Zupa rybna niejedno ma imię. Poznaj jej trzy różne odsłony i wypróbuj je!

Katarzyna Leszczyńska 17.02.2020 AKTUALIZACJA: 17.02.2020
Zupa rybna w czarnej miseczce stoi na stole
Fotografia: Shutterstock

Zupa rybna może być przyrządzana na różne sposoby. To może być zupa z karpia na święta, delikatna zupa z dorsza lub wyrazista rosyjska zupa rybna. Którą wybierzesz?

Zupa rybna znana jest w wielu krajach, pochodzi jednak przede wszystkim z kuchni francuskiej. To właśnie tam jest najpopularniejsza, jednak równie chętnie przyrządzają ją obywatele innych państw. Również w kuchni polskiej możemy znaleźć przepisy na pyszne zupy rybne, które serwujemy przede wszystkim w wigilię. Okazuje się, że zupa rybna może być przyrządzana na różne sposoby. My podpowiadamy trzy najpopularniejsze, a wśród nich znajdują się: rosyjska zupa rybna, zupa rybna z karpia oraz zupa rybna z dorsza.

Zobacz także: Zupa cebulowa to najpopularniejsze danie kuchni francuskiej. Podpowiadamy, jak ją zrobić

Zupa rybna – historia

Zupa rybna dawniej przyrządzana była dla bogaczy. Podawano ją przede wszystkim na dworach królewskich. Później zaczęto przygotowywać ją także w wiejskich chatach, w nieco uboższej wersji. Jedni gotowali ją na ościach morskich i rzecznych ryb, inni wykorzystywali do jej przygotowania owoce morza, które dawniej były produktami dla biedoty, gotując bulion na bazie pancerzy.

Jedną z najpopularniejszych zup rybnych na świecie jest zupa bouillabaisse, czyli przysmak prosto z południa Francji. W związku z tym to danie traktuje się jako tradycyjne danie kuchni francuskiej. Jest jednak niezwykle popularnie także w innych krajach, w tym w kuchni polskiej.

Pierwsze wzmianki na temat zupy rybnej w naszym kraju pojawiają się w książkach kucharskich z XVII wieku. W 1682 roku w zbiorze przepisów Stanisława Czarnieckiego, który był kucharzem rodziny Lubomirskich w Wiśniczu, pojawiła się właśnie zupa rybna. W naszym kraju serwuje się ją przede wszystkim w okresie świąt Bożego Narodzenia, ale nie tylko. Podpowiadamy 3 przepisy na pyszne zupy rybne.

Zobacz także: Zupa cygańska, czyli smak i prostota na talerzu. Jest tania jak barszcz i równie pyszna!

Zupa rybna – jak zrobić wywar rybny?

Podstawą w przygotowywaniu jakiejkolwiek zupy rybnej jest wywar rybny, czyli po prostu bulion zrobiony na rybach. Żeby go ugotować, potrzebne nam będą rybie łby. Można zrobić go także z dodatkiem pancerzy z owoców morza, dzięki czemu nasza zupa będzie miała bardziej wyrazisty smak.

W sklepach rzadko kiedy możemy dostać same rybne pancerze, szkielety lub łby. Dlatego najlepiej przygotować obiad z rybą, a następnie odłożyć resztki właśnie w celu przygotowania zupy. Pamiętajcie jednak, żeby przed gotowaniem dokładnie je oczyścić z mięsa i opłukać. Mięso z ryby można także wykorzystać jako dodatek do zupy rybnej, podobnie jak robimy to w poniższych przepisach. 

Szkielety ryb kroimy na małe części i wkładamy do garnka. Dodajemy do tego łby, pokrojone w kostkę marchewkę, pietruszkę w korzeniu, selera oraz pora, kilka liści laurowych, ziarna ziela angielskiego oraz ziarna czarnego pieprzu. Solimy do smaku i gotujemy, aż bulion przejdzie smakiem składników, a warzywa zrobią się miękkie.

Następnie nasz wywar należy odcedzić i upewnić się, czy w bulionie nie zostały ości. Najlepiej zrobić to przy pomocy gazy, która powinna zatrzymać wszystkie, nawet najdrobniejsze ości.

Zobacz także: Zupa tajska z krewetkami to pyszny pomysł na sycący obiad. Sprawdź, jak ją zrobić!

Rosyjska zupa rybna – przepis

Rosyjska zupa rybna znana jest pod nazwą ucha. Ta gęsta zupa przyrządzana jest z kilku gatunków ryb i jest jednym z najpopularniejszych tego typu dań, nawet w naszym kraju. Podpowiadamy, jak ją zrobić!

Składniki:

  • 500 g różnego rodzaju ryb – płoci, okoni, karasi
  • 500 g świeżych filetów rybnych z ulubionych ryb (najlepiej karpia, lina lub szczupaka)
  • 1 litr wywaru rybnego z ości powyższych ryb
  • Cebula
  • Cytryna
  • Koperek
  • Przyprawy: sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Na początek przygotowujemy wywar rybny według powyższego przepisu. Robimy go z ości i łbów kupionych przez nas płoci, okoni oraz karasi.

Gdy wywar będzie się gotował przygotowujemy pozostałe składniki. Mięso z płoci, okoni i karasi łączymy z pokrojonymi na małe kawałeczki filetami. Postarajcie się dokładnie oczyścić wszystkie ryby z ości, ponieważ w zupie mogą się okazać one niezwykle niebezpieczne. Tak przygotowane ryby wrzucamy do naszego wywaru i gotujemy około 15 minut.

Cebulę obieramy, siekamy w drobną kostkę i podsmażamy na rozgrzanym oleju do zeszklenia. Dodajemy ją do zupy. Pół cytryny kroimy w plastry (pozbądźcie się pestek), a drugie pół wyciskamy. Sok bez pestek wlewamy do zupy i gotujemy wszystko razem jeszcze około 10 minut.

Zupę dekorujemy posiekanym koperkiem oraz plastrami cytryny. Podajemy ze świeżym pieczywem.

Zobacz także: Solianka to tradycyjna rosyjska zupa. Jak ją zrobić, żeby osiągnąć oryginalny smak?

Zupa rybna z karpia – przepis

Zupa rybna z karpia to najpopularniejsza w Polsce wersja, którą przygotowujemy oczywiście na wigilię. Choć wydaje się skomplikowana w przygotowaniu, w rzeczywistości jest banalnie prosta i nie wymaga dużej ilości czasu spędzonego w kuchni. Jak przygotować zupę rybną z karpia?

Składniki:

  • 1 duży karp
  • 1 litr wywaru z ości i łba karpia przygotowany według powyższego przepisu
  • Cebula
  • 150 ml śmietany do zup 30%
  • 2 łyżki kaszy manny
  • Koperek

Sposób przygotowania:

Karpia dokładnie czyścimy z ości, mięso odkładając do miseczki o szkielet i łeb wrzucając do dużego garnka. Do tego dodajemy do garnka warzywa na bulion i wszystko zalewamy wodą. Tak gotujemy wywar.

Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na rozgrzanym oleju aż do zeszklenia. Do tego wrzucamy oderwane od szkieletu mięso z karpia i smażymy chwilę. Do gotowego, odcedzonego wywaru warzywnego dodajemy kaszę mannę i zawartość patelni. Wszystko razem gotujemy około 15 minut. Potem odlewamy trochę bulionu do osobnego garnka i stopniowo wlewamy do niego śmietanę, cały czas energicznie mieszając. Zaprawiamy tym całą zupę i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.

Zupę w talerzach posypujemy świeżym koperkiem.

Zobacz także: Ryba po grecku nie ma nic wspólnego z Grecją! Oto prosty przepis na to tradycyjne polskie danie

Zupa rybna z dorsza – przepis

Zupa z dorsza to doskonała konkurencja np. dla tradycyjnego rosołu. Dlaczego? Otóż podobnie jak rosół jest zupą tłustą, która rozgrzewa i może nas nasycić na bardzo długo. Do tego jest bogata w smak, ponieważ dorsz jest naprawdę wyrazistą rybą. Jak przygotować zupę rybną z dorsza?

Składniki:

  • 1litr wywaru z dorsza przygotowanego według powyższego przepisu
  • 1 dorsz tusza
  • 300 g filetów z dorsza
  • 3 ziemniaki
  • Puszka pomidorów lub passata pomidorowa
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • Natka pietruszki
  • Przyprawy: sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Na początek robimy wywar rybny ze szkieletu i łba dorsza. Pamiętaj, żeby dokładnie oczyścić je z mięsa, które następnie odłóż do miseczki, przyda się później. Nie zapomnij także o dokładnym odsączeniu wywaru, gdy już będzie gotowy.

Ziemniaki podgotowujemy. Uważaj, żeby się nie rozpadały, ale postaraj się też, żeby nie były surowe. Cebulę obieramy i siekamy, a następnie podsmażamy ją na rozgrzanym oleju z dodatkiem soli, aż do zeszklenia. Następnie dodajemy do niej ugotowane, pokrojone w kostkę ziemniaki i smażymy. Gdy ziemniaki zmiękną, dokładamy pokrojone w kostkę filety z dorsza i mięso pozostałe z tuszy. Smażymy chwilę z każdej strony.

Gdy ryba się trochę poddusi, wyciskamy do tego czosnek i dodajemy pomidory. Gotujemy wszystko razem około 10 minut. Na koniec zawartość patelni dodajemy do odcedzonego wywaru, doprawiamy do smaku i po doprowadzeniu zupy do wrzenia gotujemy jeszcze około 5 minut.

Zupę podajemy posypaną świeżą natką pietruszki.

Zobacz także: Ryba w occie – poznaj prosty przepis na smaczne danie!

Ile krajów na świecie, tyle tradycyjnych pysznych potraw. Czy jesteś w stanie odgadnąć, do którego kraju przypisana jest dana potrawa?

Rozwiąż quiz

Czy odgadniesz z jakiego kraju pochodzi to danie? Tylko 1 na 10 osób zdobywa komplet punktów!

sushi
Fotografia: shutterstock

1. Z jakiego kraju pochodzi sushi?

Oceń artykuł

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów