Ciasto bez pieczenia – jak je przygotować, żeby było szybko i tanio?

Roksana Orlicka 10.04.2019 AKTUALIZACJA: 21.10.2019
Ciasto bez pieczenia z owocami
Fotografia: Shutterstock

Ciasta i placki bez pieczenia bardzo łatwo przygotować. Co więcej – nie wymagają od nas dużego budżetu i czasu. Ciasta bez pieczenia są równie smaczne i efektowne. Jak je przygotować?

Ciasto bez pieczenia jest szybkim sposobem na przygotowanie pysznego deseru. Ciasto bez pieczenia na zimno sprawdzi się na cieplejsze dni, ale i wielkie okazje. Można przygotować ciasta wielkanocne bez pieczenia, ciasta z kremem bez pieczenia, ciasta z sezonowymi owocami bez pieczenia. Ciasto bez pieczenia sprawdzi się również na bożonarodzeniowym stole.

Brak piekarnika już nie będzie wymówką! Oto kilka sprawdzonych i prostych przepisów na ciasta bez pieczenia.

Przepis na szybkie ciastka bez pieczenia

Kto powiedział, że można przygotować jedynie ciasto na zimno? Oto przepis na łatwe ciastka bez pieczenia.

Składniki:

  • 5 łyżek masła orzechowego
  • 1 tabliczka gorzkiej lub mlecznej czekolady
  • 1,5 szklanki płatków owsianych
  • 1 garść posiekanych orzechów laskowych

Przygotowanie:

  1. Zacznij od przygotowania czekolady- roztop ją w misce, która ułożysz nad gotującą się wodą.
  2. Do rozpuszczonej czekolady dodaj masło orzechowe i wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji.
  3. Następnie dodaj płatki owsiane i orzechy laskowe. Ponownie wymieszaj.
  4. Z powstałej masy uformuj kuleczki, następnie ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i rozpłaszcz delikatnie ręką.
  5. Włóż ciastka na dwie godziny do lodówki. Gotowe!

Zobacz także: Lody tajskie to absolutny hit lata! Co to takiego i gdzie je kupić?

Szybkie i pyszne ciasto bez pieczenia – przepis na brownie

To idealny przepis na niedzielne słodkości. Na to ciasto bez pieczenia poświęcisz tylko chwilę, a zaskoczysz wszystkich gości. Sprawdź!

Składniki:

  • 2 szklanki suszonych daktyli
  • ½ szklanki migdałów
  • 6 łyżek dobrego kakao
  • ½ szklanki wody z daktyli

Przygotowanie:

  1. Zacznij od przygotowania daktyli – zalej je wrzątkiem i zostaw na 20 minut.
  2. W tym czasie zmiel na drobno migdały.
  3. Daktyle odsącz z wody, ale nie wylewaj jej – jeszcze się przyda.
  4. Zblenduj daktyle, dodaj zmielone migdały i kakao, w tym momencie możesz stopniowo dodawać wodę do utrzymania gęstej konsystencji. Wymieszaj dokładnie.
  5. Powstałą masę przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
  6. Włóż brownie bez pieczenia do lodówki i zostaw na kilka godzin. Gotowe!

Zobacz także: Ciasto z truskawkami - 5 prostych przepisów, które przypadną ci do gustu

Łatwe ciasto bez pieczenia – przepis na blok czekoladowy

Blok czekoladowy to klasyk! Trudno znaleźć osobę, która nie lubiłaby tego wytrawnego deseru bez pieczenia. Sprawdź, jak go przygotować!

Skład:

  • 5 łyżek dobrej jakości kakao
  • ½ szklanki mleka
  • ½ szklanki cukru
  • 1 kostka masła
  • 1 szklanka mleka w proszku
  • 1 garść rodzynek
  • 1 garść żurawiny
  • 1 garść posiekanych orzechów laskowych

Przygotowanie:

  1. Zacznij od przygotowania odpowiedniej masy – masło przełóż do garnka o grubym dnie, podgrzewaj na małym ogniu.
  2. Gdy masło się rozpuści, dodaj mleko, cukier i kakao i wymieszaj do połączenia składników.
  3. Odstaw garnek i dodaj mleko w proszku, miksując jednocześnie.
  4. Teraz posiekaj orzechy oraz bakalie na mniejsze kawałki.
  5. Dodaj do masy.
  6. Masę wyłóż do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do lodówki na kilka godzin. Gotowe!

Ciasto z kremem bez pieczenia – przepis na rafaello

Można przygotować ciasto bez pieczenia z kremem. Ważne jest, by odpowiednio je przechowywać.  Jest lekkie, pyszne i szybkie w przygotowaniu. Sprawdź!

Składniki:

  • 2 i pół szklanki mleka
  • 2 budynie waniliowe
  • 1 kostka masła
  • ½ szklanki drobnego cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 opakowanie wiórków kokosowych
  • 2 opakowania herbatników

Przygotowanie:

  1. Zacznij od przygotowania masy budyniowej – budyń ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Następnie odstaw do wystygnięcia.
  2. Do miski wrzuć masło, które wcześniej pokrój na mniejsze kawałki.
  3. Następnie wlej wystudzoną masę budyniową i dodaj wiórki kokosowe – zostaw trochę do dekoracji.
  4. Zmiksuj masę, żeby się połączyła.
  5. Na blaszce wyłożoną papierem do pieczenia ułóż herbatniki i nałóż na nie krem.
  6. Powtórz czynność do momentu aż skończy się krem i herbatniki.
  7. Górę posyp obficie wiórkami kokosowymi.
  8. Ciasto włóż do lodówki na minimum 4 godziny.

Zobacz także: Ciasto z pigwą na 3 sposoby! Na który ty się skusisz?

Oceń artykuł

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów