Oberiba, czyli śląska zupa z kalarepy. Sprawdź oryginalny przepis

Katarzyna Leszczyńska 09.03.2020 AKTUALIZACJA: 09.03.2020
Zupa z kalarepy, czyli śląska oberiba, w zielonej miseczce, obok leżą całe kalarepy
Fotografia: Shutterstock

Zupa z kalarepy jest bardzo zdrowa! To może być tradycyjna śląska oberiba lub lekki krem z kalarepy. Wybierz swój smak! Podajemy dwa przepisy.

Kalarepa to dość niepozorne warzywo, stosunkowo rzadko używane w kuchni polskiej. Zwłaszcza w formie płynnej. Zupa z kalarepy, choć nie jest popularna w innych częściach kraju, często gości na śląski stołach. To właśnie ten region słynie z jej przygotowywania i tradycyjnych receptur. Coraz częściej sięgamy jednak po przepis na tę śląską zupę. Można ją robić w tradycyjnej wersji, jak również nieco bardziej nowoczesnej. Krem z kalarepy również cieszy się bowiem coraz większą popularnością. Podpowiadamy, jak zrobić tradycyjną oberibę oraz lżejszą wersję zupy z kalarepy.

Zobacz także: Żurek śląski różni się od klasycznego zakwasem i nie tylko. Sprawdź, jak go zrobić!

Kalarepa – właściwości

Zanim przejdziemy do receptur, zastanówmy się, dlaczego w ogóle warto jeść kalarepę. Okazuje się, że jest to warzywo o niezwykle cennych właściwościach, w związku z czym powinniśmy jak najczęściej stosować je w swoim menu. Jakie konkretnie są właściwości kalarepy?

  • Ma właściwości antynowotworowe. Przede wszystkim zmniejsza ryzyko zachorowania na raka piersi.
  • Ma mało kalorii – w 100 g zaledwie 27 kcal.
  • Jest bogatym źródłem witaminy C.
  • Ma dużą zawartość kwasu foliowego.
  • Przyspiesza przemianę materii.
  • Korzystnie wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego.
  • Jest bogata w składniki mineralne: miedź, wapń, potas, magnez oraz żelazo.

Co ciekawe, najbogatsze w te wszystkie właściwości są liście kalarepy. Dlatego też warto je wykorzystać, zamiast od razu wyrzucać. Możecie je dodać właśnie do oberiby, na którą przepis podajemy poniżej.

Zobacz także: Zupa kalafiorowa jest pyszna i bardzo zdrowa! Poznaj tradycyjny przepis

Zupa z kalarepy - oberiba, śląski przepis

Kuchnia śląska zdecydowanie do dietetycznych nie należy. Tradycyjna, śląska oberiba to zupa, która jest z dodatkiem zasmażki i gęstej śmietany. Zawiesista i bardzo syta może wystarczyć nawet za cały obiad. Podpowiadamy wam tradycyjny śląski przepis na zupę z kalarepy. Jeżeli natomiast wolicie nieco lżejszą opcję, wypróbujcie krem z kalarepy, na który przepis znajdziecie na dole artykułu.

Składniki na oberibę:

  • 1 kg wędzonych żeberek
  • 2 marchewki
  • Korzeń pietruszki
  • Pół selera
  • Kawałek pora
  • 5 liście laurowych
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 3 kalarepy
  • 4 ziemniaki
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki mąki
  • Śmietana do zupy 30%
  • Koperek
  • Sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Żeberka wrzucamy do garnka. Marchewkę i pietruszkę obieramy i kroimy w słupki. Selera obieramy i kroimy w kostkę. Pokrojone warzywa i pora wrzucamy do garnka z mięsem i zalewamy wodą. Gotujemy razem, z dodatkiem liści laurowych, ziela angielskiego, soli i pieprzu. Podczas gotowania zupę należy odszumować. Gotujemy do momentu, aż zupa przejdzie smakiem, a warzywa będą miękkie.

Żeberka wyciągamy z zupy. Dodajemy do tego pokrojoną w kostkę kalarepę, wraz z liśćmi i obrane oraz pokrojone w kostkę ziemniaki. Mięso kroimy i też wrzucamy do zupy. Wszystko razem gotujemy jeszcze około 20 minut.

Po upływie tego czasu przygotowujemy zasmażkę. Na rozgrzany na patelni olej wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy. Następnie wlewamy odrobinę zupy i dalej mieszamy, aż powstanie gęsta konsystencja. Całość wlewamy do zupy i znów mieszamy.

Do osobnego garnuszka odlewamy trochę zupy i dodajemy stopniowo śmietanę, cały czas energicznie mieszając. Gdy cała śmietana połączy się z cieczą, całość wlewamy do garnka z pozostałą zupą. Gotujemy jeszcze około 10 minut.

Zobacz także: Kluski śląskie to świetna alternatywa dla ziemniaków! Jak je wykonać? Prosty przepis

Krem z kalarepy – przepis

Jak widzicie tradycyjna oberiba jest dość tłustą zupą. Coraz rzadziej sięgamy po tego typu dania w swoim menu, zwłaszcza w okresie jesiennym i letnim, gdy jest sezon na kalarepę. Jeżeli jednak macie ochotę na zupę z tego bardzo zdrowego warzywa, koniecznie zdecydujcie się na krem z kalarepy, który jest zdecydowanie zdrowszą wersją zupy z kalarepy.

Składniki:

  • 2 marchewki
  • Korzeń pietruszki
  • Pół selera
  • Kawałek pora
  • 2 duże kalarepy
  • 500 g ziemniaków
  • Śmietana do zup 30%
  • Sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Sposób przygotowania:

Warzywa obieramy i kroimy w słupki lub w grubszą kostkę. Wszystkie wrzucamy do garnka i gotujemy. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Gotujemy do momentu, aż wywar przejdzie smakiem warzyw, a te staną się miękkie. Następnie odstawiamy, żeby zupa trochę ostygła.

Blendujemy zupę na krem. Podajemy w talerzach, z odrobiną śmietany. Można posypać natką pietruszki lub koperkiem. Najlepiej smakuje z dodatkiem grzanek lub groszku ptysiowego.

Zobacz także: Zupa kalafiorowa w nowoczesnym wydaniu? Wypróbuj nasz krem z kalafiorów!

Ile krajów na świecie, tyle tradycyjnych pysznych potraw. Czy jesteś w stanie odgadnąć, do którego kraju przypisana jest dana potrawa?

Rozwiąż quiz

Czy odgadniesz z jakiego kraju pochodzi to danie? Tylko 1 na 10 osób zdobywa komplet punktów!

sushi
Fotografia: shutterstock

1. Z jakiego kraju pochodzi sushi?

Oceń artykuł

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów