Zupa z fasolki szparagowej to hit lata. Sprawdźcie nasze propozycje!

Magdalena Barszczak 06.06.2019 AKTUALIZACJA: 29.01.2020
zupa z fasolki szparagowej
Fotografia: Shutterstock

Zupa z fasolki szparagowej to obok sałatki najpopularniejszy sposób podania tego warzywa. Sprawdź, z czym można łączyć fasolkę w zupie, żeby wyczarować ciekawe dania!

Zupa z fasolki szparagowej to świetny pomysł na letni obiad! To smaczne i zdrowe warzywo możemy łączyć, z czym nam się żywnie podoba. Sprawdźcie nasze propozycje!

Zobacz także: Sałatka z fasolki szparagowej - raz spróbujesz i na stałe włączysz ją do menu!

Zupa z fasolki szparagowej

Początek lata to sezon na fasolkę szparagową. Zarówno żółtą, jak i zieloną odmianę możemy podawać samą, jak i w postaci sałatek oraz zup. Popularne są także przetwory z fasolki szparagowej.

Zupy z fasolki szparagowej są najsmaczniejsze pod koniec wiosny i na początku lata, kiedy fasolka jest młoda i nie ma łyka.

Zupa z fasolki szparagowej z makaronem

To klasyczna wersja zupy jarzynowej. Zadowoli każde podniebienie. Można wykorzystać każdy makaron, ale najlepiej sprawdzają się rurki albo świderki, tak lubiane przez dzieci.

Składniki:

  • litr wywaru mięsnego lub rosołu
  • 20 dag żółtej fasolki szparagowej
  • marchewka (3 sztuki)
  • ulubiony makaron
  • zioła
  • sól
  • pieprz
  • natka pietruszki
  • śmietana (jogurt)

Przygotowanie:

Warzywa myjemy i gotujemy. Marchewkę kroimy w talarki, a fasolkę możemy przekroić na pół. Najpierw usuwamy z niej końcówki. Po zagotowaniu rosołu dodajemy pokrojone warzywa oraz sól i zioła. Na koniec wkładamy do garnka ulubiony makaron. Tak przygotowaną zupę możemy zabielić śmietaną lub jogurtem i podajemy, posypując natką pietruszki.

Zupa z fasolki szparagowej z pomidorami

Jeśli twoje dzieci uwielbiają pomidorówkę, pokochają również zupę z fasolki szparagowej z pomidorami. To wspaniałe pierwsze danie, nie tylko latem. Zimą rozgrzewającą zupę możemy podać z mrożoną fasolką szparagową.

Składniki:

  • 0,5 kg fasolki szparagowej
  • pałki z kurczaka na wywar
  • włoszczyzna
  • pomidory (świeże lub przetwory)
  • 3-4 małe ziemniaki
  • sól
  • przyprawy (ziele angielskie, liść laurowy)
  • opcjonalnie koncentrat pomidorowy
  • bazylia lub natka pietruszki

Przygotowanie:

Do garnka wkładamy włoszczyznę, kurczaka, doprawiamy. Kiedy rosół jest już gotowy, dodajemy fasolkę szparagową. Gotujemy, aż będzie miękka, a następnie dodajemy pomidory. Na koniec możemy dodać 2-3 łyżki koncentratu do smaku. Całość przyprawiamy i podajemy z natką pietruszki lub bazylią.

Zupa z fasolki szparagowej - krem

Jeśli jesteście fanami zup w wersji krem, ta smaczna propozycja na długo zagości w waszym jadłospisie. Do zrobienia zupy krem potrzebujemy żółtej fasolki szparagowej i białych warzyw.

Składniki:

  • 50 dag żółtej fasolki szparagowej
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 3 ziemniaki
  • białe warzywa (pietruszka, seler)
  • sól
  • pieprz
  • natka pietruszki
  • olej
  • opcjonalnie grzanki

Przygotowanie:

Fasolkę myjemy, odcinamy końce, a strąki przekrajamy na pół. Wkładamy do garnka. Ziemniaki, marchew i resztę warzyw obieramy, kroimy w kostkę i dodajemy do fasolki. Obraną i pokrojoną cebulę podsmażamy i dodajemy do warzyw. Garnek zalewamy wodą, dodajemy przyprawy i gotujemy pod przykryciem. Całość blendujemy. Natkę selera kroimy na małe kawałki i posypujemy talerz. Jeśli chcemy, możemy dodać grzanki. Smacznego!

Zobacz także: Jak ugotować fasolkę szparagową, żeby była smaczna i nie traciła swoich właściwości?

Oceń artykuł
TEMATY:

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów