Ciasto kubanka to pyszny przekładaniec! Jak przygotować ten deser?

Łucja Siennicka 01.07.2019 AKTUALIZACJA: 30.01.2020
Ciasto kubanka
Fotografia: Shutterstock

Kubanka to rodzaj przekładanego ciasta, które praktycznie zawsze się udaje. Sprawdź, jak je zrobić!

Kubanka to bardzo słodkie, przekładane ciasto. Przygotowuje się je naprawdę szybko i wcale nie potrzeba dużego nakładu pracy. 

Co kubanka ma wspólnego z Kubą? Tam raczej nie jada się takich deserów, ale jest on mocno nasączony rumem - prawdopodobnie stąd to skojarzenie.

Zobacz także: Lody tajskie to absolutny hit lata! Co to takiego i gdzie kupić lody rolki?

Ciasto powinno się podawać mocno schłodzone. Ze względu na śmietankę, która może się rozpłynąć. W przepisie powinna znaleźć się nutella i powidła śliwkowe, które nieco zrównoważą słodki smak ciasta.

Sprawdź, jak łatwo przygotować je w domu!

Prosty przepis na ciasto kubanka

Masz ochotę na słodki deser? Ciasto kubanka jest mocno kakaowe, puszyste i sycące. Sprawdź, jak przygotować je w domu!

Składniki na biszkopt:

  • 4 jajka
  • ½ szklanki mąki
  • ½ szklanki cukru
  • 4 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ szklanki kawy
  • 3 duże łyżki rumu

Składniki na krem:

  • 1 kostka masła
  • 2 szklanki mleka
  • 3 łyżki kremu czekoladowego (np. nutelli)
  • 2 żółtka
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 kopiaste łyżki mąki pszennej
  • 1 opakowanie herbatników
  • Kakao do posypania
  • Powidła
  • 500 ml śmietanki kremówki 30%
  • 4 łyżki cukru pudru

Przygotowanie:

  1. Zacznij od przygotowania biszkoptu.
  2. Białka ubij na sztywno, gdy będą już lśniące, to stopniowo dodawaj cukier. Ważne, żeby podczas tej czynności cały czas ubijać jajka.
  3. Następnie do masy dodawaj kolejno żółtka.
  4. Zmiksuj lub wymieszaj - chodzi o to, żeby wszystkie składniki dokładnie się połączyły.
  5. Następnie do masy jajecznej przesiej kakao, mąkę i proszek do pieczenia.
  6. Formę wysmaruj masłem, gotowe ciasto biszkoptowe przelej do formy.
  7. Biszkopt piecz przez 40 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni.
  8. Gdy biszkopt będzie gotowy, to odstaw go do wystygnięcia.
  9. Teraz można się wziąć za przygotowanie kremu. Przygotuj dużą miskę. Umieść w niej żółtka, mąki, cukier oraz szklanką mleka. Całość wymieszaj dokładnie do połączenia składników.
  10. Drugą szklankę mleka zagotuj, następnie dodaj powstałą wcześniej masę i wymieszaj.
  11. Gotowy krem odstaw do przestudzenia.
  12. W dużej misce utrzyj masło i stopniowo dodawaj przygotowany wcześniej krem. Na samym końcu dodaj krem czekoladowy i wymieszaj do połączenia składników.
  13. Przygotuj formę do pieczenia i wyłóż ją papierem do pieczenia.
  14. Ułóż na niej biszkopt, następnie nasącz go rumem i kawą.
  15. Wyłóż krem na biszkopt i rozsmaruj. 
  16. Następnie ułóż na masie herbatniki i przykryj je powidłami.
  17. Następnie na powidła ponownie ułóż herbatniki.
  18. Śmietankę ubij na sztywno z cukrem pudrem i wyłóż na górę ciasta.
  19. Ciasto wstaw do lodówki. Przed podaniem powinno być mocno wychłodzone.
  20. Ciasto oprósz kakao. 

Zobacz także: Turron to hiszpański przysmak, którego smak odtworzysz w domu. Zobacz, jakie to łatwe!

Oceń artykuł

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów