Guacamole do tortilli, chipsów i na kanapki! Sprawdź, jak łatwo je zrobić w domu

Roksana Orlicka 02.07.2019 AKTUALIZACJA: 30.01.2020
Guacamole
Fotografia: Shutterstock

Guacamole to przepyszna pasta, którą przygotowuje się z awokado. Szczególnie popularna w Meksyku. Łatwo zrobisz ją w domu!

Guacamole to meksykański dip, często określany również sosem lub salsą. Jego głównym składnikiem jest awokado, ale dodaje się również limonkę i sól.

Do guacamole można również dodać inne składniki. Mowa między innymi o pomidorach, cebuli, papryczkach chilli, kolendrę czy czosnek

Meksykanie najczęściej zajadają się guacamole z tortillami. Guacamole zyskało popularność na całym świecie - jada się je również z chipsami tortilla. Europejczycy taką pastą z awokado smarują również chleb.

Awokado powinno być bardzo dojrzałe - dzięki temu łatwo je wyciągniesz ze skórki.

Warto jeść awokado ze względu na jego wartości odżywcze. W 100 gramach awokado znajduje się 160 kalorii. W awokado znajduje się witamina A i B6, wapń czy magnez

Sprawdź, jak łatwo i szybko zrobisz meksykańskie guacamole w domu!

Przepis na meksykańskie guacamole z dodatkami

Jeśli chcesz, żeby guacamole było jeszcze bardziej aromatyczne i sycące, to dodaj do niego więcej warzyw! Dzięki temu uzyskasz zupełnie inny smak. Pamiętaj jedynie, żeby wszystko drobno posiekać. 

Składniki:

  • 2 sztuki awokado
  • 4 łyżki soku z limonki
  • szczypta soli
  • ½ papryczki chilli
  • ½ pomidora

Przygotowanie:

  1. Awokado umyj dokładnie, następnie przekrój na pół i pozbądź się dużej pestki.
  2. Łyżką wydrąż miąższ i przełóż go do większej miseczki.
  3. Awokado rozgnieć widelcem - powinno przybrać konsystencję gładkiej pasty.
  4. Wyciśnij sok z limonki i dodaj szczyptę soli.
  5. Papryczkę chilli posiekaj drobno i dodaj do guacamole.
  6. Takie guacamole może być dodatkiem do pysznych kanapek.

Zobacz także: Gazpacho jest idealne na upały! Wypróbuj przepis na tę hiszpańską zupę!

Klasyczne meksykańskie guacamole z kilku składników

Do przygotowania klasycznego guacamole bez dodatków wcale nie potrzeba wielu składników. Trudno o prostszy i szybszy przepis!

Składniki:

  • 2 sztuki awokado
  • 1 limonka
  • sól do smaku
  • 1 pęczek kolendry
  • 1 ząbek czosnku
  • pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Awokado umyj, przetnij na pół i wyciągnij pestkę. 
  2. Miąższ przełóż do miski.
  3. Dodaj sok wyciśnięty z limonki, sól i pieprz.
  4. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę.
  5. Posiekaj kolendrę i dodaj do guacamole.
  6. Całość dokładnie wymieszaj.

Zobacz także: Roladki z tortilli - cztery łatwe i pyszne przepisy na udaną imprezę! Z którego skorzystasz?

Oceń artykuł

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów