Barszcz ukraiński na święta. Odkryj smak tej zupy na nowo!

Julita Buczek 15.11.2018
buraki na barszcz ukraiński
Fotografia: Pixabay

Barszcz ukraiński jest bardzo pożywną zupą, która powinna zagościć, na każdym wigilijnym stole. Wypróbuj smaczne i proste przepisy na barszcz ukraiński z dodatkiem fasoli lub ziemniakami.

Barszcz ukraiński to bardzo smaczna zupa, jej głównymi składnikami są buraki oraz kapusta. Barszcz ukraiński powinien zawierać również kawałki gotowanego mięsa, dzięki temu będzie jeszcze bardziej pożywna. Inny, bardzo popularny w Polsce przepis zakłada wykorzystanie fasoli czy nawet grzybów. Barszcz ukraiński jest bardzo aromatyczny, można tu wyczuć wyraźny aromat czosnku, pieprzu czy kminku.

Barszcz ukraiński

Zdrowa, smaczna i bardzo pożywna zupa z burakami, fasolą oraz ziemniakami z pewnością okaże się ozdobą świątecznego stołu.

Składniki:

  • 5 łyżek suchej białej fasoli,
  • 2 listki laurowe,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 3 średnie buraczki,
  • 3 podudzia z kurczaka,
  • włoszczyzna,
  • 1/2 cebuli,
  • 2 ziemniaki,
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki,
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • 1/2 szklanki śmietany 18%,
  • 1 łyżka mąki

Przygotowanie:

  1. Fasolę opłukać oraz zalać 1 szklanką wody, posolić i zagotować. Odstawić z ognia i zostawić na 2 godziny.
  2. Ugotować do miękkości w tej samej wodzie z dodatkiem czosnku oraz liści laurowych.
  3. Buraki umyć, osuszyć oraz zawinąć w folię aluminiową, ułożyć na blaszce i piec do miękkości w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około godzinę.
  4. Kurczaka umyć, włożyć do dużego garnka i napełnić wodą do ¾ objętości. Doprawić i gotować przez półtorej godziny, aż do miękkości.
  5. Do garnka dodać warzywa i gotować aż do miękkości.
  6. Dodać starte buraki i zagotować na małym ogniu.
  7. Do zupy można wlać śmietanę do smaku oraz doprawić solą i pieprzem.

Zobacz także: 4 przepisy na śledzie w śmietanie. Musisz poznać te przepisy!

Barszcz ukraiński przepis

Barszcz ukraiński jest bardzo lubiany, bez wątpienia sprawdzi się również jako jedno ze świątecznych dań. Warto pamiętać o tym, aby podczas jego przygotowania użyć tylko najlepszych składników, które wydobędą prawdziwy, domowy smak tej zupy.

Składniki:

  • 200 g mięsa rosołowego,
  • 2 ziemniaki,
  • 3 marchewki,
  • 2 pietruszki,
  • kawałek selera,
  • 1 por,
  • ćwiartka małej główki kapusty,
  • 3 suszone grzyby,
  • 6 buraków,
  • 4 łyżki przecieru pomidorowego,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • 200 g białej fasoli,
  • 4 jajka,
  • 200 ml śmietany kremówki,
  • 3 liście laurowe,
  • 5 ziarenek ziela angielskiego,
  • koperek

Przygotowanie:

  1. Fasolę namoczyć do momentu, kiedy zmięknie, zmienić wodę, ugotować do miękkości oraz odsączyć.
  2. Mięso i grzyby zalać wodą i gotować około godzinę z innymi przyprawami. Marchew, pietruszkę oraz buraki pokroić w słupki, zetrzeć na tarce. Dodać do zupy.
  3. Pora pokroić oraz dodać do zupy. Kapustę poszatkować, dodać do zupy razem z ziemniakami. Gotować 10 minut.
  4. Wyjąć mięso, pokroić na kawałki i ponownie dodać do zupy.
  5. Dodać fasolę.
  6. Doprawić przecierem pomidorowym, kwasem z buraków, sokiem z cytryny, czosnkiem, cukrem, sola oraz pieprzem.
  7. Opcjonalnie można dodać śmietanę. Udekorować koperkiem.

Zobacz także: Kluski z makiem na Wigilię - 3 proste przepisy

Barszcz ukraiński z fasolą

Cechą charakterystyczną barszczu ukraińskiego jest to, że zawiera bardzo duże ilości czosnku, który dodaje aromatu i podkreśla wyrazistość smaków. W Polsce do ukraińskiego przepisu dodaje się także fasolę, która sprawia, że danie jest jeszcze bardziej sycące.

Składniki:

  • 200 g buraków,
  • 100 g fasoli jaś z puszki,
  • 1¼ l bulionu warzywnego,
  • pół szklanki kwasu buraczanego,
  • 3 szt. ziemniaków,
  • 1 marchewka,
  • 1 pietruszka,
  • ¼ szt. selera,
  • 1 ząbek czosnku świeżego,
  • 1 opakowanie koncentratu pomidorowego,
  • 1 łyżka cukru,
  • sól,
  • pieprz czarny mielony

Przygotowanie:

  1. Buraki zetrzeć na tarce. Obrać ziemniaki i pokroić je w kostkę, to samo zrobić z pietruszką, marchwią oraz selerem.
  2. Zagotować bulion i zalać nim pokrojone warzywa z burakami.
  3. Gotuj na małym ogniu 20 minut.
  4. Kiedy warzywa będą miękkie wlać kwas buraczany i dodać odsączoną fasolę z puszki oraz koncentrat pomidorowy.
  5. Przecisnąć czosnek przez prasę i dodać do zupy.
  6. Doprawić pieprzem oraz solą.
  7. Gotować około 10 minut.

Bądź na bieżąco. Polub fanpage Chillizet na Facebooku!

Rozwiąż quiz

Boże Narodzenie w różnych regionach Polski. Rozwiąż quiz i sprawdź swoją wiedzę o świątecznych zwyczajach

1. W którym regionie Polski nieznany jest zwyczaj pozostawiania wolnego miejsca przy wigilijnym stole?

Oceń artykuł

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów