Flan to popularny hiszpański deser, który bez problemu przygotujesz w domu!

Roksana Orlicka 24.06.2019 AKTUALIZACJA: 20.08.2019
Flan
Fotografia: Shutterstock

Flan to deser, wywodzący się z starożytnego Rzymu, który zyskał ogromną popularność w Hiszpanii. Jest banalnie prosty w przygotowaniu! Podpowiadamy, jak go zrobić!

Flan jest prawdopodobnie jednym z najpopularniejszych hiszpańskich deserów. Flan łączy się z wieloma dodatkami - Hiszpanie używają migdałów, wanilii, świeżych owoców, czekolady lub pistacji.

Flan przypomina delikatny mus, a do jego przygotowania wykorzystuje się jajka, mleko oraz cukier.

Sprawdź, jak przygotować ten deser. Czy wiesz, jak się go podaje?

Przepis na klasyczny hiszpański flan

Klasyczny flan przygotowuje się szybko i nie jest to skomplikowane. Z tym hiszpańskim deserem poradzi sobie każdy!

Składniki:

  • 2,5 szklanki mleka
  • 3 jajka i 2 żółtka
  • ¾ cukru
  • 1 laska wanilii

Przygotowanie:

  1. W garnku o grubym dnie umieść połowę cukru i podgrzewaj na małym ogniu - trzeba uważać, żeby nie przypalić.
  2. Gotowy karmel przelej do małych foremek i dokładnie rozprowadź po dnie.
  3. W drugim garnku zagotuj mleko, dodaj laskę wanilii i odstaw do wystygnięcia.
  4. Poczekaj aż trochę ostygnie.
  5. Jajka utrzyj z cukrem, a potem dolewaj ostudzone mleko.
  6. Gotową masę przełóż do foremek, w które wcześniej wlałeś karmel.
  7. Foremki ułóż na blaszce do pieczenia.
  8. Na spodzie piekarnika umieść foremkę z wodą.
  9. Piecz flan w kąpieli wodnej przez 45 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni.
  10. Schłodzony flan podawaj z malinami lub innymi świeżymi owocami.

Zobacz także: Lody tajskie to absolutny hit lata! Co to takiego i gdzie je kupić?

Łatwy przepis na hiszpański flan

Flan to przepyszny pomysł na deser. Jego przygotowanie nie zajmuje wiele czasu, ale warto wiedzieć, że flan powinno się podawać dobrze schłodzone. A jak zrobić flan?

Składniki:

  • ½ szklanki cukru
  • 5 jajek
  • 3 szklanki mleka
  • odrobina wody
  • odrobina wanilii
  • sok z cytryny

Przygotowanie:

  1. Jednym z najtrudniejszych momentów jest przygotowanie odpowiedniego karmelu - od tego proponuję zacząć.
  2. W garnku umieść cukier i kilka łyżek wody oraz odrobinę soku z cytryny. Gotuj na małym gazie i bardzo uważaj, bo karmel łatwo przypalić.
  3. Gotowy karmel będzie miał brązową barwę.
  4. Karmel przelej do formy i rozprowadź dokładnie. Odstaw do wystygnięcia.
  5. W misce wymieszaj trzy całe jajka i dwa żółtka z mlekiem i trzema łyżkami cukru.
  6. Dodaj odrobinę wanilii do smaku.
  7. Gotową masę wylej na przygotowany wcześniej karmel.
  8. Na spodzie piekarnika umieść foremkę wypełnioną wodą.  
  9. Flan piecz w kąpieli wodnej przez godzinę w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
  10. Flan należy podawać mocno schłodzony. Przy podawaniu należy odwrócić flan do góry nogami - to masa karmelowa powinna być na górze.
  11. Podawaj z konfiturą lub świeżymi owocami.

Zobacz także: Ciasto japońskie to pomysł na łatwy i smaczny deser! Sprawdź, jak je zrobić!

Oceń artykuł

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów