Litewski czy ogórkowy? Wybieramy najlepszy chłodnik

Julita Buczek 23.05.2018
chłodnik litewski
Fotografia: Fotografia Shutterstock

Chłodnik litewski to smak dzieciństwa. Taki chłodnik jest smaczny, orzeźwiający, a przy tym niezwykle odżywczy. Masz ochotę na chłodnik z botwiny, a może chłodnik ogórkowy przygotowany na bazie zsiadłego mleka lub kwaśnej śmietany? Wybierz swój ulubiony przepis na chłodnik i ciesz się jego pysznym smakiem.

Brakuje Ci pomysłu na szybki posiłek w letnie, upalne dni? Ugotowana botwina w połączeniu z zsiadłym mlekiem lub kwaśną śmietaną to prawdziwa uczta dla podniebienia. Poznaj przepis na pyszny, orzeźwiający chłodnik litewski!

Czym jest chłodnik?

Tradycyjny chłodnik ukochały już nasze babcie, a dziś nadal jest to zupa, która podobnie jak rosół króluje na polskich stołach. Nic dziwnego, jej kwaśny, orzeźwiający smak doskonale sprawdza się szczególnie w letnie dni, gdy szukamy lekkiego, chłodnego, a zarazem pożywnego posiłku.

Zobacz też: Botwinka - Jak ugotować botwinkę?

Chłodnik z botwiny, a może z pomidorów – najpopularniejsze chłodniki

Chłodnik to zupa serwowana na zimno, która cieszy się dużą popularnością nie tylko w Polsce, ale i za granicą. Jak wskazuje jej nazwa, bardzo ważne jest to, aby w momencie  podania była odpowiednio schłodzona i miała temperaturę poniżej 14 °C. Poszczególne rodzaje chłodników różnią się składnikami i sposobem przygotowania. Zazwyczaj są przyrządzane z warzyw lub owoców. Chociaż w naszym kraju niewątpliwie najchętniej sięgamy po chłodnik z botwiny lub chłodnik z buraków, to w wielu państwach występuje on w innych wersjach.

Przeglądając różne przepisy możemy natknąć się na warzywne chłodniki, których podstawą są nie tylko buraki, ale np. także por, cebula, ogórki lub, tak jak w przypadku popularnego w Hiszpanii „Gazpacho” – dojrzałe pomidory. W sezonie letnim i jesiennym chętnie sięgamy również po chłodniki owocowe. Jabłko, truskawka, wiśnia i maliny to najczęstsze składniki tego rodzaju zup, chociaż niektórzy lubią eksperymentować i łączyć ze sobą kila różnych owoców.

Zobacz też: Zupa szczawiowa - 5 łatwych przepisów

Chłodniki poza doskonałym smakiem mają również liczne walory odżywcze i zdrowotne. Są bogatym źródłem witamin oraz składników mineralnych. Ze względu na małą ilość tłuszczu i węglowodanów znakomicie nadają się dla osób, którym zależy na utrzymaniu szczupłej sylwetki. Zawarty w nich błonnik doskonale wpływa na przemianę materii. Ciekawostką jest również to, że jedząc chłodne posiłki szybciej tracimy na wadze, ponieważ organizm potrzebuje większej ilości energii do ich strawienia.

Poznaj prosty przepis na chłodnik z buraków!

Na szczęście, aby przygotować chłodnik litewski nie trzeba być mistrzem w kuchni. Jest to zupa łatwa i szybka w przyrządzeniu, dlatego doskonale sprawdzi się w sytuacji, gdy nie mamy zbyt wiele czasu lub wyjątkowych umiejętności kulinarnych. Tajemnica jego pysznego smaku tkwi w odpowiednim połączeniu składników. Podstawą jest oczywiście botwinka, czyli młode liście, łodygi oraz korzenie buraka ćwikłowego, które stanowią cenne źródło witamin i minerałów. Botwina doskonale sprawdza się również w kuchni nie tylko jako składnik zup, ale również sałatek i dań duszonych. Chłodnik litewski nie może również powstać bez dodatku zsiadłego mleka lub kwaśnej śmietany o odpowiednio gęstej konsystencji, chociaż coraz więcej osób sięga również po kefir, maślankę lub jogurt naturalny.

Składniki:

  • botwina
  • szczypiorek
  • świeży koperek
  • 1 litr zsiadłego mleka
  • ząbek czosnku
  • sól
  • cukier
  • jajka

Sposób wykonania:

  1. W pierwszej kolejności należy zająć się umyciem, a następnie posiekaniem botwiny. Tak przygotowaną botwinkę wrzucamy do garnka z wodą i na wolnym ogniu gotujemy kilkanaście minut do momentu, aż stanie się miękka.
  2. Następnie należy poczekać, aż wywar ostygnie i wtedy dodajemy do niego zsiadłe  mleko, kwaśną śmietanę lub w zależności od upodobań kefir albo maślankę.
  3. Smak zupy na pewno podkreśli odrobina świeżego, posiekanego szczypiorku oraz niewielka ilość koperku.
  4. Na koniec możemy dodać ząbek startego czosnku oraz  przyprawy: sól i pieprz.

Zobacz też: 5 przepisów na zupę brokułową

Istnieje wiele różnych propozycji podania tej zupy. Dawniej popularnym dodatkiem były szyjki rakowe. Obecnie częściej serwuje się chłodnik litewski z dodatkiem ugotowanych jajek lub młodych ziemniaków. Oczywiście nie można zapomnieć o odpowiednim udekorowaniu zupy, np. drobno posiekanym koperkiem lub szczypiorkiem.

 Chłodnik ogórkowy

Kto z nas nie lubi smaku świeżych, pachnących ogórków? Dla osób, które nie przepadają za burakami i botwiną istnieje znakomita alternatywa. Orzeźwiający chłodnik z ogórka to doskonała propozycja obiadowa dla całej rodziny. Poza tym ta smaczna, delikatna a przy tym odżywcza zupa jest bardzo szybka w przygotowaniu.

 Składniki:

  • 1kg ogórków
  • pęczek rzodkiewki,
  • świeży koperek
  • 1 litr kefiru lub maślanki
  • ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz
  • cukier

 Sposób wykonania:

  1. Jaki jest przepis na chłodnik? Wystarczy umyć i obrać ogórek ze skórki, a następnie zetrzeć go na tarce.
  2. Następnie należy wymieszać go z kefirem lub maślanką. Całość doprawiamy wedle smaku startym czosnkiem i przyprawami.
  3. Na wierzchu warto umieścić pokrojone plasterki rzodkiewki oraz świeży koperek.
  4. Pięknie wyglądający chłodnik z ogórka, a przy tym niezwykle smaczny i orzeźwiający.

Bądź na bieżąco. Polub fanpage Chillizet na Facebooku!

Zobaczcie w poniższej galerii, jakie produkty wpływają na wygląd naszej cery:

Autor: Weronika Misiuk

Oceń artykuł

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów