Tradycyjna kartoflanka to pyszna, rozgrzewająca zupa ziemniaczana. Podpowiadamy babciny przepis

Zupa ziemniaczana czyli klasyczna kartoflanka w białej misce z chlebem stoi na stole
Fotografia: Shutterstock

Zupa ziemniaczana, znana jako kartoflanka, to danie przyrządzane jeszcze przez nasze babcie. Podpowiadamy tradycyjny, babciny przepis na kartoflankę.

Zupa ziemniaczana, tzw. kartoflanka, to jedna z tradycyjnych polskich zup. Podobnie jak rosół, barszcz biały, czy żurek, robiły ją nasze babcie i to właśnie ich receptura zapisała się wielkimi zgłoskami w kuchni polskiej. Kartoflanka oparta jest oczywiście na ziemniakach, które są jednym z najpopularniejszych warzyw w naszym kraju i są dostępne przez cały rok. Można ją jednak urozmaicić, dodając do niej różne, inne dodatki. Niektóre z nich weszły do receptury na stałe, w zależności od regionu, w którym zupa jest przygotowywana. Podpowiadamy babciny przepis na tradycyjną zupę ziemniaczaną, czyli po prostu kartoflankę.

Zobacz także: Pyszna domowa zupa zacierkowa. Przepis prosto od babci

  1. Kartoflanka, czyli zupa ziemniaczana w różnych wersjach
  2. Kartoflanka – babciny przepis na zupę ziemniaczaną
  3. Kartoflanka – przepis Magdy Gessler

Kartoflanka, czyli zupa ziemniaczana w różnych wersjach

Tradycyjna kartoflanka jest oczywiście gotowana na bazie ziemniaków. Są jednak także takie zupy ziemniaczane, do których dodaje się inne, określone składniki. Rozróżnia się je oczywiście w zależności od regionów.

Wśród przepisów na zupę ziemniaczaną możemy natrafić na kartoflankę kociewską z golcami. Kartoflanka kociewska pochodzi oczywiście z kociewskiej kuchni, czyli przepisów pochodzących z Pomorza zachodniego. Dodaje się do niej tzw. golce, czyli lane kluski, nazywane także zacierkami. Tego typu zupa znana jest także jako kartoflanka kaszubska.

Na Lubelszyźnie do kartoflanki często dodaje się boczek i cebulę. W niektórych domach w tym regionie dodaje się do tradycyjnej zupy ziemniaczanej dodaje się także kapustę kiszoną. Jest to tzw. zarzucajka, czyli zupa z kiszoną kapustą i ziemniakami, której bliżej właśnie do kartoflanki niż do tradycyjnego kapuśniaku.

Zobacz także: Zalewajka jak u babci – domowy przepis na tę tradycyjną zupę

Kartoflanka – babciny przepis na zupę ziemniaczaną

Kartoflanka znana jest także jako tzw. zapalanka. Nazwa bierze się stąd, że smak tej zupie, poza ziemniakami, nadaje tzw. zapałka, czyli zasmażka. Przygotowuje się ją z mąki smażonej na gorącym oleju. Do zupy ziemniaczanej dodajemy także opalaną cebulę. Poniżej cały przepis na zupę ziemniaczaną według tradycyjnej, babcinej receptury.

Składniki:

  • 10 ziemniaków
  • ½ selera
  • 2 marchewki
  • Korzeń pietruszki
  • Kawałek pora
  • Kilka liści laurowych
  • Kilka ziaren ziela angielskiego
  • 2 cebule
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki mąki
  • 1,5 litra wody
  • Koperek

Sposób przygotowania:

Marchew i korzeń pietruszki obieramy i kroimy w słupki. Selera obieramy i kroimy w drobną kostkę. Podobnie robimy z ziemniakami (w tym przypadku jednak kostka powinna być trochę większa). Do tego dodajemy pora, liście laurowe oraz ziele angielskie i wszystko zalewamy wodą. Doprawiamy do smaku i gotujemy, aż warzywa będą miękkie, a bulion przejdzie ich smakiem.

Cebulę obieramy z łupin i opalamy na palniku. Następnie kroimy ją w pióra i wrzucamy na rozgrzany olej. Do tego dodajemy mąkę i w ten sposób przygotowujemy zasmażkę. Wlewamy do niej odrobinę bulionu i mieszamy dokładnie, aż powstanie jednolita masa. Następnie wlewamy zawartość patelni do pozostałej zupy.

Wszystko doprawiamy solą i pieprzem do smaku i posypujemy posiekanym koperkiem.

Zupa ziemniaczana najlepiej smakuje z dodatkiem świeżego pieczywa. Co ciekawe, możesz ją przygotować jako krem z ziemniaków. Wystarczy wszystkie składniki zblendować. 

Zobacz także: Żurek śląski na różni się od klasycznego zakwasem i nie tylko. Sprawdź, jak go zrobić!

Kartoflanka – przepis Magdy Gessler

Mistrzynią polskiej kuchni jest Magda Gessler, która jest najpopularniejszą kreatorką smaku w naszym kraju. Nic więc dziwnego, że Polacy chętnie wyszukują jej przepisów na tradycyjne potrawy. Tak też jest w tym przypadku. Kartoflanka według Magdy Gessler jest oparta na tradycyjnej recepturze, jednak restauratorka ma swój patent na to, co dodać, żeby jej zupa była wyjątkowa. Oto przepis!

Składniki:

  • 500 g kiełbasy
  • 500 g wędzonego boczku
  • 500 g żeberek wieprzowych
  • 1,5 kg ziemniaków
  • 2 litry wody
  • 2 marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • ½ selera
  • Kawałek pora
  • 2 cebule
  • Kilka liści laurowych
  • Kilka ziaren ziela angielskiego
  • 250 ml śmietany do zup 30%
  • 4 łyżki musztardy
  • Przyprawy: sól, pieprz, suszony majeranek

Sposób przygotowania:

Marchew, seler, pietruszkę i ziemniaki obieramy. Kroimy w słupki lub kostki i wrzucamy do garnka. Do tego dodajemy boczek i żeberka, pora, liście laurowe oraz ziele angielskie, zalewamy wodą, przyprawiamy do smaku i gotujemy. Bulion od czasu do czasu trzeba będzie odszumować. Gdy już warzywa będą miękkie, a bulion nabierze smaku mięsa, żeberka i boczek wyjmujemy. Kroimy je i wrzucamy z powrotem do zupy.

Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Podsmażamy ją na oleju do zeszklenia. Do tego dodajemy pokrojoną w plasterki kiełbasę i smażymy z obu stron, aż się zarumieni. Zawartość patelni dodajemy do zupy.

Z zupy odlewamy do osobnego garnuszka odrobinę bulionu i dodajemy stopniowo śmietanę, cały czas mieszając. Gdy uzyskamy jednolitą konsystencję, całość wlewamy do pozostałej zupy. Mieszamy, doprawiamy do smaku, wsypujemy majeranek i gotujemy jeszcze około 5 minut.

Zobacz także: Masz ochotę na lekką i smaczną zupę? Wypróbuj minestrone!

Kartoflanka to tradycyjna zupa z ziemniaków! To tradycyjne warzywo często gości na polskich stołach. Jak dużo o nim wiesz?

Rozwiąż quiz

Pytamy o dania z ziemniaków. Prawdziwi ziemniakożercy powinni zdobyć komplet punktów

Dania z ziemniaków
Fotografia: Shutterstock

1. Czy na poniższym zdjęciu widzimy frytki z batatów?

Oceń artykuł

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów