Churros to hiszpański przysmak! Te łakocie bez problemu przygotujesz w domu!

Roksana Orlicka 24.06.2019 AKTUALIZACJA: 30.01.2020
Churros
Fotografia: Shutterstock

Hiszpanie mogą się pochwalić kilkoma deserami, którymi zachwyca się cały świat. Mowa między innymi o chrupiących churros! Ich przygotowanie jest banalne.

Churros niektórym przypomina nasze polskie pączki, bo również smaży się je na głębokim tłuszczu. Ten hiszpański smakołyk powstaje z zaledwie trzech składników - mąki, cukru i oleju. Ciasto wyciska się do gorącego oleju i smaży na złoto.

Churros jest tradycyjnym daniem kuchni hiszpańskiej i dlatego jest dostępne niemal na każdym rogu - możemy je znaleźć przy dworcach kolejowych, stacjach metrach i praktycznie we wszystkich ruchliwych zakątkach hiszpańskich miast.

Zobacz także: Lody tajskie to absolutny hit lata! Co to takiego i gdzie kupić lody rolki?

Hiszpanie przeważnie zajadają się churros na śniadanie. Często podaje się je z filiżanką czekolady. Churros posypuje się również cukrem pudrem.

Warto wiedzieć, że w Hiszpanii churros jest potrawą, którą powinno się zjeść w Nowy Rok.

Jak przygotować ten smakołyk w domu? Jest to naprawdę proste!

Prosty przepis na hiszpańskie churros

Churros przygotowuje się naprawdę szybko! To danie możesz potraktować jako przekąskę do kawy. Sprawdź, jak to zrobić!

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 50 g masła
  • 1 jajko w temperaturze pokojowej
  • 2 łyżki drobnego cukru
  • 500 ml oleju do smażenia
  • 1 szklanka wody

Przygotowanie:

  1. Masło rozpuść w garnku, następnie dodaj cukier, sól i szklankę wody.
  2. Gotuj na małym ogniu.
  3. Następnie do gotującego się masła z wodą, wsyp mąkę pszenną.
  4. Wymieszaj dokładnie - powstanie ciasto, które należy cały czas mieszać i rozcierać drewnianą łyżką. Ten proces powinien trwać około 3 minut.
  5. Ciasto powinno trochę przestygnąć, ale jednocześnie pozostać wciąż ciepłe.
  6. Po chwili wbij jajko i ucieraj ciasto mikserem.
  7. Na patelnię z głębokim dnem wlej olej.
  8. Olej powinien być bardzo gorący - możesz to sprawdzić wrzucając odrobinę ciasta - jeśli zacznie się smażyć na złoto i będzie “bulgotać”, to oznacza, że można zacząć smażyć churros.
  9. Ciasto przełóż do rękawa cukierniczego.
  10. Wyciskaj z ciasta paski o długości 8 cm, następnie odetnij nożykiem i umieść w oleju.
  11. Churros smaż na złoto z każdej ze stron.
  12. Gotowe churros możesz wyłowić sitkiem lub użyć szczypiec. Rób to bardzo ostrożnie, żeby się nie oparzyć.
  13. Gdy gotowe churros ostygną, posyp je obficie cukrem pudrem.
  14. Podawaj z gorącą czekoladą.

Zobacz także: Ciasto japońskie to pomysł na łatwy i smaczny deser! Sprawdź, jak je zrobić!

Przepis na hiszpańskie churros

Przy przygotowywaniu churros warto pamiętać o tym, że nie sprawdzi się tutaj jednorazowy rękaw cukierniczy - ze względu na to, że ciasto jest bardzo gęste. Sprawdź, jak przygotować churros!

Składniki:

  • 40 g masła
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka wody
  • 1 łyżka cukru
  • 1 jajko
  • cukier puder do obtoczenia churros
  • 500 ml oleju do smażenia churros

Przygotowanie:

  1. Masło, wodę i cukier umieść w garnku i podgrzewaj na małym ogniu do rozpuszczenia masła.
  2. Wsyp mąkę i mieszaj do momentu aż uzyskasz ciasto.
  3. Gotowe ciasto będzie odchodzić od garnka.
  4. Garnek ściągnij z pieca, żeby ciasto chociaż trochę ostygło.
  5. Następnie do dodaj jajko i zmiksuj.
  6. Na patelni z głębokim dnem rozgrzej olej.
  7. Gotowe ciasto umieść w rękawie cukierniczym.
  8. Ciasto wyciskaj na patelnię - utwórz paski 8-10 centymetrowe.
  9. Ciasto odcinaj nożyczkami.
  10. Churros smaż na złoto z każdej ze stron.
  11. Gotowe churros posyp cukrem pudrem.
  12. Podawaj z filiżanką czekolady.

Zobacz także: Japoński sernik jest bardzo delikatny i rozpływa się w ustach! Jak go przygotować?

Oceń artykuł

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów