Zupa z botwiny: zrobisz ją w 30 minut. Koniecznie sprawdź nasze przepisy!

Sylwia Bagińska 03.06.2019 AKTUALIZACJA: 29.01.2020
W misce leży botwinka
Fotografia: Shutterstock

Zupa z botwiny to wiosenna specjalność! Jest zdrowa, pyszna i wygląda efektownie. Koniecznie sprawdź, sprawdzony przepis na zupę z botwiny! Wypróbuj go już dziś!

Zupa z botwiny smakuje nawet tym, którzy nie przepadają za burakami. Różowy kolor i delikatny smak sprawiają, że w tym daniu można się zakochać. Dodatkowo tą lekką, zdrową i pożywną zupę przygotujemy w 30 minut! Czego chcesz więcej? Koniecznie wypróbuj nasze sprawdzone przepisy na zupę z botwinki!

Zobacz także: Czy bób jest zdrowy? Poznaj właściwości odżywcze tego smacznego warzywa! 

Zupa z botwiny: przepis

Składniki, których potrzebujesz:

  • Pęczek botwinki,
  • Jedna marchewka,
  • Jeden pietruszka,
  • Mały burek,
  • Bulion warzywny (około jeden litr),
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • Kilka łyżek śmietany 18%,
  • Natka pietruszki (opcjonalnie).

Przygotowanie:

Zagotuj bulion i dodaj do niego pietruszkę oraz marchewkę (powinny być starte na tarce o dużych oczkach) i buraka pokrojonego w kostkę.

Całość gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut, a następnie dodaj drobno posiekaną botwinę (łodygi i liście). Wszystkie warzywa gotujemy do czasu, aż będą miękkie).

Do zupy z botwiny należy dodać 4 łyżki śmietany, a następnie dodaj dok z cytryny. Całość dopraw solą i pieprzem. Na końcu dodaj natkę pietruszki.

Zupa z botwiny z ziemniakami: przepis

Składniki, których potrzebujesz:

  • Młoda botwinka (jeden pęczek),
  • Młode ziemniaki (około pół kilograma),
  • Bulion (jeden litr),
  • Sok z cytryny (dwie łyżeczki),
  • Śmietana 18% (około 5 łyżeczek),
  • Koperek (do smaku),
  • Pieprz (do smaku).

Przygotowanie:

Pierwszym korkiem jest przygotowanie aromatycznego bulionu. Następnie odciąć liście botwinki od buraczków, dokładnie je umyć oraz obrać buraczki. Posiekać liście i gałązki, a buraczki pokroić na dość cienkie plasterki.

Obrać ziemniaki i pokroić je na małe plasterki lub kosteczki. Podsmaż je na patelni (około 8 minut), a następnie dodaj je do gorącego bulionu.

Ziemniaki gotujemy około 10 minut (tak, aby były miękkie). W połowie tego czasu, dodaj plasterki buraków oraz łodyżki i liście botwinki. Całość gotuj na wolnym ogniu.

Dodaj pieprz oraz sól (według uznania). Następnie dodaj sok z cytryny, a po chwilki kilka łyżek śmietany. Na koniec podaj posiekany koperek.

Zupa z botwiny – właściwości odżywcze

Zacznijmy od tego, że botwinka jest niskokaloryczna. W 100 gramach świeżych liści znajduje się tylko 19 kalorii. Natomiast w gotowanej niewiele więcej, bo 27 kalorii. Właściwości zdrowotne tego warzywa znane są już od wielu lat. Warto jeść botwinkę gdyż pomaga ona utrzymać prawidłową masę ciała. Dodatkowo łagodzi objawy zgagi. Cenne składniki botwinki obniżają także poziom złego cholesterolu, skutecznie walczą z zaparciami i oczyszczają krew.

Regularne spożywanie tych warzyw zaleca się także przy chorobach wątroby. Warto dodać także, że botwinka jest cennym źródłem witaminy B1, witaminy C, sodu, magnezu, wapnia i kwasu foliowego. Potrawy z botwinki są zalecane wszystkich, którzy borykają się z niedokrwistością (jej właściwości poprawiają jakość czerwonych krwinek). Botwinka nie tylko przyśpiesza przemianę materii i wspomaga proces odchudzania, ale także wspomaga naturalną odporność organizmu.  

Zobacz także: Koniecznie sprawdź najlepsze przepisy na przetwory z wiśni

Rozwiąż quiz

Pytamy o dania z ziemniaków. Prawdziwi ziemniakożercy powinni zdobyć komplet punktów

Dania z ziemniaków
Fotografia: Shutterstock

1. Czy na poniższym zdjęciu widzimy frytki z batatów?

Oceń artykuł
TEMATY:

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów