozmaicać wedle preferencji. Na przykład dodać do niego mocną kawę! Sprawdź, jak to przygotować.

Składniki:

  • 250 g serka philadelphia
  • 3 jajka
  • 5 łyżek drobnego cukru
  • 2 łyżki masła
  • 4 łyżki mleka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki kakao
  • 1,5 łyżki kawy rozpuszczalnej

Przygotowanie:

  1. Pamiętaj o tym, że wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
  2. Zaparz kawę i odstaw do wystygnięcia.
  3. Boki formy wyłóż papierem do pieczenia, a boki owiń folią aluminiową (chodzi o to, żeby woda nie dostała się do sernika).
  4. Nad garnkiem z wrzącą wodą ustaw miskę, dodaj serek, 2 łyżki cukru oraz masło. Rozpuść.
  5. Następnie dodaj mleko i mieszaj.
  6. Oddziel żółtko od jajek, następnie żółtka dodawaj do masy serowej, cały czas mieszając.
  7. Dodaj przesianą mąkę ziemniaczaną i odstaw.
  8. Białka ubij na sztywną i lśniącą masę i dosyp resztę cukru.
  9. Ubite białka dodawaj stopniowo do masy serowej, najlepiej w kilku turach, mieszając delikatnie do połączenia składników.
  10. Do kawy dodaj kakao, następnie podziel masę serową na dwie część i połowę podziel z masą kawowo-kakaową.
  11. Do miski wlewaj na zmianę masy (jakbyś miała piec ciasto zwane “zebrą”).
  12. Piekarnik nagrzej do 150 stopni i ustaw w nim naczynie żaroodporne napełnione wodą.
  13. Piecz przez 85 minut.
  14. Następnie ciasto trzeba porządnie wystudzić przed podaniem.

Zobacz także: Ciasto marchewkowe – wypróbuj przepis na ten pyszny deser!

Oceń artykuł

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów