Co jeść zamiast chleba? Zdrowe i szybkie przepisy do wypróbowania!

Julita Buczek 03.07.2018
zaminnik za chleb
Fotografia: Fotografia Pixaby

Jeśli zastanawiasz się o wyeliminowaniu ze swojej diety chleba, ale nie wiesz, jakiego użyć zastępnika, koniecznie zapoznaj się z naszymi propozycjami! Wypróbuj proste i łatwe przepisy na zamiennik chleba.

Chleb to jeden z podstawowych posiłków w diecie wielu osób. Jednak ostatnio coraz więcej społeczeństwa postrzega chleb, jako niezdrowy element i eliminuje ze swojej diety. Warto, aby wybrany przez nas chleb miał dobry i zdrowy skład, wtedy nie musicie z niego rezygnować.

Jeden z lepszych rodzajów, na jaki możesz się skusić to ten pełnoziarnisty. Zawiera on dużo błonnika, który reguluje pracę jelit i wiele składników mineralnych czy nawet witamin z grupy B.

Zobacz też:  Dieta Gersona potrafi zdziałać cuda! Musisz jej spróbować

Rezygnacja z pieczywa kiedyś uznawana była za skuteczny sposób na szybką utratę wagi. Warto dostosować spożycie chleba do własnego zapotrzebowania. Wszystko zależy od tego, jak pracuje nasza gospodarka hormonalna i czy nie mamy problemów zdrowotnych. Możecie jednak ograniczyć spożycie tego składnika i swoje posiłki urozmaicić kaszami. Chleb nie jest wskazany dla osób, które mają problemy z poziomem cukru we krwi.

Co jeść zamiast chleba?

Zobacz też: Czy dieta niskowęglowodanowa jest dla ciebie? Przekonaj się!

Wszystko zależy od tego, dlaczego rezygnujesz z jedzenia chleba. W przypadku osób chorych na celiakię należy zrezygnować z produktów zawierających gluten. Jeśli cierpicie na tego typu przypadłość, wybierzcie chleb bezglutenowy.

Chleb Oopsie

Ta obco brzmiąca nazwa to nic innego jak zamiennik pszennej bułeczki. Niskowęglowodanowy i bezglutenowy chleb, zostaje przygotowany na bazie jajek i serka śmietankowego. Przepis jest bardzo prosty w przygotowaniu.

Składniki:

  • 5 jajek,
  • 125 gram serka śmietankowego,
  • odrobina soli,
  • szczypta stewii,
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia.

Przygotowanie:

  1. Żółtka oddzielić od białek, dodać do nich ser/twaróg, stewię i proszek do pieczenia. Białka ubić z odrobiną soli na sztywną pianę.
  2. Masę z żółtek dodać do białek i bardzo delikatnie wymieszać. Nakładać dużą łyżką na blachę do pieczenia, formując okrągły kształt.
  3. Piec ok. 20-25 minut w 150 stopniach.

Chlebki orkiszowe z batatów

Lekkie orkiszowe placuszki przygotujecie bez użycia drożdży czy zakwasu. Chlebki mogą zastąpić tradycyjną tortillę.

Składniki:

  • 1 szklanka puree z ugotowanego batata,
  • 2 szklanki drobnej mąki orkiszowej,
  • drobna szczypta soli.

Przygotowanie:

  1. Batat pokrój w plastry i ugotuj na parze. Następnie zdejmij skórkę, a miąższ rozgnieć widelcem na gładką papkę. Odstaw do ostygnięcia.
  2. Następnie wymieszaj z mąką, dopraw szczyptą soli i ugniataj na desce posypanej mąką, aby powstała jednolita masa.
  3. Odstaw na 10 minut. Ugniataj przez chwilę, potnij na równe części i rozwałkuj na podpłomyki średnicy ok. 15 cm.
  4. Piecz z obu stron na suchej i rozgrzanej dość mocno patelni.
  5. Przełóż na talerz i przykryj lnianą ściereczkę.

Chleb warzywny (dieta paleo)

Dieta Paleo jest bardzo prosta i niezbyt wymagająca. Dozwolone są w niej ryby, owoce, chude mięso, owoce morza. Warto więc dodać do swojej diety chleb warzywny, który swoje przygotowanie opiera na diecie paleo.

Składniki:

  • jajka – 7 sztuk
  • starte warzywa – jedna pełna szklanka
  • masło klarowane – pół szklanki
  • mąka kokosowa – 1/3 szklanki
  • mąka lniana – 1/3 szklanki
  • pestki z dyni – 1/4 szklanki
  • ocet jabłkowy – łyżka
  • soda oczyszczona – łyżeczka
  • sól – łyżeczka

Przygotowanie:

  1. Warzywa należy zetrzeć na drobnej tarce, musisz uzyskać pełną szklankę – uciskaj w niej warzywa i dobrze odsącz z nich sok.
  2. W misce ubij mikserem wszystkie mokre składniki (poza warzywami).
  3. Dodaj wszystkie suche składniki i wymieszaj łyżką. Na koniec wsyp starte warzywa, pestki dyni i dobrze wszystko wymieszaj.
  4. Wylej do foremki o wymiarach 10×20 cm, udekoruj resztą pestek i piecz w 180° przez 50-60 minut.

Wafle zbożowe i chrupkie pieczywo

Wafle zbożowe lub chrupkie pieczywo nie są, aż tak sycące, jak powyższe propozycje. Tego typu pieczywo znajdziesz w sklepach w bardzo wielu kombinacjach. Ze słonecznikiem, nasionami chia lub sezamem. W tych małych i niepozornych kromkach może być sporo cukru. Przed zakupem warto zapoznać się ze składem, który został podany na opakowaniu.

Bądź na bieżąco. Polub fanpage Chillizet na Facebooku!

Zobaczcie w poniższej galerii, jakie produkty wpływają na wygląd naszej cery:

Autor: Julita Buczek

Oceń artykuł

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów