Przepis na domową ćwikłę i ciesz się jej smakiem podczas świąt!

Julita Buczek 18.02.2019
ćwikła z chrzanem domowy przepis
Fotografia: Shutterstock

Poznaj przepis na pyszną, domową ćwikłę i ciesz się jej smakiem podczas świąt wielkanocnych.

Ćwikła oraz chrzan to bardzo tradycyjna potrawa wielkanocna. Chrzan uznawany był za symbol zdrowia, siły fizycznej. W Chrześcijaństwie uznawany za symbol męki Jezusa. W połączeniu z cukrem staje się wyrazem męki Pańskiej. Ćwikła z chrzanem świetnie pasuje do wielkanocnych wędlin, mięs czy nawet jajek na twardo. Można kupić ćwikłę gotową, jednak warto przygotować własną, zwłaszcza że przepis jest dziecinnie prosty.

Zobacz także: Poznaj przepis na majonez domowy. Jego smak z pewnością zapadnie ci w pamięć!

Domowa ćwikła z chrzanem

  • Smak domowej ćwikły z chrzanem z pewnością wprawi domowników w dobry nastrój, szczególnie podczas świąt. Ten pyszny sos możesz dodać do dań mięsnych jak np. klops z jajkiem czy pasztet wielkanocny.

Składniki:

  • 1 kg ugotowanych buraków,
  • 2 laski korzenia chrzanu,
  • sok z 1 cytryny,
  • sól,
  • cukier

Przygotowanie:

  1. Buraki dokładnie zetrzeć na tarce o małych oczkach. Odsączyć je na sitku.
  2. Przyprawić sokiem z cytryny, solą oraz cukrem.
  3. Wstawić na noc do lodówki.
  4. Na drugi dzień, domowa ćwikła z chrzanem jest gotowa do zjedzenia.

Szybki przepis na ćwikłę z chrzanem

  • Domowa ćwikła z chrzanem oraz octem czy dodatkiem cytryny. Tego typu dodatek będzie idealnym uzupełnieniem wielkanocnych potraw. Ćwikła jest bardzo prosta w przygotowaniu, dlatego jej wykonanie nie zajmie ci zbyt wiele czasu. W 100 gramach tego pysznego sosu znajduje się tylko 77 kalorii.

Składniki:

  • 1 kg buraków ćwikłowych,
  • korzeń chrzanu,
  • 2 łyżki octu winnego,
  • 5 łyżek cukru,
  • szczypta soli

Przygotowanie:

  1. Korzeń chrzanu zetrzeć na małych oczkach i wymieszaj z gotowym chrzanem ze słoiczka.
  2. Buraki umyj, nie obieraj. Każdy z buraków zawiń w folię aluminiową i włóż do piekarnika. Umieść buraki w foremce do pieczenia lub w innym naczyniu żaroodpornym.
  3. Tak przygotowane buraki należy piec 90 minut w temperaturze 200 stopni.
  4. Po upieczeniu daj im ostygnąć i zdejmij folię.
  5. Obierz buraki ze skóry.
  6. Obrane buraki zetrzeć na tarce o małych oczkach.
  7. Wcześniej utarty chrzan należy zetrzeć na tarce z drobnymi oczkami. Następnie przełożyć przez sitko i zalać wrzątkiem. Po odsączeniu dodać do miski ze startymi burakami.
  8. Dodać odrobinę octu oraz cukru i dokładnie wymieszać.
  9. Przełożyć do dużego słoika i przechowywać w lodówce.

Zobacz także: Poznaj smaczny przepis na żurek i zakwas. Są banalnie proste w wykonaniu!

Zobacz, czy uda ci się rozwiązać quiz. Wcale nie jest taki prosty, jak się wydaje!

Rozwiąż quiz

Co wiesz o Wielkanocy? Pytania mogą cię zaskoczyć

Palma Wielkanocna
Fotografia: shutterstock

1. Kiedy święcone są palmy?

Oceń artykuł
WSZYSTKO NA TEMAT:

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów