Biała kiełbasa - pieczona, gotowana, domowa lub na Wielkanoc. Na jaką ty się skusisz?

Julita Buczek 01.02.2019
biała kiełbasa przepis wielkanocny
Fotografia: Shutterstock

Poznaj smak białej kiełbasy oraz dowiedz się, z jakich składników ją przygotować. Biała kiełbasa to idealne danie na Wielkanoc, ale nie tylko! Odkryj jej smak na co dzień.

Biała kiełbasa najczęściej w kuchni polskiej pojawia się jako surowa lub parzona. Posiada specyficzny zapach i jasny kolor, wykonuje się ją z mięsa wieprzowego z dodatkiem mięsa wołowego w cienkim jelicie wieprzowym. Biała kiełbasa spożywana jest w okresie wielkanocnym, jest także jednym z głównych składników rozgrzewającego żurku. Często w białej kiełbasie, aby ograniczyć koszty produkcji, dodaje się duże ilości soi.

Zobacz także: 3 przepisy na sos chrzanowy odkryj niesamowity smak tego sosu na nowo

Biała kiełbasa

  • Łopatkę wieprzową należy zmielić na największych oczkach na maszynce do mielenia. Mięso należy wymieszać dokładnie z przyprawami, aż do uzyskania jednolitej masy. Tak przygotowaną masą należy nadziać jelita wieprzowe, delikatnie formując kiełbaski.

Biała kiełbasa gotowana

  • Biała, gotowana kiełbasa to jedno z najpopularniejszych dań, które można serwować na wiele sposobów. Gotowanie białej kiełbasy to jeden z najpopularniejszych przepisów na przygotowanie tego typu mięsa. Jak ugotować białą kiełbasę, aby nie straciła smaku oraz aromatu?

Jeśli chcesz, aby twoja potrawa miała jeszcze bardziej wyrazisty smak, możesz do wody, w której będziesz ją gotować, dodać różne przyprawy (ziele angielskie, sól, liście laurowe oraz garść majeranku). Dzięki temu kiełbasa pochłonie z wody wszystkie przyprawy i przesiąknie nimi, dzięki temu nie straci smaku oraz aromatu.

Zobacz także: Poznaj smaczny przepis na żurek i zakwas. Są banalnie proste w wykonaniu!

Biała kiełbasa - przepis

  • Pamiętaj, aby podczas napełniania jelita nie napełniać go za bardzo, ponieważ w trakcie gotowania może pęc. Po przygotowaniu tego typu kiełbasy można ją gotować, smażyć lub podgrzać w piekarniku.

Składniki:

  • jelita,
  • 1 kg łopatki wieprzowej,
  • 3/4 kg karkówki wieprzowej,
  • 40 dag surowego boczku,
  • 60 dag podgardla,
  • 3-4 łyżki majeranku,
  • główka czosnku,
  • 2 łyżki świeżo mielonego czarnego pieprzu,
  • łyżeczka pieprzu ziołowego,
  • łyżeczka zmielonej kolendry,
  • płaska łyżeczka suszonego rozmarynu,
  • 5 dag soli,
  • 1,5-2 szklanki zimnej wody,
  • łyżka oleju

Przygotowanie:

  1. Zalej jelita ciepłą wodą. Wypłucz je po kilku minutach i odlej wodę, po czym znowu zalej je porcją świeżej wody.
  2. Wypłucz mięso, osusz je i pokrój w nieduże kawałki. Tłuste i poprzerastane kawałki przepuść przez maszynkę z sitkiem o mniejszych oczkach, a chude - z sitkiem o grubszych oczkach. Schłodź mięso, dodaj przyprawy i wyrabiaj je, dodając zimną wodę do czasu, aż masa będzie jednolita i kleista.
  3. Nałóż na maszynkę nasadkę masarską i posmaruj ją olejem. Naciągnij na nią przygotowane jelito i napełniaj je mięsem. Skręcaj je co 15-20 cm, by powstałe ładne kiełbaski.

Biała kiełbasa pieczona przepis

Biała kiełbasa to jedna z tych potraw, które są bardzo chętnie jedzone oraz podawane na wielkanocny stół. Białą kiełbasę można przyrządzać na wiele różnych sposobów np. może być pieczona, grillowana, a nawet gotowana. Od ciebie zależy, jaki sposób na jej przygotowanie wybierzesz.

Istnieją dwa sposoby na poprawne upieczenie białej kiełbasy. Najpierw można ją delikatnie obsmażyć na patelni. Później należy piec ją maksymalnie 20 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza. Kiełbasę należy umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Białą kiełbasę można również piec w naczyniu żaroodpornym z dodatkiem posiekanej cebuli.

  • Drugi sposób na pieczenie białej kiełbasy to wcześniejsze natarcie jej czosnkiem, posypanie tymiankiem, solą oraz pieprzem. Następnie kiełbasy należy posmarować dokładnie olejem i piec w temperaturze 170 stopni Celsjusza przez około 40 minut. Przed włożeniem do piekarnika należy nakłuć kiełbasę, aby wypłynąć z niej nadmiar tłuszczu oraz wody. 10 minut przed końcem pieczenia należy zwiększyć temperaturę do 200 stopni Celsjusza. Dzięki temu prostemu zabiegowi kiełbaska będzie dobrze podpieczona i nabierze odpowiedniego koloru.

Pieczona kiełbasa z cebulą i ziemniakami

Składniki:

  • 600 g białej kiełbasy parzonej,
  • 1 cebula,
  • 1 papryka,
  • 4 ziemniaki,
  • 2 łyżki oliwy,
  • sól, pieprz, 1 łyżeczka suszonego oregano, 1 łyżeczka suszonego tymianku, 1 łyżeczka mielonych nasion kopru włoskiego, szczypta ostrej papryki,
  • 1/3 szklanki białego wina

Przygotowanie:

  1. Kiełbasę pokroić na 10 cm kawałki, ponacinać ją i przełożyć do dużej miski.
  2. Cebulę obrać i pokroić w ćwiartki dodać do miski z białą kiełbasą.
  3. Paprykę oczyścić i pokroić na kawałki, dodać do miski z kiełbasą i cebuli.
  4. Ziemniaki obrać i pokroić na ćwiartki, dodać do miski.
  5. Do miski dodać wszystkie przyprawy.
  6. Całość z miski przełożyć do naczynia żaroodpornego.
  7. Do naczynia wlać wino, wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni Celsjusza i piec około 45 minut aż ziemniaki zmiękną.

Zobacz także: 4 proste przepisy na babkę wielkanocną. Wybierz swój ulubiony!

Jeśli myślisz, że wiesz dużo o świętach wielkanocnych, koniecznie rozwiąż nasz quiz. On sprawdzi twoją wiedzę!

Rozwiąż quiz

Co wiesz o Wielkanocy? Pytania mogą cię zaskoczyć

Palma Wielkanocna
Fotografia: shutterstock

1. Kiedy święcone są palmy?

Oceń artykuł

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów