Poznaj przepis na karkówkę z grilla oraz marynatę do karkówki

Julita Buczek 01.05.2020
karkówka z grilla
Fotografia: Shutterstock

Karkówka z grilla z pewnością sprawdzi się podczas majówkowych spotkać z najbliższymi. Sprawdź, jak przygotować karkówkę z grilla oraz marynatę do karkówki z grilla.

Przepis na karkówkę z grilla z pewnością sprawdzi się podczas majowego wypoczynku. Kiedy odpowiednio złożysz składniki, marynata z pewnością będzie nadawać karkówce odpowiedniej miękkości. Karkówka z grilla pojawia się bardzo często podczas spotkań przy grillu. To mięso idealne na tego typu wydarzenia. Karczek wieprzowy ma bardzo dużo tłuszczu, dlatego mięso po grillowaniu jest jeszcze bardziej soczyste. Przed wrzuceniem karkówki na ruszt należy pamiętać o tym, aby przygotować odpowiednią marynatę. Jeśli chcesz, aby mięso miało jeszcze więcej smaku, koniecznie włóż je kilka dni wcześniej do marynaty.

Zobacz także: 4 proste przepisy na sałatki na grilla. Musisz je wypróbować!

Karkówka z grilla

Składniki:

  • 1 kg karkówki wieprzowej,
  • pełna łyżka musztardy,
  • pełna łyżka ketchupu,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 4 łyżki oleju roślinnego,
  • łyżka siekanego tymianku,
  • po płaskiej łyżeczce soli i pieprzu,
  • po pełnej łyżeczce słodkiej i ostrej papryki

Przygotowanie:

  1. Karkówkę umyć pod bieżącą wodą, dokładnie osuszyć.
  2. Mięso podzielić ostrym nożem na cienki plasterki.
  3. Plastry karkówki obtaczaj w marynacie i przełóż do drugiej miski.
  4. Obtoczone mięso w marynacie przykryj folią i odstaw na 12 godzin.
  5. Mięso przed grillowaniem włóż do lodówki, tak aby skruszało.
  6. Przed grillowaniem, należy pamiętać o dokładnym rozgrzaniu grilla.
  7. Karkówkę należy grillować z każdej strony kilka minut.

Przygotowanie marynaty:

  • W dużej misce umieścić wszystkie składniki marynaty.

Marynata do karkówki na grilla

  • Jeśli chcecie, aby karkówka była smaczna i soczysta musicie pamiętać o tym, aby odpowiednio przygotować karkówkę. Pierwszym i najważniejszym krokiem jest jej umycie, a następnie podzielenie na porcje. To właśnie przed pokrojeniem karkówki należy pamiętać o tym, że poddana obróbce cieplnej kurczy się, dlatego kawałki muszą być trochę większe. Wybór odpowiedniej marynaty również jest bardzo ważnym punktem podczas przygotowywania karkówki. Przed przystąpieniem do pieczenia należy wstawić ją do marynaty na kilka godzin, a najlepiej dzień wcześniej. 
  • Dzięki temu mięso nasiąknie przyprawami, a także skruszeje i łatwiej będzie się je piekło. Marynata do karkówki nie jest trudna w przygotowaniu, wystarczy połączyć ze sobą tylko kilka składników. Odpowiednie przyprawy sprawią, że całość po upieczeniu będzie smakować jeszcze lepiej!
  • Najważniejszym składnikiem marynaty do karkówki jest olej roślinny, kolejnym składnikiem ketchup oraz miód. Tłuszcz konserwuje mięso, a słodkie składniki sprawią, że mięso delikatnie się karmelizuje. W kwestii doprawiania mięsa należy pamiętać również o klasycznych przyprawach, jak: pieprz, sól, papryka, majeranek, ziele angielskie czy listek laurowy. Naszą marynatę możemy uzupełnić jeszcze o musztardę czy dobrze zmielony czosnek. Wszystko zależy od naszych upodobań.

Sprawdź, gdzie powinieneś spędzić majówkę?   

Młodzi ludzie siedzą w namiocie.
Rozwiąż quiz

Odpowiedz na kilka pytań i dowiedz się, jak powinieneś spędzić majówkę

Młodzi ludzie siedzą w namiocie.

1. Gdzie chciałbyś się teraz znaleźć?

Oceń artykuł

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów