Zupa ze świeżych ogórków to odświeżony smak klasycznej ogórkowej. Wypróbuj nasz przepis!

Katarzyna Leszczyńska 11.06.2018
Zupa ze świeżych ogórków z ogórków gruntowych, ze śmietaną i koperkiem
Fotografia: Shutterstock.com

Lubisz ogórkową, ale przejadła ci się klasyczna zupa? Wykorzystaj sezon na ogórki i wypróbuj zupę ze świeżych ogórków! To niezapomniany i orzeźwiający smak.

Ogórkowa jest jedną z najbardziej uwielbianych przez Polaków zup. Czasami jednak nie mamy ochoty na kwaśną zupę lub mamy dość ogórków kiszonych, które jemy cały czas jesienią i zimą. Zupa ze świeżych ogórków to doskonały, orzeźwiający smak lata. Sprawdzi się w upalne dni, kiedy jest sezon ogórkowy, przypadający na przełom maja i lipca.

Zobacz także: Przepis na ogórki małosolne jest banalny! My je kochamy!

Zupę ze świeżych ogórków warto robić wtedy, kiedy jest sezon na ogórki, ponieważ wtedy mają one najlepszy smak i najwięcej wartości dobroczynnych dla naszego organizmu. Robi się ją z popularnych ogórków gruntowych, czyli tych samych, z których robimy wszelkiego rodzaju przetwory na zimę, np.: ogórki kiszone. A dlaczego warto jeść ogórki?

 

Ogórki gruntowe – właściwości

Świeże ogórki gruntowe mają wiele cennych dla ludzkiego organizmu właściwości. Przede wszystkim w aż 97% składają się z wody, dzięki czemu doskonale gaszą pragnienie, a jako dodatek mogą być naprawdę orzeźwiające. Najlepiej zatem sprawdzą się w upalne dni, kiedy nie mamy ochoty na ciężkie jedzenie. To jednak nie jedyna cecha ogórków.

  • Działają antyrakowo.
  • Mają niski indeks glikemiczny.
  • Usuwają nadmiar wody z organizmu i działają przeciw zapuchnięciom.
  • Zwalczają obrzęki.
  • Przyspieszają leczenie stanów zapalnych.
  • Poprawiają metabolizm.
  • Mają mało kalorii, więc doskonale sprawdzą się podczas diety odchudzającej. Najpopularniejszą dietą na bazie warzyw jest dieta dr Dąbrowskiej.
  • Doskonale sprawdzą się w walce ze zgagą i nieświeżym oddechem, ponieważ działają jak naturalna guma do żucia.
  • Obniżają ciśnienie.
  • Przyspieszają metabolizm.
  • Są bezpieczne dla alergików.
  • Wzmacniają układ immunologiczny.
  • Działają jak naturalne probiotyki, ponieważ korzystnie działają na mikroflorę jelitową.

Zobacz także: Ogórki z chili? Czemu nie! Prosty przepis na ogórki krokodylki

Najlepiej zatem stosować ogórki w ich świeżej formie. Najpopularniejszą formą wykorzystania tego warzywa jest oczywiście przygotowanie sałatki z ogórków. Można jednak również upichcić z nich pożywną zupę, która doskonale sprawdzi się na obiad nawet podczas upałów.

Zupa ze świeżych ogórków - przepis i składniki

Żeby przygotować zupę ogórkową ze świeżych ogórków potrzebne będą:

  • 6 ogórków gruntowych
  • 1,5 l wody
  • 3 ziemniaki
  • Marchewka
  • Pietruszka – korzeń
  • ½ selera
  • Kilka liści laurowych
  • Kilka ziaren ziela angielskiego
  • ½ szklanki śmietany do zupy (najlepiej 30%)

Zobacz także: Jak zrobić ogórki w occie? Prosty przepis na ogórki konserwowe

Podstawą podczas gotowania zupy jest oczywiście przygotowanie pysznego bulionu, który będzie stanowił bazę dla naszej potrawy. Marchewkę oraz pietruszkę obieramy i kroimy w słupki. Seler oraz ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Wszystko wrzucamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy liść laurowy oraz ziele angielskie i gotujemy aż warzywa będą miękkie, a bulion nabierze ich smaku i aromatu.

Ogórki dokładnie myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy do bulionu ogórki i gotujemy około 20 minut. Następnie odlewamy 2 łyżki wazowe zupy do mniejszego garnka i stopniowo dolewamy śmietanę cały czas mieszając. Tak przygotowaną zaprawę dolewamy do reszty zupy i mieszamy. Gotujemy jeszcze około 5 minut i doprawiamy solą oraz pieprzem. Na koniec dodajemy posiekany koperek.

Zupę ze świeżych ogórków można podawać z pieczywem, makaronem, ale również doskonale smakuje w wersji bez niczego. Można zrobić z niej również krem. Wystarczy po ugotowaniu wszystkie składniki zblendować. Jeżeli planujecie przygotować krem ze świeżych ogórków, dodajcie więcej ziemniaków. Dzięki nim krem nabierze gęstości.  

Zobaczcie w poniższej galerii, jakie produkty utrudniają odchudzanie:

Autor: Katarzyna Leszczyńska

Oceń artykuł

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów