Pyszna i aromatyczna zupa szparagowa z koperkiem. Samo zdrowie!

Zupa szparagowa z koperkiem w białym talerzu i ze świeżą bagietką
Fotografia: Shutterstock

Szparagi są bardzo zdrowe i nisko kaloryczne. Dlatego warto włączyć je do menu. Zupa szparagowa z koperkiem sprawi, że będziesz cieszył się ich wyrazistym smakiem.

Choć w naszym kraju bardziej popularna wciąż jest fasolka szparagowa, również szparagi zyskują coraz większą popularność. Chętnie sięgamy po nie, zwłaszcza w sezonie od kwietnia do lipca, gdy mają najlepszą jakość i smak. Sposobów na ich przyrządzenie jest bez liku! Szparagi można stosować jako dodatek do dań, przekąskę z delikatnym sosem lub nawet zupę. Najpopularniejszy wciąż jest krem ze szparagów, jednak coraz chętniej decydujemy się na klasyczną zupę ze szparagów zielonych z dodatkiem koperku. Jak ją zrobić?

Zobacz także: Wiosna na talerzu, czyli zupa krem ze szparagów zielonych. Wypróbuj nasz przepis!

Szparagi – właściwości

Nie bez powodu mówi się, że szparagi to jedno z najzdrowszych warzyw na świecie. Choć mają różne rodzaje, mogą być bowiem białe, zielone lub nawet fioletowe, każdy z nich jest pełen drogocennych wartości odżywczych, dla których warto włączyć je do swojego menu. Najbardziej cenne są jednak szparagi zielone.

Jakie są właściwości szparagów?

  • Mają mało kalorii. W 100 g szparagów znajdują się zaledwie 22 kcal, dzięki czemu warto stosować je podczas różnego rodzaju dieta. Najpopularniejszą dietą odchudzającą, podczas której stosuje się warzywa, jest dieta dr Dąbrowskiej.
  • Szparagi są bogate w kwas foliowy, dlatego niezwykle istotne są w diecie kobiet, które starają się o dziecko. Wspomagają krążenie i odpowiadają za prawidłowy rozwój płodu.
  • Poprawiają kondycję włosów, skóry i paznokci, przez cenny beta-karoten w składzie.
  • Zawierają także witaminy C i E, dzięki czemu wzmacniają układ odpornościowy.
  •  Wspomagają pracę nerek i utrzymują odpowiedni poziom nawodnienia organizmu.
  • To bogate źródło minerałów. Zawierają wapń, fosfor i potas.
  • Odpowiadają za prawidłowe trawienie i odpowiednią pracę jelit.
  • Są wskazane podczas infekcji dróg moczowych.
  • Zawarta w nich witamina A wspomaga wzrok.

Zobacz także: Czas na szparagi! 5 sosów, które podkreślą smak naturalnych afrodyzjaków

Zupa ze szparagów z koperkiem – przepis

Sezon na szparagi przypada na przełom wiosny i lata. Nic więc dziwnego, że w tym okresie wolimy stawiać raczej na lżejsze, delikatne w smaku dania. Tu doskonale sprawdzi się zupa ze szparagów z koperkiem, która ma bogaty smak warzyw, jest orzeźwiająca, a jednocześnie zaspokoi nasze zapotrzebowanie energetyczne i dostarczy naszemu organizmowi wszystkich ważnych elementów.

Podpowiadamy prosty przepis na zupę ze szparagów z dodatkiem koperku. Samo zdrowie, a do tego jakie pyszne!

Składniki:

  • 2 l bulionu warzywnego (robimy go gotując wodę z dodatkiem marchewki, korzenia pietruszki, kawałka selera i pora oraz kilkoma liśćmi laurowymi i ziarenkami ziela angielskiego)
  • 500 g szparagów zielonych
  • 4 ząbki czosnku
  • łyżka masła
  • 1 kg młodych ziemniaków (jeżeli przygotowujesz tę zupę z mrożonych szparagów poza sezonem, postaw na zwykłe ziemniaki)
  • 150 ml śmietany do zup
  • sól,
  • pieprz,
  • koperek

Sposób przygotowania:

Najpierw przygotowujemy bulion. Jak już wspomniałam, wodę gotujemy z dodatkiem obranej i pokrojonej w słupki marchewki oraz pietruszki, kawałkiem obranego selera oraz pora. Doprawiamy do smaku i czekamy do momentu, aż woda przejdzie smakiem warzyw, a one same staną się miękkie.

Zobacz także: Jak przyrządzić szparagi? 3 proste przepisy na pyszne dania

Szparagi dokładnie myjemy i odcinamy od nich zdrewniałe końcówki. Dokładnie je osuszamy, a następnie wrzucamy na patelnię, na której wcześniej rozgrzewamy masło. Całość przyprawiamy solą, pieprzem i wyciśniętym ząbkiem czosnku. Dokładnie smażymy, aż szparagi delikatnie się zarumienią i delikatnie zmiękną (około 10 minut). Następnie przekładamy je do garnka z bulionem.

Następnie zaprawiamy naszą zupę śmietaną. Do osobnego garnuszka wlewamy odrobinę bulionu. Stopniowo dodajemy do niego śmietanę, cały czas energicznie mieszając. Tak przygotowaną zaprawę wlewamy do całej zupy i jeszcze raz mieszamy, doprawiając do smaku.

Co do ziemniaków, mamy dwie opcje. Jeżeli wybierasz młode, ugotuj je w mundurkach, a gdy będą gotowe przekrój na pół i włóż do głębokiego talerza, następnie zalej zupą. Jeżeli jednak decydujesz się na stare, surowe ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Następnie wrzuć je do zupy wraz z warzywami, z których przygotowujesz bulion.

Całą zupę na końcu posypujemy drobno posiekanym koperkiem dla smaku.

Zobacz także: Zupa kalafiorowa jest pyszna i bardzo zdrowa! Poznaj tradycyjny przepis

Ile krajów na świecie, tyle tradycyjnych pysznych potraw. Czy jesteś w stanie odgadnąć, do którego kraju przypisana jest dana potrawa?

Rozwiąż quiz

Czy odgadniesz z jakiego kraju pochodzi to danie? Tylko 1 na 10 osób zdobywa komplet punktów!

sushi
Fotografia: shutterstock

1. Z jakiego kraju pochodzi sushi?

Oceń artykuł

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów