Ciasteczka korzenne na wiele sposobów. Poznaj ich świąteczny smak!

Julita Buczek 13.11.2018
ciasteczka korzenne
Fotografia: Shutterstock

Smak domowych ciasteczek korzennych z pewnością sprawdzi się podczas świąt. Ich wyrazisty smak oraz aromat z pewnością okaże się czymś, co przypomni nam o spotkaniach z rodziną i tradycyjnym spędzaniu świąt.

Ciasteczka korzenne można przyrządzić na bazie różnego rodzaju mąk oraz wielu dodatków, które z pewnością nadadzą jeszcze intensywniejszego aromatu oraz smaku. Dodaj przyprawy korzenne, cukier lub polewę czekoladową, dzięki tym składnikom smak ciasteczek korzennych będzie jeszcze lepszy i niepowtarzalny. Sprawdź proste i szybkie przepisy na ciasteczka korzenne.

Ciasteczka korzenne

Składniki:

  • 300 g mąki,
  • 200 g masła,
  • 100 g cukru pudru,
  • 2 żółtka,
  • przyprawa do ciasteczek korzennych

Przygotowanie:

  1. Z podanych składników zagnieść ciasto i wstawić do lodówki na 45 minut.
  2. Ciasto rozwałkować na ok. 0,5 cm i powycinać foremkami różne kształty.
  3. Piec w temperaturze 210C około 15 minut.
  4. Można posmarować polewą czekoladową lub posypać cukrem pudrem.

Przepis na ciasteczka korzenne

Ciasteczka to doskonały deser, który możemy zabrać ze sobą do pracy lub szkoły na przekąskę - sprawdź nasze przepisy!

Składniki:

  • 1/2 kg mąki,
  • 25 dag masła roślinnego,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżeczka płaska sody,
  • 1-2 torebki przyprawy do piernika,
  • szczypta soli

Przygotowanie:

  1. Mąkę przesiać i połączyć z solą, sodą oraz innymi przyprawami.
  2. Utrzeć masło z cukrem oraz jajkiem.
  3. Do miski z masłem, dodać mąkę z przyprawami.
  4. Uformować kulę i wstawić do lodówki na około godzinę.
  5. Po tym czasie należy rozwałkować ciasto na cienko i powycinać wzory foremkami.
  6. Piec przez 15 minut w 180 stopniach.

Te twarde, mocno przyprawione łakocie z pewnością każdemu kojarzą się z Bożym Narodzeniem. Przyjmują różne kształty, ale najczęściej są to motywy świąteczne (gwiazdy, choinki lub sanki). Wypiekane na całym świecie, również w Polsce zyskały uznanie. Mowa oczywiście o ciasteczkach korzenny, które swoim smakiem z pewnością staną się ozdobą na twoim stole.

Zobacz także: Śledzie w musztardzie na różne sposoby. Świetnie sprawdzą się podczas świąt

Kruche ciasteczka korzenne

Kruche ciasteczka o aromacie korzennym. Chrupiące ciasteczka rozpływają się w ustach. Są idealnym dodatkiem do filiżanki herbaty lub czarnej kawy. Przepis jest bardzo prosty, dlatego jego wykonanie nie zajmie ci zbyt wiele czasu. Po upieczeniu najlepiej jest przechowywać ciasteczka korzenne w metalowym pudełku lub bawełnianym woreczku.

Składniki:

  • masło 200 g,
  • cukier puder 100 g,
  • żółtka z 2 jaj,
  • przyprawa korzenna 2 łyżeczki,
  • kakao 2 łyżeczki,
  • cynamon 1 łyżeczka,
  • mąka pszenna 300 g

Przygotowanie:

  1. Miękkie masło należy utrzeć na puszystą masę. Dodać cukier puder, żółtka i wszystko zmiksować.
  2. Wszystkie składniki sypkie, należy ze sobą wymieszać i dodać do ciasta. Utrzeć do uzyskania kruszonki, następnie zagnieść przez chwilę.
  3. Ciasto owinąć folią i chłodzić przez 40 minut. Podczas wałkowania należy rozgnieść placek o grubości 3 mm i wykroić ciastka.
  4. Ciastka wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, należy pamiętać o zostawieniu odstępu.
  5. Piekarnik należy nagrzać do 180 stopni i piec przez 13 minut.
  6. Przechowywać w blaszanym pojemniku.

Zobacz także: Śledzie z rodzynkami na 3 sposoby. Poznaj smaczne przepisy idealne na święta

Korzenne ciasteczka owsiane

Ciastka owsiane, to bardzo dobra alternatywa dla słodyczy. Tego typu ciasteczka mają bardzo dużą wartość energetyczną oraz dużą ilość błonnika. Jeśli wykonamy ciastka z pełnoziarnistej mąki, sprawi, że ciasteczka będą zawierać jeszcze więcej witamin oraz minerałów.

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej razowej,
  • 0,5 szklanki mąki orkiszowej,
  • łyżeczka sody oczyszczonej,
  • łyżeczka soli,
  • spory kawałek kory cynamonowej,
  • pół łyżeczki startej gałki muszkatołowej,
  • kilka ziaren kardamonu,
  • kostka (20 dag) miękkiego masła,
  • czubata szklanka brązowego cukru,
  • 4 - 5 łyżek miodu,
  • 2 jajka,
  • ok. 30 dag płatków owsianych,
  • garść suszonych moreli,
  • 2 - 3 łyżki suszonej żurawiny,
  • ok. 10 dag posiekanych orzechów,

Przygotowanie:

  1. Zmielone przyprawy korzenne, sól, soda oraz mąkę wymieszaj w misce.
  2. Masło należy utrzeć z cukrem oraz miodem na gładką masę.
  3. Do utartej masy dodać jajka i dalej ucierać.
  4. Dodać mąkę i mieszać na małych obrotach, aż całość będzie gładka.
  5. Do masy dodać bakalie i znowu dokładnie wymieszać.
  6. Ciasto zawinąć w folię i włożyć do lodówki na minimum 6 godzin, a cała masa się zwiąże.
  7. Nagrzać piekarnik do 200 stopni.
  8. Masę wyłożyć łyżką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  9. Piec 20 minut, aż będą lekko brązowe. Wystudzić na kratce kuchennej.
  10. Ciastka przechowywać w blaszanej puszce.

Bądź na bieżąco! Polub Chillizet na Facebooku

Oceń artykuł

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów