Przepis na sos grzybowy jest naprawdę łatwy. Wypróbuj go koniecznie!

Julita Buczek 13.03.2019 AKTUALIZACJA: 14.03.2019
sos grzybowy przepis
Fotografia: Shutterstock

Sos grzybowy z pewnością sprawdzi się, kiedy lubisz tradycyjne dania. Jego przygotowanie nie zajmie ci zbyt wiele czasu, dlatego nie spędzisz w kuchni zbyt wiele czasu.

Sos grzybowy z pewnością jest bardzo smacznym dodatkiem, który urozmaici każde danie. Grzybowy sos jest bardzo prosty, dlatego z pewnością nie zajmie ci zbyt wiele czasu. Klasyczny sos grzybowy przygotowuje się z dodatkiem sosu śliwkowego. Tego typu dodatek pasuje do gołąbków, kotletów czy pieczeni, a nawet pasztetów. Sos grzybowy można wykonać ze świeżo zebranych grzybów lub z suszonych zakupionych w sklepie.

Zobacz także: 3 przepisy na sos chrzanowy odkryj niesamowity smak tego sosu na nowo

Grzyby to również cenne źródło witamin oraz minerałów, które pozytywnie wpłyną na pracę naszego organizmu. Grzyby zawierają w swoim składzie ponad 70% wody, a ich sucha masa to głównie białko w tym aminokwasy. Grzyby w swoim składzie posiadają sporo aminokwasów, a także minerałów czy nawet witamin. 100 gram grzybów zapewnia aż 20% dziennego zapotrzebowania na witaminę B5, B3 oraz B2.

Sos grzybowy - jak zrobić?

  • Sos grzybowy jest bardzo prosty w wykonaniu. Bez wątpienia jego przygotowanie nie zajmie ci zbyt wiele czasu, a składniki kupisz w każdym sklepie.

Składniki:

  • 300 g grzybów leśnych,
  • 1 cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 3 łyżki masła,
  • 1 łyżka oliwy,
  • 1/2 szklanki wody,
  • 125 ml śmietanki 30%,
  • sól, pieprz
  • kilka gałązek natki pietruszki

Przygotowanie:

  1. Grzyby umyj, opłucz z zanieczyszczeń. Większe grzyby możesz pokroić.
  2. Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oliwy i dwie łyżki masła. Drobno posiekaj cebulę i podsmaż na ogniu, aż do złotego koloru.
  3. Na patelnię dorzuć czosnek. Smaż około 2 minut.
  4. Dodaj łyżkę masła i przygotuj grzyby. Smaż cały czas mieszając.
  5. Do kubka ze śmietaną dodaj śmietanę. Dokładnie wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem.
  6. Sos gotuj na małym ogniu do momentu, aż zgęstnieje. Na koniec dodaj posiekaną natkę pietruszki.

Sos borowikowy - prosty przepis

  • Borowiki potocznie nazywane prawdziwkami, dzięki swoim walorom smakowym zostały docenione przez dużą ilość kucharzy i wykorzystane podczas przygotowania wielu smacznych dań. Sos z borowików nadaje się do wielu tradycyjnych, jak i bardziej niespotykanych potraw. Borowiki mają bardzo dużo pozytywnych składników odżywczych, są bogatym źródłem białka, a także wielu witamin. Borowiki zawierają również zdrowe tłuszcze, a także składniki mineralne (fosfor, potas).

Składniki:

  • 3 garście dorodnych borowików,
  • 1 średnia cebula,
  • sól,
  • pieprz,
  • pietruszka,
  • sok z 1/4 cytryny,
  • śmietana 30% około 1/3 szklanki,
  • 2 łyżeczki masła do smażenia

Przygotowanie:

  1. Borowiki umyć i osuszy. Pokroić w kostkę. Cebulę posiekać w kostkę i podsmażyć na łyżce masła.
  2. Dodać prawdziwki, smażyć 7 minut na niewielkim ogniu. Następnie dodać łyżeczkę masła.
  3. Doprawić solą oraz pieprzem. Dokładnie wymieszać.
  4. Całość zalać śmietaną i gotować na ogniu około 3 minut. Dodać pietruszkę oraz sok z cytryny.

Sos grzybowy z suszonych grzybów - jak zrobić?

Składniki:

  • 4 dag suszonych grzybów,
  • cebula,
  • 2 łyżki masła,
  • 2 łyżki mąki,
  • 3 łyżki gęstej śmietany,
  • sól,
  • pieprz,
  • natka pietruszki

Przygotowanie:

  1. Grzyby należy moczyć przez około 2 godziny i w tej samej wodzie gotować przez godzinę. Grzyby pokroić w paski.
  2. Cebulę posiekać i podsmażyć na maśle. Dodać mąkę i wykonać zasmażkę.
  3. Mieszając wlać chłodny wywar, doprawić, wrzucić grzyby.
  4. Gotować na niewielkim ogniu przez 10 minut. Zdjąć z kuchenki, dodać śmietanę oraz posypać natką pietruszki.

Zobacz także: Krewetki z grilla na 2 sposoby. Jak najlepiej przyrządzić krewetki?

Młodzi ludzie siedzą w namiocie.
Rozwiąż quiz

Odpowiedz na kilka pytań i dowiedz się, jak powinieneś spędzić majówkę

Młodzi ludzie siedzą w namiocie.

1. Gdzie chciałbyś się teraz znaleźć?

Oceń artykuł
WSZYSTKO NA TEMAT:

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów