Awokado – kilka pomysłów na wykorzystanie go w kuchni!

Potrawy z awokado
Fotografia: Shutterstock

Awokado warto włączyć do swojej diety. Jest przepyszne i niezwykle zdrowe, a do tego z awokado można wykonać prawdziwe cuda w kuchni!

Awokado prawdopodobnie wywodzi się z Meksyku, jednak popularność zyskało na całym świecie, gdzie docenia się jego smak oraz właściwości odżywcze. Awokado jest bogate w witaminę A, B6, magnez czy wapń.

Z awokado przygotujesz różnorodne potrawy, pasty do chleba, można je dodawać również do koktajlów.

Poniżej kilka sposobów na wykorzystanie awokado w kuchni!

Co zrobić z awokado? Czekoladowy krem z awokado

Awokado można wykorzystać również w deserach. Idealnie komponuje się z czekoladą i kakao. Nie wierzycie? Wypróbujcie ten przepis!

Składniki:

  • 1 awokado
  • 1 dojrzały banan – doda słodkości deserowi
  • 4 czubate łyżki kakao
  • 1 łyżeczka cynamonu do smaku
  • ½ szklanki mleka ryżowego
  • 4 daktyle – zastąpią one cukier

Przygotowanie:

  1. Zacznij od przygotowania awokado – przekrój je na pół, wyjmij pestkę i wyciągnij łyżką miąższ i przełóż do kielicha blendera.
  2. Następnie dodaj posiekane drobno daktyle, pokrojonego na mniejsze kawałki banana.
  3. Wsyp kakao oraz cynamon.
  4. Wlej mleko i zblenduj do otrzymania aksamitnego, gładkiego kremu.

Przepisy z awokado – wypróbuj orzeźwiające lody!

Pozostając w temacie słodkości – awokado można również wykorzystać jako bazę do domowych lodów. Awokado idealnie sprawdza się w tego typu deserach. Sprawdź, jak to zrobić!

Składniki:

  • 2 sztuki awokado
  • 2 banany – dodadzą słodkości
  • 5 łyżek syropu klonowego lub syropu z agawy
  • 1 szklanka mleka kokosowego
  • ½ tabliczki gorzkiej czekolady
  • 1 garść posiekanych orzeszków ziemnych

Przygotowanie:

  1. Zacznij od przygotowania awokado – przekrój je na pół, wyjmij pestkę, wyciągnij łyżką miąższ i przerzuć do kielicha blendera.
  2. Posiekaj drobno czekoladę i orzeszki ziemne.
  3. Następnie porwij banana na mniejsze kawałki  i dodaj do awokado.
  4. Wlej mleko kokosowe oraz syrop klonowy.
  5. Zblenduj na gładką masę.
  6. Następnie wsyp gorzką czekoladę i orzeszki i dokładnie wymieszaj.
  7. Przełóż masę z awokado do pudełka, włóż je do zamrażalki.
  8. Bardzo ważne – masę należy do 30 minut wyciągać z zamrażalki i przemieszać do momentu aż osiągniesz pożądaną konsystencję.

Zobacz także: Surówka z białej kapusty - poznaj przepis na smaczną sałatkę!

Chłodnik z awokado – prosty przepis

Z awokado można przygotować zdrowy i sycący chłodnik, który sprawdzi się szczególnie w ciepłe dni.

Składniki:

  • 1 awokado
  • 2 zielone ogórki
  • 2 szklanki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • Sok wyciśnięty z cytryny
  • 1 garść koperku
  • Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Awokado przekrój na pół, wyciągnij pestkę, a potem łyżką zbierz cały miąższ i przerzuć go do kielicha blendera.
  2. Następnie pokrój ogórka i wrzuć go do blendera.
  3. Wlej jogurt naturalny, dodaj przyprawy i sok wyciśnięty z cytryny.
  4. Zblenduj na gładki krem.
  5. Przełóż do garnuszka i włóż do lodówki na co najmniej dwie godziny.
  6. Przed podaniem posyp obficie koperkiem.

Guacamole – prosty przepis na tę meksykańską pastę z awokado

Guacamole to meksykańska salsa na bazie awokado. Taką pastę można jeść z kanapkami, tortilla lub potraktować jako dip do warzyw. Jak ją przygotować?

Składniki:

  • 2 duże sztuki awokado
  • 1 papryczka chilli
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 pęczek kolendry
  • Sok wyciśnięty z połowy limonki
  • Odrobina oliwy

Przygotowanie:

  1. Awokado przekrój na pół, wyjmij pestkę i wyciągnij miąższ. Następnie rozgnieć go widelcem.
  2. Dodaj przyprawy, posiekaną papryczkę chilli i kolendrę.
  3. Dodaj sok z limonki i oliwę.
  4. Wymieszaj dokładnie i gotowe!

Zobacz także: Soczewica przepisy - jak przygotować smaczne dania z tego warzywa?

Oceń artykuł

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów