Żurawina suszona - właściwości zdrowotne, przeciwwskazania, kalorie

Malwina Wasilewska 12.05.2020
suszona żurawina
Fotografia: Shutterstock

Żurawina suszona jest nie tylko pyszną przekąską i składnikiem wielu deserów, ale stosuje się ją w profilaktyce związanej z układem moczowym, sercem, a nawet w pielęgnacji zębów.

Żurawina suszona stosowana jest w profilaktyce wielu chorób, m.in. układu moczowego, żołądka oraz serca. Zdrowotne właściwości żurawiny suszonej to zasługa zawartych w niej bioflawonoidów, które rozszerzają naczynia krwionośne i zapobiegają powstawaniu zakrzepów. 100 gramów żurawiny suszonej zawiera 320 kcal. Poznaj szczegóły.

Żurawina suszona - właściwości i przeciwwskazania

Żurawina suszona powstrzymuje osadzanie się w śluzówce żołądka bakterii, które powodują wrzody. Mówi się także o zbawiennym wpływie żurawiny na zdrowie jamy ustnej. Suszona żurawina polecana jest także kobietom przechodzącym menopauzę w łagodzeniu jej objawów.

Ten suszony owoc jest składnikiem wielu leków związanych z leczeniem dróg moczowych. Żurawina suszona ogranicza, a czasem nawet całkowicie zapobiega przyleganie drobnoustrojów, takich jak bakteria E.coli.

Lekarze zalecają regularne jedzenie żurawiny osobom, które mają nawracające problemy z układem moczowym. Nie poleca się jedzenia żurawiny suszonej osobom przyjmującym leki przeciwzakrzepowe, gdyż może ona utrudnić usuwanie leku z organizmu oraz spowodować krwotok.

Zobacz także: Ryż na mleku z jabłkami. Poznaj przepis na pyszne i lekkostrawne śniadanie!

Oceń artykuł
TEMATY:

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów