Gazpacho jest idealne na upały! Wypróbuj przepis na tę hiszpańską zupę!

Roksana Orlicka 25.06.2019 AKTUALIZACJA: 30.01.2020
Gazpacho
Fotografia: Shutterstock

Gazpacho to potrawa znana na całym świecie, istnieje wiele odmian tej hiszpańskiej zupy. Przygotujesz ją w domu! Jest idealna na upały.

Gazpacho to zupa charakterystyczna dla kuchni hiszpańskiej, wywodzi się z Andaluzji. Gazpacho podaje się na zimno, dlatego jest to idealny posiłek na cieplejsze dni.

Można śmiało powiedzieć, że gazpacho to hiszpański chłodnik. Można w nim znaleźć surowe warzywa, oliwę czy ocet.

Zupę można wzbogacić wieloma dodatkami - podaje się ją z chlebem, pokrojonymi warzywami, jajkiem, szynką, oliwkami a nawet orzechami

Najczęściej gazpacho przygotowuje się z dużych i dojrzałych pomidorów, w towarzystwie czosnku, rozmoczonego chleba, papryki i nawet zielonego ogórka. 

Jak przygotować przepyszne gazpacho?

Łatwy przepis na hiszpańskie gazpacho

Gazpacho z pomidorów to prawdziwy klasyk! Z pomocą blendera można zrobić pyszną zupę, która ugasi pragnienie w upalny dzień. Sprawdź, jak to zrobić!

Składniki:

  • 8 dużych pomidorów
  • 2 szklanki zimnej wody
  • 1 czerwona papryka
  • 1 ogórek
  • 5 kromek chleba
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • oliwa
  • sól do smaku

Przygotowanie:

  1. Pomidory sparz wrzątkiem, następnie obierz ze skórki i pokrój na mniejsze kawałki i włóż do garnka.
  2. Ogórek obierz ze skórki, następnie pokrój drobno i przełóż do garnka z pomidorami.
  3. Chleb namocz w oliwie.
  4. Paprykę pokrój w kostkę i dodaj do pomidorów i ogórków.
  5. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę.
  6. Dodaj wodę, ocet oraz namoczony wcześniej chleb.
  7. Zblenduj dokładnie.
  8. Gotowe gazpacho możesz jeszcze przepuścić przez sitko. 
  9. Gazpacho będzie jeszcze lepsze, gdy podasz je z kawałkami pokrojonych warzyw.

Zobacz także: Flan to popularny hiszpański deser, który bez problemu przygotujesz w domu!

Przepis na gazpacho idealne na upały

Gazpacho z tego przepisu przygotujesz naprawdę szybko. Potrzebujesz tylko pysznych, soczystych pomidorów i aromatycznych przypraw. Danie idealne na upały!

Składniki:

  • 8 dużych pomidorów
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 bułki pszenne
  • 1 mała cebula
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżka octu winnego
  • sól do smaku
  • odrobina świeżej bazylii 
  • kostki lodu

Przygotowanie:

  1. Przygotuj pomidory - sparz je wrzątkiem, następnie obierz ze skórki, pokrój w duże kostki i wrzuć do garnka.
  2. Dodaj oliwę, ocet winny, bazylię, sól, odrobinę pieprzu i kajzerkę porwaną na kawałki. 
  3. Całość zblenduj na gładką masę. 
  4. Następnie dodaj kostki lodu i ponownie zblenduj. 
  5. Gotowe gazpacho przelej do miseczki, podawaj z kawałkami owoców - mogą to być pomidory, ogórek, cebula. Warto również dodać bułkę.

Zobacz także: Churros to hiszpański przysmak! Te łakocie bez problemu przygotujesz w domu!

Oceń artykuł

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów