Bataty - przepisy na wykorzystanie tych warzyw w kuchni

Roksana Orlicka 24.05.2019 AKTUALIZACJA: 30.01.2020
Przepisy z batatów
Fotografia: Shutterstock

Bataty coraz częściej pojawiają się w naszych kuchniach. Z tych słodkich ziemniaków można wykonać przepyszne potrawy!

Bataty pochodzą z Ameryki Środkowej. To inaczej słodkie ziemniaki. Warto wiedzieć, że mają więcej właściwości odżywczych niż ich tradycyjna wersja.

Bataty zawierają między innymi wapń, potas, magnez, żelazo oraz witaminy z grupy B, witaminę C, E i kwas foliowy.

Jak można wykorzystać bataty w kuchni? Oto kilka propozycji.

Przepis na bataty - chrupiące frytki z batata

Jedną z najczęściej wykonywanych potraw z batatów są na pewno frytki! Ich przygotowanie jest niezwykle proste. Sprawdź, jak to zrobić!

Składniki:

  • 2 duże bataty
  • Olej
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1 łyżeczka tymianku
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka curry

Przygotowanie:

  1. Bataty dokładnie wyszoruj, następnie obierz ze skórki.
  2. Pokrój bataty w cienkie słupki.
  3. Przełóż bataty do miseczki, wlej odrobinę oleju, następnie dodaj przyprawy.
  4. Wymieszaj dokładnie.
  5. Bataty przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  6. Piecz bataty przez 20 minut w 220 stopniach.

Frytki z batatów możesz zajadać z dobrowolnym sosem lub dipem.

Zobacz także: Domowy ketchup jest łatwy w przygotowaniu. Sprawdź, jak to zrobić!

Bataty na obiad - przepis na faszerowane bataty z fetą i szpinakiem

Bataty można faszerować. Możesz wykorzystać do tego ryż, kaszę, komosę ryżową, orzechy i inne warzywa. My polecamy dodać fetę i szpinak!

Składniki:

  • 2 bataty
  • ½ opakowania fety
  • 1 opakowanie młodego szpinaku
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka curry
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki kuminu

Przygotowanie:

  1. Bataty są bardzo twarde, dlatego trzeba je odpowiednio przygotować. Na początku nastaw piekarnik na 220 stopni. Bataty dokładnie wyszoruj i przekrój na pół.
  2. Bataty skrop oliwą i posyp solą i wstaw do nagrzanego piekarnika.
  3. Piecz bataty przez 45 minut.
  4. Na patelni przygotuj szpinak - podsmaż go z czosnkiem.
  5. Gdy bataty będą już gotowe, wyciągnij trochę miąższu i wymieszaj go ze szpinakiem.
  6. Przełóż nadzienie do batata i posyp go fetą.
  7. Zapiekaj jeszcze przez 5 minut. Gotowe!

Proste potrawy z batata - przepis na zupę krem z batata

Z batata można przygotować sycące i rozgrzewające zupy krem! I to w zaledwie kilkanaście minut! Sprawdź, jak to zrobić.

Składniki:

  • 3 duże bataty
  • 2 ziemniaki
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • ½ łyżeczki kminu
  • ½ łyżeczki curry
  • ½ łyżeczki ostrej papryki
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Cebulę i czosnek posiekaj drobno, a ziemniaki i bataty pokrój w kostkę.
  2. Cebulę i czosnek podsmaż na niewielkiej ilości oliwy. Następnie dodaj bataty i ziemniaki.
  3. Wlej do garnka wodę lub bulion warzywny, dodaj przyprawy i gotuj na małym ogniu przez 20 minut.
  4. Dodaj mleko kokosowe i gotuj jeszcze przez 5-8 minut.
  5. Następnie zblenduj zupę na gładki krem.
  6. Zupę można podawać z czosnkowymi grzankami, posypaną obficie natką pietruszki.

Zobacz także: Kasza jaglana to samo zdrowie. Jakie dania można z niej przygotować?

Rozwiąż quiz

Czy odgadniesz z jakiego kraju pochodzi to danie? Tylko 1 na 10 osób zdobywa komplet punktów!

sushi
Fotografia: shutterstock

1. Z jakiego kraju pochodzi sushi?

Oceń artykuł

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów