Ciasto japońskie to pomysł na łatwy i smaczny deser! Sprawdź, jak je zrobić!

Roksana Orlicka 17.06.2019 AKTUALIZACJA: 30.01.2020
Ciasto japońskie
Fotografia: Shutterstock

Ciasto japońskie podaje się w Japonii? W przepisie wykorzystuje się wiśnie, stąd prawdopodobnie nawiązanie do "Kraju Kwitnącej Wiśni”. Jak przygotować taki deser?

Japońskie desery wyglądają bardzo efektowne i nieco egzotycznie. Do ich przygotowania wykorzystuje się wiele składników, które w żaden sposób nie mają zastosowania w polskiej kuchni - mowa tutaj o mące ryżowej czy klejącym ryżu i matchy, czyli sproszkowanej zielonej herbacie.

W Japonii raczej nie znajdziecie "ciasta japońskiego", ale z łatwością przygotujecie je w domu! Sprawdź, jak to zrobić!

Bardzo łatwy przepis na ciasto japońskie

Ciasto japońskie to sernik na zimno, który przygotowuje się na ciemnym biszkopcie i obficie polewa się konfiturą wiśniową. Jak zrobić ten deser? Jest to bardzo łatwe!

Składniki na biszkopt:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 1 kostka masła
  • ½ szklanki drobnego cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki kakao

Składniki na masę serową:

  • 1 kg sera (zmielonego, w temperaturze pokojowej)
  • 250 g śmietanki kremówki 36%
  • 1 niepełna szklanka cukru pudru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 30 g żelatyny
  • 100 g zimnej wody

Zobacz także: Lody tajskie to absolutny hit lata! Co to takiego i gdzie kupić lody rolki?

Składniki na masę wiśniową:

  • ½ kg wiśni
  • 5 łyżek cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki, które wykorzystasz do biszkoptu, powinny być w temperaturze pokojowej.
  2. W niewielkim rondelku rozpuść masło i odstaw do wystygnięcia.
  3. Do dużej miski przesiej mąką, proszek do pieczenia oraz kakao. Następnie dokładnie wymieszaj.
  4. Następnie dodaj cukier i ponownie wymieszaj.
  5. Jajka wbij do innej miski i roztrzep je rózgą, następnie dodaj do mąki i wymieszaj.
  6. W następnej kolejności dodaj masło i całość zmiksuj na gładką masę.
  7. Gotową masę biszkoptową przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
  8. Biszkopt należy piec przez 30 minut w 180 stopniach.
  9. Wiśnie umieść w garnku, dodaj cukier i odrobinę wody. Gotuj.
  10. Z zimną wodą wymieszaj mąkę ziemniaczaną i tę mieszankę dodaj do wiśni.
  11. Gotuj jeszcze przez chwilę - masa powinna się zrobić gęsta, następnie odstaw do całkowitego wystygnięcia.
  12. Żelatynę zalej wodą i odstaw.
  13. Gdy napęcznieje, to postaw ją na palniku i wymieszaj do rozpuszczenia.
  14. Ser zmiksuj z cukrem pudrem oraz cukrem waniliowym.
  15. A śmietankę kremówkę ubij na sztywną i błyszczącą masę, wstaw do lodówki.
  16. Gdy żelatyna będzie już przestudzona, to stopniowo dodawaj do niej po łyżce masy serowej i miksuj.
  17. Następnie do masy serowej dodaj ubitą kremówkę.
  18. Gotową masę wyłóż na biszkopt, potem wyłóż wiśnie.
  19. Możesz wykonać kilka wzorków drewnianym patyczkiem.
  20. Ciasto przed podaniem powinno być mocno schłodzone, dlatego najlepiej włożyć je na 12 godzin do lodówki.

Zobacz także: Ciasto bez pieczenia – jak je przygotować, żeby było szybko i tanio?

Oceń artykuł

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów