Ciasto marchewkowe – wypróbuj przepis na ten pyszny deser!

Roksana Orlicka 09.04.2019 AKTUALIZACJA: 20.08.2019
Ciasto marchewkowe
Fotografia: Shutterstock

Ciasto marchewkowe to pyszny i szybki do przygotowania deser. Jego bazą są słodkie marchewki. Sprawdź, jak przygotować taki placek z marchwi i poznaj łatwe przepisy!

Przepis na ciasto marchewkowe wywodzi się prawdopodobnie z krajów anglosaskich. Jest to słodki placek, który przygotowuje się między innymi z tartej marchwi. Marchewka nadaje ciastu miękką i wilgotną konsystencję.

Marchew jest niezwykle zdrowym warzywem, bogatym w wartości odżywcze, w tym witaminy A, C, E, H. Wykorzystuje się ją w wielu przepisach.

Ciasto marchewkowe najczęściej ozdabia się wszelkiego rodzaju kremami na bazie serka mascaropne, śmietanki lub serka Philadelphia. W zależności od przepisu.

W wielu przepisach podaje się, że idealnym uzupełnieniem będą orzechy włoskie, migdały lub kruszone pistacje. Smak placka można podkręcić poprzez dodanie przypraw korzennych.

Sprawdź, jak przygotować pyszne ciasto z marchwi. Oto kilka przepisów na ciasto marchewkowe.

Przepis na łatwe ciasto marchewkowe

Składniki:

  • 3 marchewki
  • Niecałe 2 szklanki mąki pełnoziarnistej
  • 4 jajka
  • ½ szklanki cukru
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szklanka oleju
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 1 garść orzechów włoskich

Przygotowanie:

  1. Zacznij od przygotowania marchewki – obierz ją, umyj i zetrzyj na tarce.
  2. Mąkę pełnoziarnistą wymieszaj z sodą oraz proszkiem do pieczenia.
  3. Posiekaj orzechy włoskie – zostaw trochę do dekoracji.
  4. Blaszkę lub tortownicę wyłóż pergaminem lub papierem do pieczenia.
  5. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni, bez termoobiegu.
  6. Jajka ubij z cukrem, następnie dodaj cukier puder i miksuj jeszcze przez chwilę.
  7. Następnie dolej olej, cały czas ubijając.
  8. Stopniowo dodawaj mąką – najlepiej za pomocą łyżki i miksuj do połączenia składników.
  9. Dodaj startą marchewkę i orzechy.
  10. Powinno wyjść ciasto o gęstej konsystencji.
  11. Na samym końcu ciasto marchewkowe dopraw cynamonem i dokładnie wymieszaj.
  12. Wlej ciasto marchewkowe do formy i piecz przez około 50 minut. Po tym czasie sprawdź patyczkiem, czy placek jest gotowy.
  13. Gotowe ciasto wystudź, a potem posyp obficie cukrem pudrem i orzechami włoskimi.

Zobacz także: Lody tajskie to absolutny hit lata! Co to takiego i gdzie je kupić?

Przepis na klasyczne ciasto z marchewki

Składniki:

Ciasto:

  • 1,5 szklanki mąki
  • 4 marchewki
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 szklanka oleju rzepakowego
  • 1 garść orzechów włoskich
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem

  • 250 g serka Philadelphia
  • 6 łyżek cukru pudru
  • 1 łyżeczka soku z limonki

Przygotowanie:

  1. Marchew obierz, umyj i zetrzyj na tarce.
  2. Posiekaj orzechy włoskie.
  3. Piekarnik nagrzej do 180 stopni, bez termoobiegu.
  4. W osobnej misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i cynamonem.
  5. W kolejnej misce umieść pozostałe składniki – olej, cukier i cukier waniliowy oraz jajka i zmiksuj do uzyskania gładkiej konsystencji.
  6. Następnie do miski z mokrymi składnikami wsyp mąkę z proszkiem i cynamonem.
  7. Dodaj startą marchewkę oraz orzechy i dokładnie wymieszaj.
  8. Formę 26 cm posmaruj grubo masłem.
  9. Przelej ciasto marchewkowe do formy i piecz przez około 45 minut.
  10. Gdy ciasto marchewkowe będzie gotowe – ostudź je dokładnie.
  11. Krem przygotowuje się prosto – serek zmiksuj z cukrem pudrem i sokiem z limonki.
  12. Przetnij ciasto na dwa blaty i przełóż je kremem. Na samej górze udekoruj ponownie kremem i pokruszonymi orzechami.

Zobacz także: Przepisy na ciasto z winogronami. Wypróbuj 4 sprawdzone pomysły

Przepis na pyszne ciasto marchewkowe dla wegetarian

Składniki:

  • 4 marchewki
  • 4 łyżki siemienia lnianego
  • ½ szklanki ciepłej wody
  • 1 szklanka oleju rzepakowego
  • 1 szklanka brązowego cukru
  • 2 szklanki mąki pełnoziarnistej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 garść posiekanych pistacji

Przygotowanie:

  1. Marchew obierz, umyj i zetrzyj na tarce.
  2. Siemię lniane zalej ciepłą wodą i odstaw.
  3. Posiekaj pistacje.
  4. Piekarnik nagrzej do 180 stopni, bez termoobiegu.
  5. W osobnej misce wymieszaj mąkę z gałką, cynamonem i sodą.
  6. W kolejnej misce umieść pozostałe składniki – olej, cukier, siemię lniane i zmiksuj do uzyskania gładkiej konsystencji.
  7. Następnie do miski z mokrymi składnikami wsyp mąkę z przyprawami.
  8. Dodaj startą marchewkę oraz pistacje i dokładnie wymieszaj.
  9. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia i przelej do niej ciasto.
  10. Piecz przez około 45 minut.
  11. Gotowe i ostudzone ciasto posyp cukrem pudrem i pistacjami.

Zobacz także: Ciasto z malinami - 5 smacznych przepisów, które musisz wypróbować

Oceń artykuł
WSZYSTKO NA TEMAT:

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów