Aromatyczne curry to pyszny obiad. Sprawdź, jak przygotować to danie!

Roksana Orlicka 11.06.2019 AKTUALIZACJA: 11.06.2019
Curry
Fotografia: Shutterstock

Curry to przepyszne danie, które można przygotować na wiele sposobów. Po tę potrawę mogą również sięgać wegetarianie i weganie!

Curry to potrawa, która wywodzi się z Indii, jednak przyjęła się również w Tajlandii czy Japonii.

W dużym uproszczeniu można powiedzieć, że curry to mięso, warzywa lub ryby w aromatycznym sosie. Zresztą samo słowo “curry” oznacza właśnie sos.

Curry można jeść z ryżem, chlebkami naan, ziemniakami a nawet makaronem.

Jak przygotować aromatyczne curry w domu?

Łatwy przepis na curry

Curry jest rozgrzewającą potrawą, która idealnie sprawdzi się na chłodniejsze dni. Sprawdź, jak je przygotować!

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka
  • 1 puszka mleczka kokosowego
  • 1 szalotka
  • 2 cm imbiru
  • 3 duże pomidory
  • 1 limonka
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżeczki curry
  • 2 łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie curry:

  1. Kurczaka umyj i oczyść z błonek, następnie pokrój w kostkę.
  2. Żeby kurczak był bardziej aromatyczny i soczysty, warto przygotować odpowiednią marynatę: czosnek, imbir, sok z limonki i dwie łyżki oleju połącz z ostrą papryką i łyżką curry. Odstaw na 10 minut.
  3. W garnku rozgrzej olej i dodaj posiekaną szalotkę, następnie kurczaka. Niech cała marynata również znajdzie się w garnku.
  4. Smaż kurczaka na złoty kolor i mieszaj, żeby się nie przypalił.
  5. Pomidory sparz i obierz ze skórki, następnie pokrój na mniejsze kawałki.
  6. Dodaj pozostałe przyprawy i wymieszaj dokładnie.
  7. Na samym końcu wlej mleczko kokosowe i dodaj pokrojone pomidory.
  8. Dopraw pieprzem i solą.

Przed podaniem możesz posypać curry kolendrą - nada ona daniu charakteru!

Zobacz także: Matcha - jakie ma zastosowanie w kuchni? Kilka pomysłów na jej wykorzystanie!

Przepis na tajskie curry

Tajskie curry jest nie tylko aromatyczne, ale też bardzo kremowe. Dodaje się do niego sporo chrupiących warzyw, dzięki czemu danie jest bardzo pożywne i sycące!

Składniki:

  • 1 puszka mleczka kokosowego
  • 1 pierś kurczaka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 szalotka
  • 2 cm imbiru
  • 1 łyżka pasty curry
  • 1 limonka
  • 1 batat
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 pęczek zielonych szparagów (można je zastąpić fasolką szparagową)
  • 1 pęczek kolendry do posypania

Przygotowanie tajskiego curry:

  1. Kurczaka umyj, oczyść z błonek, następnie pokrój w kostkę.
  2. Bataty upiecz w piekarniku - 180 stopni przez 25 minut.
  3. Czosnek, imbir oraz szalotkę posiekaj drobno.
  4. W dużym garnku rozgrzej olej, następnie dodaj posiekany czosnek, imbir oraz szalotkę i smaż do miękkości.
  5. Dodaj pastę curry i dokładnie wymieszaj, następnie dodaj kurczaka i smaż na złoto.
  6. Dodaj bataty oraz szparagi i dokładnie wymieszaj.
  7. Dodaj mleczko kokosowe i dokładnie wymieszaj.
  8. Dopraw sosem sojowym oraz sokiem z limonki.
  9. Podawaj z kolendrą i ryżem jaśminowym.

Przepis na wegetariańskie curry z tofu

Curry to potrawa, która często pojawia się w kuchni wegetariańskiej. Do jej przygotowania można wykorzystać jedynie świeże warzywa lub kostkę tofu. Sprawdź, jak to zrobić!

Składniki:

  • 1 kostka tofu
  • 1 szalotka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 2 cm imbiru
  • 1 cukinia
  • 1 żółta papryka
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka czerwonej papryki
  • 1 łyżeczka kminu

Przygotowanie wegetariańskiego curry:

  1. Wszystkie przyprawy umieść w głębokim garnku i praż przez chwilę.
  2. W tym czasie posiekaj szalotkę, imbir oraz czosnek, następnie dodaj do przypraw.
  3. Dodaj dwie łyżki oleju.
  4. Paprykę i cukinię pokrój w paski i wrzuć do garnka.
  5. Wlej sos sojowy i smaż przez chwilę.
  6. Następnie dodaj pomidory w puszcze i mleczko kokosowe.
  7. Gotuj na małym ogniu przez 15 minut.
  8. Na sam koniec pokrój tofu. Wrzuć je do curry i gotuj kolejne 10 minut.
  9. Gotowe curry podawaj z kolendrą i ryżem.

Zobacz także: Wonton to chińskie pierożki, które bez problemu przygotujesz w domu!

Oceń artykuł

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów