Ciasto z agrestem - wypróbuj 4 sprawdzone przepisy

Julita Buczek 24.05.2018 AKTUALIZACJA: 30.01.2020
ciasto z agrestem
Fotografia: Fotografia Shutterstock

Ciasto z agrestem jest smaczne i bardzo orzeźwiające w upalne dni. Bez wątpienia sprawdzi się smaczny deser do mrożonej kawy. Podany na różne sposoby na pewno trafi w twój gust. Przekonaj się, co dla ciebie przygotowaliśmy!

Agrest to nic innego jak odmiana porzeczki. Jego początki sięgają dalekiej Azji, gdzie początkowo występował dziko, obecnie uprawiany w Polsce. Roślina ta hodowana jest również w Azji czy Afryce i posiada 1500 odmian. Warto wykorzystać agrest, chociażby w kuchni, sprawdzi się nie tylko jako dodatek, ale również smaczna potrawa np. w formie ciasta. O walorach smakowych napiszemy za chwilę, teraz chcielibyśmy przybliżyć wam trochę informacji, jakie wartości odżywcze posiada agrest.

Wartości odżywcze agrestu (w 100 g):

  • Wartość energetyczna - 44 kcal
  • Białko ogółem - 0.88 g
  • Tłuszcz - 0.58 g
  • Węglowodany - 10.18 g
  • Błonnik - 4.3 g

Witaminy:

Zobacz też: Ciasto z malinami - tak prostego przepisu nie znaliście

Agrest wspomaga trawienie, pomaga zachować równowagę kwasowo-zasadową i poprawia pracę układu moczowego. Sprawdzi się również jako suplement diety, który będzie mieć za zadanie poprawy pracy oczu.

Ciasto z agrestem

Ciasto z dodatkiem świeżych owoców z pewnością przypadnie do gustu tym osobom, które lubią kwaskowy posmak. Całość nie jest przesadnie słodka, wręcz przeciwnie, wszystkie smaki składają się w idealną całość.

Składniki:

Ciasto:

  • 480g mąki krupczatki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 80g cukru pudru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego 16g
  • 250g masła o zawartości tłuszczu 82-83%
  • 5 żółtek
  • 2-3 łyżki kwaśnej śmietany 12% lub 18%

Piana:

  • 5 białek
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego(na 500ml mleka)

Dodatkowo:

  • 2 łyżki bułki tartej
  • 700-750g obranego agrestu
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie:

  1. Mąkę wymieszać z cukrem pudrem, cukrem wanilinowym, proszkiem do pieczenia. Schłodzone masło zetrzeć na tarce z grubymi oczkami do miski z mąką, podsypując mąką. Następnie krótko ciasto przygniatać palcami, nie rozcierać. Dodać żółtka, śmietanę i szybko rękoma zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na dwie części jedną trochę większą od drugiej i obie zawinąć w folię spożywczą, wstawić do lodówki na 30 minuty.
  2. Tortownicę o średnicy 26-27cm wyłożyć papierem do pieczenia. Schłodzoną większą część ciasta krótko zagnieść i podsypując mąką rozwałkować. Ciastem wyłożyć przygotowaną tortownicę, wyrównać i zrobić mały brzeg. Ciasto ponakłuwać widelcem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 200 C przez około 12-15 minut.
  3. Podpieczony spód wyjąć z piekarnika i posypać bułką tartą.
  4. Agrest wymieszać z mąką ziemniaczaną i ponakłuwać go na wierzchu ciasta.
  5. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodawać cukier puder, po dodaniu całego cukru miksować jeszcze przez około 2-3 minuty. Dodać proszek budyniowy, wymieszać dokładnie.
  6. Pianę wyłożyć na agrest i wyrównać. Drugą część ciasta z lodówki pokruszyć i ułożyć na wierzchu ciasta. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180 C przez około 50 minut.
  7. Ciasto po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Ciasto z agrestem i kruszonką

To prawdziwa klasyka wśród ciast, smaczne i lekkie sprawdzi się jako przekąska do czarnej kawy.

Składniki:

  • 65 g masła
  • 2/3 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • pół opakowania cukru wanilinowego
  • 1 duże jajko
  • 1 szklanka kefiru lub zsiadłego mleka
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • 500 g agrestu, odszypułkowanego

Składniki na kruszonkę:

  • pół szklanki mąki pszennej
  • 5 łyżek cukru
  • pół opakowania cukru wanilinowego, pominąć - jeśli używacie cukru z wanilią
  • 60 g masła, roztopionego

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną - przesiać, odłożyć.
  2. W misie miksera umieścić masło i oba cukry. Utrzeć do powstania jasnej i puszystej masy maślanej. Dodać jajko i utrzeć do dokładnego połączenia się składników. Dodać kefir, w trzech turach, na zmianę z odłożonymi suchymi składnikami, mieszając szpatułką tylko do połączenia się składników, nie dłużej.
  3. Formę o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Do formy przełożyć przygotowane ciasto, wyrównać. Na wierzch równomiernie wyłożyć agrest i posypać kruszonką.
  4. Piec w temperaturze 170ºC przez około 45 - 60 minut lub do tzw. suchego patyczka i do wypieczenia kruszonki. Wyjąć, wystudzić.
  5. Wszystkie składniki na kruszonkę wyrobić między palcami. Jeśli kruszonka będzie zbyt mokra dosypać odrobinę mąki więcej i wymieszać.

Ciasto z agrestem i bezą

Połączenie kwaśnego agrestu i słodkiej bezy z pewnością będzie niezapomnianym doznaniem kulinarnym. Jeśli szukacie łatwego przepisu na smaczne ciasto, ten z pewnością okaże się strzałem w dziesiątkę. Dodatkowo ciasto prezentuje się bardzo dobrze, może nawet stanowić jadalną dekorację na komunii czy innym rodzinnym spotkaniu.

Składniki na ciasto:

  • 5 żółtek
  • 50 ml wody
  • 1 łyżeczka pasty z wanilii lub 1 łyżka ekstraktu z wanilii lub 8 g cukru wanilinowego
  • 150 g drobnego cukru do wypieków
  • 100 ml mleka
  • 280 g mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50 g masła, roztopionego
  • 600 g agrestu, odszypułkowanego

Składniki na piankę bezową:

  • 5 białek, pozostałych z ciasta
  • 220 g drobnego cukru do wypieków
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, odłożyć.
  2. Formę o wymiarach 23 x 32 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
  3. W misie miksera umieścić żółtka, cukier, wodę. Ubijać do otrzymania jasnej, puszystej masy, która przynajmniej trzykrotnie zwiększy swoją objętość. Dodać wanilię, dalej ubijając. Do pianki dodać przesianą mąkę z proszkiem, mleko, delikatnie wymieszać. Na koniec dodać masło, równie delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do formy, wyrównać szpatułką. Podpiec w temperaturze 160ºC przez około 15  - 18 minut.
  4. W międzyczasie, gdy do końca podpiekania ciasta pozostało 5 minut zacząć ubijać białka.
  5. Białka umieścić w misie miksera razem z winianem potasu i rozpocząć ubijanie do otrzymania sztywnej piany. Dodawać cukier, łyżka po łyżce, powoli i stopniowo, cały czas ubijając. Powinna powstać gęsta i błyszcząca piana bezowa. Dodać sok z cytryny i zmiksować.
  6. Podpieczone ciasto wyjąć z piekarnika. Na ciasto wysypać równomiernie agrest. Na agrest wyłożyć pianę bezową. Wstawić do piekarnika, zmniejszyć temperaturę do 140ºC i piec przez około 30 minut. Następnie obniżyć temperaturę do 120ºC i piec kolejne 20 minut lub krócej, jeśli piana bezowa wcześniej będzie chrupka z wierzchu. Wystudzić w lekko uchylonym i wyłączonym piekarniku.

Zobacz też: 5 przepisów na ciasto z truskawkami

Ciasto z agrestem z kompotu

Jeśli wcześniej zrobiliście kompot z agrestu, koniecznie wykorzystajcie owoce z tego słodkiego napoju. Idealnym pomysłem okaże się ciasto, jest banalnie proste i szybkie w wykonaniu.

Składniki:           

  • ciasto:
  • mąka tortowa 3 szklanki
  • masło lub margaryna 200 g
  • cukier puder 3 łyżki
  • żółtka 5
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • dżem porzeczkowy 200 g
  • kakao 1 łyżka
  • agrest 400 g
  • pianka:
  • białka 5
  • cukier puder 1 szklanka
  • budyń waniliowy 1
  • sól szczypta

Przygotowanie:                             

  1. Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem i natłuszczamy ją. Następnie przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia zagniatamy z masłem i żółtkami. Po wyrobieniu ciasta dzielimy go na 3 części.
  2. Pierwszą właśnie tą większą wyklejamy spód blaszki i wkładamy ją do nagrzanego piekarnika (170 st.). Spód pieczemy ok. 15 min.
  3. Do drugiej części ciasta dodajemy kakao, zagniatamy, wkładamy ją i pozostałą białą część do zamrażalnika na ok. 1/2 godz. Podpieczony spód wyjmujemy z piekarnika, studzimy go, a następnie smarujemy dżemem.
  4. Na nim układamy agrest i ścieramy na tarce o grubych oczkach ciasto z dodanym kakao. W międzyczasie ubijamy białka z odrobiną soli. Gdy piana będzie bardzo gęsta, porcjami wsypujemy cukier i budyń. Tak przygotowaną piankę rozkładamy na placek. Na wierzch ścieramy pozostałą białą część ciasta.
  5. Pieczemy ok. 45 min. w temperaturze 170 st.

Bądź na bieżąco. Polub fanpage Chillizet na Facebooku!

Zobaczcie w poniższej galerii, jakie produkty wpływają na wygląd naszej cery:

Autor: Julita Buczek

Oceń artykuł

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów