Jak zrobić jajko na miękko? Krótki poradnik

Roksana Orlicka 18.04.2019 AKTUALIZACJA: 18.04.2019
Jajka
Fotografia: Shutterstock

Mogłoby się wydawać, że ugotowanie jajka na miękko nie jest żadnym kulinarnym wyzwaniem. Okazuje się, że wcale nie jest łatwo przygotować odpowiednie jajko na miękko. Sprawdź, na co trzeba uważać!

Jajka na miękko charakteryzują się ściętym białkiem i niemal aksamitnym, kremowym i płynnym żółtkiem. Takie jajko jest idealnym dodatkiem do sałatek, kanapek czy tostów z awokado. Ich przygotowanie spędza sen z powiek.

Wiele osób ma problem, by przygotować takie jajka na miękko.

Zwykle wystarczy przetrzymać je kilka sekund dłużej w wodzie i żółtko jajka już jest twarde.

Jaki jest sekret przygotowania idealnych jajek na miękko? Sprawdziliśmy!

Jajka na miękko - ile gotować?

Kluczem do uzyskania płynnego żółtka jajka jest długość jego gotowania. Jajko powinno się gotować krótko, tylko wtedy uzyskamy wymarzony efekt. Idealne jajko ugotowane na miękko ma ścięte białko i płynne żółtko.

W tym przypadku wiele też zależy od jakości jajek oraz ich rozmiaru – to on powinien nam podpowiedzieć, jak długo należy gotować jajka.

  • Jajka w rozmiarze S powinny być gotowane około 3,5 minuty,
  • Jajka w rozmiarze M powinny być gotowane około 4 minut,
  • Jajka w rozmiarze L powinny być gotowane 5,5 minuty.

Zobacz także: Krem z dyni – kilka szybkich i łatwych przepisów na tę zupę

Gotowanie jajek na miękko

Nie tylko czas gotowania jest ważny. Żeby ugotować idealne jajko na miękko trzeba się zastosować do kilku zasad. Przede wszystkim zadbaj o to, żeby jajka były w temperaturze pokojowej.

Nie wkładaj do garnka jajek, które dopiero co zostały wyciągnięte z lodówki.

Ten proces można łatwo przyspieszyć – ułóż jajka w ciepłym miejscu, na przykład w pobliżu kaloryfera lub przemyj je ciepłą wodą.

Jajka należy wcześniej opłukać wodą. Do ich przygotowania potrzebujemy dużego garnka – ważne, żeby jajka mogły swobodnie „leżeć” na jego dnie. Wodę zagotuj i doprowadź ją do wrzenia.

Przygotowane jajka wkładaj do gorącej wody stopniowo – najlepiej wykorzystać do tego łyżkę kuchenną.

Możesz teraz zmniejszyć gaz – dzięki temu jajka nie popękają. Niektórzy dodają do wody łyżeczkę octu, dzięki której jajka mają nie pękać, a skorupka łatwo zejść z jajka.

Gotowałaś krótko i stosowałaś się do wskazówek a mimo to jajka wyszły na twardo? To bardzo powszechne! Żeby uniknąć tego procesu, wyjmij jajka z garnka łyżką i ochłódź je w zimnej wodzie.

W ten sposób zatrzymasz proces gotowania.

Jak gotować jajka na miękko?

Warto wiedzieć, że stworzono wiele gadżetów kuchennych, przeznaczonych do pomocy przy gotowaniu jajek.

Niezwykle niezawodnym przedmiotem jest „jajko”, które wkłada się z prawdziwymi jajkami do wrzącej wody. Pod wpływem czasu i temperatury zmienia ono kolor i podpowiada nam, czy jajko już zostało ugotowane na miękko.

Można wybrać też jajko średnio ścięte oraz jajko na twardo.

Można się również zaopatrzyć w jajowary. 

Zobacz także: 5 smacznych przepisów na koktajl bananowy - wypróbuj je na wiosnę!

Oceń artykuł

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów