Dżem z agrestu na 5 sposobów - nie mieliście o nich pojęcia!

Julita Buczek 25.05.2018 AKTUALIZACJA: 29.01.2020
kompot z agrestu
Fotografia: Fotografia Shutterstock

Dżem z agrestu jest bardzo łatwy w wykonaniu! Zrobicie go bardzo szybko, a wykorzystacie nie tylko do posmarowania bułeczek. Możesz dodać go do herbaty, ciasta czy mięs. Mamy dla was pyszne przepisy, które z pewnością się sprawdzą.

Agrest jest bardzo zdrowy, posiada wiele naturalny minerałów i witamin. Są, jednak osoby, które nie powinny jeść go w nadmiarze.

Zobacz też: 4 przepisy na kompot z agrestu - musisz je poznać!

Przeciwwskazania:

  1. Cukrzycy nie powinni jeść go w dużych ilościach.
  2. Skórka i nasiona agrestu mogą powodować zaostrzenie zapalenia jelit.
  3. Wywary i napary z liści agrestu ma silne działanie moczopędne. Może doprowadzić do wypłukania soli mineralnych z organizmu.
  4. W chorobach nerek i dróg moczowych agrest może być spożywany tylko w małych ilościach.
  5. Agrest nie powinien być spożywany ze śliwkami oraz z mlekiem i jogurtem.
  6. Często występuje nadwrażliwość na agrest. Dlatego nie zaleca się dużego spożycia tego owocu.

Dżem z agrestu

Ten smaczny dodatek możesz śmiało połączyć z chlebem lub kruchym ciastem. Bez wątpienia warto spróbować wykonać ten przepis, ponieważ agrest zawiera wiele cennych składników odżywczych, które warto wprowadzić do swojej diety.

Składniki:

  • 1 kg zielonego agrestu
  • 35dkg cukru
  • sok z połówki cytryny
  • 3 łyżki wody

Przygotowanie:

  1. Agrest myjemy, odkrajamy końcówki i obieramy ze skórki.
  2. Przekładamy do garnka, dodajemy cukier, sok z cytryny i wodę.
  3. Gotujemy na małym ogniu cały czas mieszając. Z owoców, soku i cukru musi powstać jednolita masa - czyli właśnie nasz dżem z agrestu.
  4. Gdy uznacie, że dżem z agrestu jest już gotowy  - zdejmijcie go z gazu i przełóżcie do wcześniej wyparzonych słoiczków. Słoiczki zakręćcie i postawcie na nakrętkach. Pasteryzujcie około 15 minut, a następnie przenieście dżem z agrestu w słoiczkach w chłodne miejsce.

Dżem z agrestu i truskawek

Sezon na truskawki w pełni, dlatego warto wykorzystać ich potencjał i stworzyć z nich dżem. Połączenie tych dwóch składników jest duetem idealnym, który ucieszy niejedno podniebienie.

Składniki:

  • 1 kg agrestu
  • 1 kg truskawek
  • 1 kg cukru
  • sok wyciśnięty z dwóch cytryn

Przygotowanie:

  1. Owoce umyć odsączyć - agrest obrać z szypułek i ogonków, truskawki z szypułek, albo jak ją wyjąć z zamrażarki.
  2. Połowę owoców, które mają być użyte na dżem zmiażdżyć, zasypać cukrem i zostawić na kilka godzin.
  3. Gotować na małym ogniu aż masa zacznie gęstnieć, cały czas mieszać.
  4. Gorący dżem kłaść do słoików, dobrze zakręcić.
  5. Przechowywać w suchym i chłodnym pomieszczeniu

Zobacz też: Nalewka z agrestu - te 4 przepisy są świetne!

Dżem z agrestu i czarnej porzeczki

Składniki:

  • 50 dkg czarnych porzeczek
  • 1 kg agrestu
  • 80 dkg cukru

Przygotowanie:

  1. Owoce porzeczki i agrestu oczyścić z szypułek, wypłukać, odsączyć z wody.
  2. W dużym rondlu o grubym dnie rozgnieść porzeczki z cukrem.
  3. Podgrzewać mieszając, a gdy chwile się pogotuje dodać agrest.
  4. Gotować na małym ogniu przez 10-12 godzin stale mieszając i rozgniatając owoce. Gorące, gęsty dżem przełożyć do czystych słoików i dokładnie zamknąć.

Dżem z agrestu i kiwi

Ten mały, zielony owoc należy do tych kwaśnych, jego wyrazisty smak z będzie dobrze łączyć się ze skłodkawym posmakiem agrestu. Cały dżem świetnie sprawdzi się jako nadzienie ciasta lub kruchej tarty.

Składniki:

  • 1 kg agrestu
  • ok. 800 g kiwi (10 szt.)
  • ok. 700 g cukru
  • sok z 1/2 cytryny
  • 15 g naturalnej pektyny w proszku
  • listki z kilku gałązek mięty

Przygotowanie:

  1. Słoiki porządnie umyć.
  2. Agrest odszypułkować i umyć, kiwi obrać ze skórki i pokroić. Owoce połączyć i zblendować.
  3. Przełożyć do garnka i zagotować.
  4. W międzyczasie wymieszać pektynę z 1/2 szklanki cukru. Dodać do gotujących się owoców i mieszać przez ok. 3-5 min.
  5. Dodać pozostałą ilość cukru i gotować do całkowitego rozpuszczenia.
  6. Następnie dodać sok z cytryny i dokładnie wymieszać.
  7. Na koniec dodać umyte listki mięty i wymieszać.
  8. Rozlać gorący dżem do słoików, wytrzeć ręcznikiem papierowym gwinty słoików, dobrze zakręcić i odstawić do góry dnem na ok. 10 min. 

Zobacz też: Ciasto z agrestem - wypróbuj 4 sprawdzone przepisy

Dżem z agrestu i jabłek

Składniki:

  • jabłka 1 kg
  • agrest 1 kg
  • cukier 1 kg

Przygotowanie:

  1. Jabłka, umyć, obrać ze skórki i zetrzeć na drobnej tarce.
  2. Agrest umyć, oczyścić z szypułek i zmiksować.
  3. Jabłka i agrest wymieszać razem, wstawić na ogień i delikatnie odparować. Po chwili dołożyć cukier i dalej podgrzewać. Gdy marmolada będzie już gęsta, przelać ją do słoiczków i przewrócić do góry dnem. Dla pewności można je też pasteryzować przez kilka minut.
  4. Dla lepszego aromatu, do gotującej się marmolady można dołożyć skórkę startą z cytryny lub pomarańczy.

Bądź na bieżąco. Polub fanpage Chillizet na Facebooku!

Zobaczcie w poniższej galerii, jakie produkty wpływają na wygląd naszej cery:

Autor: Julita Buczek

Oceń artykuł

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów