Chorizo - poznaj przepisy, w których wykorzystasz tę hiszpańską kiełbasę

Łucja Siennicka 02.07.2019 AKTUALIZACJA: 30.01.2020
Chorizo
Fotografia: Shutterstock

Chorizo to tradycyjna kiełbasa, która kojarzy się z Hiszpanią. To trafne skojarzenie. Zobacz, w jak wielu potrawach można ją wykorzystać!

Chorizo to wieprzowa kiełbasa, którą w Hiszpanii wykorzystuje się na wiele sposobów. Ma mocny, charakterystyczny zapach i wyrazisty smak.

Warto wiedzieć, że do wykonania chorizo używa się kilku przypraw, w tym słodkiej wędzonej papryki i suszonej pimienton.

Chorizo jest częścią tapas. Wykorzystuje się je na kanapkach, dodaje do dań głównych i sałatek.

Przepis na makaron z chorizo

Chorizo idealnie sprawdzi się w połączeniu z makaronem! Można go połączyć z makaronem. Hiszpanie często łączą mięso z owocami morza - można się zainspirować i dodać krewetki.

Składniki:

  • 1 opakowanie makaronu
  • 2 kiełbasy chorizo
  • 250 g krewetek (opcjonalnie)
  • 1 duża cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 8 pomidorków koktajlowych

Przygotowanie:

  1. Chorizo pokrój w cienkie plasterki. 
  2. Cebulę i czosnek posiekaj drobno.
  3. Na patelni rozgrzej olej lub odrobinę masła.
  4. Smaż chorizo, gdy będzie już lekko podsmażone, to dodaj cebulę i czosnek.
  5. Jeśli używasz krewetki, to powinieneś je teraz dodać. 
  6. Pomidorki koktajlowe przekrój na pół i dodaj na patelnię.
  7. W tym samym czasie ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  8. Gotowy makaron wyłóż na talerz, dodaj zawartość patelni.
  9. Możesz podawać z pietruszką.

Zobacz także: Roladki z tortilli - cztery łatwe i pyszne przepisy na udaną imprezę! Z którego skorzystasz?

Zapiekanka z chorizo i mozzarellą

Zapiekanka to pomysł na pyszny i sycący obiad. Do zapiekanki można wykorzystać wiele produktów, czy nawet resztki, które zostały po poprzednim obiedzie.

Składniki:

  • 2 kiełbaski chorizo
  • 12 oliwek
  • 2 pomidory
  • 2 małe cebule
  • 3 ziemniaki
  • sól i pieprz do smaku
  • tymianek

Przygotowanie:

  1. Zacznij od przygotowania ziemniaków. Obierz je, umyj i ugotuj w osolonej wodzie.
  2. Poczekaj aż ziemniaki nieco ostygną, bo należy je pokroić w plasterki.
  3. Pomidory zalej wrzątkiem i usuń z nich skórkę. Następnie pokrój w kostkę.
  4. Cebulę drobno posiekaj.
  5. Chorizo pokrój w cienkie plasterki.
  6. Chorizo i warzywa smaż na patelni przez 10 minut.
  7. W żaroodpornym naczyniu ułóż ziemniaki na dno. 
  8. Zawartość patelni wyłóż na ziemniaki.
  9. Wysyp pokrojone w plastry oliwki.
  10. Przypraw solą i pieprzem.
  11. Na wierzch pokrusz mozzarellę.
  12. Zapiekaj przez 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Przepis na aromatyczne chorizo w pomidorach 

Chorizo idealnie komponuje się z pomidorami. Jeśli nie masz pomysłu na szybki i pełnowartościowy obiad, to skorzystaj z tego przepisu!

Składniki:

  • 2 kiełbasy chorizo
  • 4 duże pomidory
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 1 duża cebula
  • 1 szklanka ciecierzycy
  • 1 ząbek czosnku
  • odrobina sera do posypania
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Chorizo pokrój w plastry. 
  2. Cebulę i czosnek drobno posiekaj.
  3. Chorizo usmaż na niewielkiej ilości oleju, gdy będzie gotowe to dodaj cebulę i czosnek.
  4. Pomidory pokrój w kostkę i dodaj na patelnię, wlej również pomidory z puszki.
  5. Dopraw solą i pieprzem.
  6. Gdy sos zrobi się gęsty, dodaj ciecierzycę.
  7. Podawaj z tartym serem. 

Zobacz także: Tortilla z kurczakiem na obiad. Wypróbuj nasze przepisy na ten meksykański klasyk!

Rozwiąż quiz

Czy odgadniesz z jakiego kraju pochodzi to danie? Tylko 1 na 10 osób zdobywa komplet punktów!

sushi
Fotografia: shutterstock

1. Z jakiego kraju pochodzi sushi?

Oceń artykuł

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów