Domowy ketchup jest łatwy w przygotowaniu. Sprawdź, jak to zrobić!

Domowy ketchup
Fotografia: Shutterstock

Są ludzie, którzy ketchup dodają niemal do każdego dania. Warto wiedzieć, że te niepozorne buteleczki często zawierają sporo cukru. Przygotowanie domowego ketchupu jest nie tylko tanie, ale i łatwe!

Ketchup to nic innego jak sos pomidorowy podawany na zimno. W sprzedaży dostępne są różnego rodzaju ketchupy - od pikantnego, po łagodny, z dodatkiem ziół czy czosnku.

Ketchup pasuje do wielu dań. Najczęściej jada się go na kanapkach, z potrawami mięsnymi, frytkami czy pizzą.

Mało kto wie, że ketchup wywodzi się z Chin. Tamtejsi mieszkańcy sporządzili go jako dodatek do ryb.

Niektórzy zastanawiają się, czy ketchup ma jakieś właściwości zdrowotne. Oczywiście! Dobrej jakości ketchup jest produkowany z soczystych pomidorów.

Ketchup zawiera magnez, fosfor, miedź, potas, sód czy witaminę A, C, E i K.

Domowy ketchup - prosty przepis

Robiąc domowy ketchup możesz mieć pewność, że nie znajdziesz w nim żadnej chemii. Zobacz, jakie to proste!

Składniki:

  • 2 kg dużych, soczystych pomidorów
  • 4 duże cebule
  • 5 ząbków czosnku
  • 6 kopiastych łyżek cukru
  • ½ szklanki octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka papryki
  • 1 łyżeczka soli

Przygotowanie:

  1. Sparz pomidory, uda ci się łatwo je obrać ze skórki.
  2. Cebulę i czosnek drobno posiekaj.
  3. Pomidory, cebulę i czosnek wrzuć do dużego garnka i duś przez chwilę.
  4. Następnie otrzymany “przecier” możesz przetrzeć przez sitko - w ten sposób pozbędziesz się ewentualnych pestek.
  5. Pomidory ponownie włóż do garnka i gotuj na małym ogniu, dodaj ocet jabłkowy, przyprawy oraz cukier.
  6. Gotuj aż uzyskasz odpowiednią konsystencję - ketchup będzie gotowy po 1,5-3 godzinach.
  7. Gotowy ketchup można przelać do wyparzonych wcześniej słoiczków.
  8. Należy przechowywać w lodówce.

Przepis na aromatyczny domowy ketchup

W sklepie można znaleźć różnego rodzaju ketchupy, w tym te pikantne, aromatyczne. W domu również możesz przygotować pikantny ketchup i dodać do niego aromatyczne zioła.

Składniki:

  • 2 kg pomidorów
  • ½ szklanki octu jabłkowego
  • 4 duże łyżki cukru
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka soli
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • ½ łyżeczki chilli
  • 5 kulek ziela angielskiego
  • odrobina goździków
  • pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Pomidory sparz wrzątkiem, obierz ze skórki i pokrój na mniejsze kawałki.
  2. Cebulę i czosnek posiekaj.
  3. Wrzuć cebulę i czosnek do dużego garnka i smaż na małej ilości oleju.
  4. Dodaj pokrojone wcześniej pomidory.
  5. Duś na małym ogniu.
  6. Po upływie 20 minut przetrzyj pomidory przez sito - pozbędziesz się w ten sposób pestek.
  7. Przecier przelej ponownie do garnka.
  8. Wlej ocet jabłkowy i dodaj przyprawy i cukier.
  9. Gotuj do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
  10. Gotowy ketchup przełóż do słoiczków.

Zobacz także: Cukinia przepisy - co zrobić z cukinii?

Oceń artykuł

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów