Ciasto z truskawkami - 5 prostych przepisów, które przypadną ci do gustu

Julita Buczek 08.05.2018 AKTUALIZACJA: 30.01.2020
ciasto z truskawkami
Fotografia: Fotolia

Ciasto z truskawkami jest nie tylko świetnym pomysłem na deser, ale również sprawdzi się w kuchni tych z pań, które preferują łatwe przepisy. Znaleźliśmy najlepsze pomysły na ciasta z truskawkami, kruszonką, galaretką i twarogiem. Musisz je koniecznie wypróbować!

Ciasto z truskawkami jest bardzo łatwe w wykonaniu, dlatego przybliżymy wam kilka przepisów, które z pewnością sprawdzą się w waszej kuchni. Sezon na truskawki rozpoczęty. Na rynku dostępne są już pierwsze truskawki ze szklarni. Ceny za kilogram truskawek są niższe niż w zeszłym roku, dlatego warto wykorzystać te owoce do przygotowywania smacznych posiłków.  

Zobacz też: Ciasto z truskawkami i budyniem - szybkie i proste przepisy

Przepis na ciasto z truskawkami

Składniki:

  • 40 dag mąki,
  • kostka margaryny,
  • 5 dag drożdży,
  • 3 jajka,
  • 2 łyżki gęstej śmietany,
  • truskawki,
  • pół szklanki cukru,
  • szczypta soli,
  • cukier puder do posypania.

Sposób przygotowania:

  1. Do miseczki włożyć śmietanę, wbić 3 jajka, dodać drożdże, łyżkę cukru i wszystko roztrzepać widelcem.
  2. Do większej miski wsypać mąkę, resztę cukru, dodać margarynę, szczyptę soli i razem posiekać nożem.
  3. Wlać rozczyn drożdżowy i dokładnie wyrobić ciasto. Jeżeli podczas wyrabiania ciasto za bardzo się klei do rąk dosypać mąki.
  4. Wyrobione ciasto rozwałkować na wielkość blaszki (25x36 cm). Nawinąć na wałek i przenieść na posmarowaną lub wyłożoną papierem blaszkę.
  5. Na cieście ułożyć truskawki. Piec około 45 minut w temperaturze 180°C. Upieczone i przestudzone ciasto posypać cukrem pudrem.

Ciasto z truskawkami z kruszonką

Składniki:

  • ok. 500 g truskawek
  • 3 szklanki mąki
  • 250 gramów margaryny
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 żółtek

Kruszonka:

  • 100g margaryny
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy (16g)
  • 0,5 szklanki mąki

Sposób przygotowania:

  1. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia przesiewamy do miski, dodajemy kostkę margaryny, cukier i 5 żółtek. Zagniatamy ciasto. Wyklejamy nim blachę (20x30cm).
  2. Truskawki oczyszczamy, kroimy na ćwiartki, wykładamy na ciasto. Z podanych składników zagniatamy kruszonkę. Posypujemy nią truskawki. Tak przygotowane ciasto wstawiamy na 30 – 40 min. do piekarnika. W tym czasie należy przygotować bezę, ubić mikserem na sztywno 5 białek na wysokich obrotach, pod koniec porcjami dodawać cukier, aż piana będzie sztywna i lśniąca.

Zobacz też: Czy zielona herbata może pomóc na odchudzanie? Te właściwości mogą was zaskoczyć

Ciasto z truskawkami i galaretką

  • 1 jajko
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanka kakao
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/4 szklanki oleju słonecznikowego
  • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
  • miąższ z jednej laski wanilii

Zobacz też: Olej kokosowy doskonale sprawdzi się w kuchni, ale ma też zbawienny wpływ na urodę. Jakie są jego właściwości?

Sposób przygotowania:

  1. Jajko utrzyj z cukrem i wanilią. Dodawaj pomału olej, śmietanę, a na końcu rozpuszczoną czekoladę.
  2. Mąkę, kakao, sodę i proszek do pieczenia przesiej do jednego naczynia. Wymieszaj ze sobą i dodaj do ciasta. Za pomocą miksera połącz ze sobą wszystkie składniki.
  3. Nagrzej piekarnik do temperatury 160 stopni. Ciasto na placek z truskawkami przelej do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ok. 25 – 35 minut. Wypieczenie ciasta sprawdzaj patyczkiem. Suchy to znak, że ciasto jest gotowe. Jeśli ciasto nierówno wyrosło, zetnij je.

Składniki dodatkowe:

  • 50 dag truskawek
  • 2 galaretki wiśniowe lub truskawkowe

Sposób przygotowania:

  1. Upieczonego placka nie wyjmuj od razu z obręczy. Kiedy będzie zimne, ułóż na nie umyte i pokrojone na pół truskawki i zalej lekko tężejącą galaretką przygotowaną według opisu podanego na opakowaniu.
  2. Placek z truskawkami i galaretką wstaw do lodówki do momentu, kiedy galaretka całkowicie zastygnie.

Zobacz też: Wszystko, co powinniśmy wiedzieć o olejach w pielęgnacji skóry i włosów

Ciasto z truskawkami i twarogiem

Składniki ciasta twarogowego:

  • 300 g truskawek
  • 500 g twarogu mielonego (u mnie półtłusty)
  • 2 kopiaste łyżki budyniu waniliowego (z cukrem)
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3 jajka
  1. Całe jajka zmiksować z cukrem na puszystą masę. Zmniejszyć obroty miksera i wymieszać z twarogiem (dodawać małymi porcjami) oraz budyniem (w proszku).

Składniki ciasta:

  • 6 jajek
  • 1/2 szklanki cukru
  • 16 g cukru waniliowego
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.

Sposób przygotowania:

  1. Białka ubić z cukrami na sztywno. Zmniejszyć obroty miksera i dodać żółtka, olej i mąkę (przesianą) oraz proszek do pieczenia. Mieszać tylko do połączenia się składników.
  2. Połowę ciasta przelać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Wyłożyć masę twarogową, a następnie drugą połowę ciasta. Na wierzchu ułożyć ćwiartki truskawek.
  3. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec ok. 50 minut.

Proste ciasto z truskawkami

Składniki:

  • 175g masła w temperaturze pokojowej
  • 3/4 szklanki cukru brązowego (użyłam szklanki o pojemności 200ml)
  • skórka starta z jednej cytryny (bez białej części)
  • 3 całe jajka
  • 150 g białej mąki, przesianej (lub 1 szklanka)
  • 1/4  szklanki jogurtu naturalnego lub kefiru
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • garść truskawek, umytych, pozbawionych szypułek

Sposób przygotowania:

  1. Nagrzewamy piekarnik do 160 stopni.
  2. Masło w temperaturze pokojowej ucieramy z cukrem na gładką masę. Ciągle miksując, dodajemy po jednym jajku: kiedy połączy się z masą maślaną, wbijamy następne.
  3. W osobnym naczyniu łączymy mąkę z proszkiem do pieczenia oraz szczyptą soli i miksując na wolnych obrotach, dodajemy partiami do masy. Dodajemy startą skórkę cytrynową i mieszamy. Przekładamy masę do wyścielonej papierem do pieczenia formy. Wyrównujemy i na wierzchu kładziemy truskawki.
  4. Pieczemy przez około 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 160C (jeśli jest z termoobiegiem) lub do 180 (bez termoobiegu). Każdy piekarnik jest trochę inny - ciasto jest gotowe, gdy wbita w jego środek wykałaczka wychodzi sucha. Gdyby zaczęło się zbyt szybko rumienić, należy przykryć je folią aluminiową. Po wyciągnięciu z piekarnika studzimy.

Bądź na bieżąco. Polub fanpage Chillizet na Facebooku!

Wyglądasz tak, jak jesz. Te produkty naprawdę wpływają na wygląd naszej cery

Zobacz też: Ćwiczenia na brzuch w domu - sprawdzone przepisy na piękne ciało

Autor: Julita Buczek

Oceń artykuł

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów