Masz ochotę na „pomidorówkę”? Oto najlepsze przepisy!

Weronika Misiuk 02.08.2019
pomidorowa
Fotografia: Schutterstock

Zupa pomidorowa to znakomity pomysł na obiad. Dużą popularnością cieszy się zupa pomidorowa z ryżem i krem. Oto najlepszy przepis na zupę pomidorową!

Zupa pomidorowa to jedna z najbardziej popularnych zup. Nic dziwnego jest pyszna, pożywna, a przy tym ma wiele cennych właściwości prozdrowotnych. Kluczem do zrobienia idealnej pomidorówki jest odpowiedni wybór pomidorów. To właśnie one są kwintesencją jej smaku. Jak zrobić najlepszą na świecie zupę pomidorową? Wybierz swój ulubiony przepis!

Zobacz także: Gazpacho jest idealne na upały! Wypróbuj przepis na tę hiszpańską zupę!

Zupa pomidorowa: przepis tradycyjny

Prawie każdy myśląc o tradycyjnej pomidorówce ma przed oczami pyszną, aromatyczną zupę z makaronem. Można go przygotować samodzielnie, co oczywiście jest niestety czasochłonne, ale finalny efekt rekompensuje długi czas spędzony w kuchni. Druga opcją jest kupienie gotowego makaronu. W przypadku pomidorowej najlepiej sprawdzi się delikatny makaron nitki lub wstążki. Oczywiście poza makaronem największą rolę odgrywają tu piękne, czerwone, soczyste pomidory, dlatego wybierając warzywa do swojej zupy powinniśmy zwrócić uwagę, czy  nie mają przebarwień i nie są zbyt miękkie. Zamiast pomidorów możemy zastosować również koncentrat lub przecier pomidorowy.

Składniki

  • 3 udka z kurczaka
  • marchew – 1 sztuka
  • pietruszka – 1 sztuka
  • mały koncentrat pomidorowy w słoiczku
  • przyprawy: sól, pieprz
  • śmietana 18% - 200 ml
  • ziele angielskie
  • 2 liście laurowe
  • natka pietruszki
  • makaron

Sposób przygotowania:

Udka z kurczaka dokładnie myjemy, wkładamy do garnka z wodą i dodajemy odrobinę soli. Wszystko gotujemy na małym ogniu. Marchewkę i pietruszkę kroimy plasterki i wrzucamy do wywaru. Po chwili dodajemy do niego liście laurowe i ziele angielskie. Wszystko gotujemy do momentu, aż mięso stanie się miękkie.

Następnie do wywaru dodajemy koncentrat pomidorowy. Po upływie kilku minut trochę wywaru z koncentratem odlewamy do miseczki i mieszamy go ze śmietaną do uzyskania jednolitej konsystencji. Zawartość miski przelewamy stopniowo do garnka z gotującą się zupą. Doprawiamy dla smaku solą oraz pieprzem. Zupę podajemy z ugotowanym wcześniej makaronem. Alternatywna, bardziej dietetyczna opcja to zupa pomidorowa z ryżem, która smakuje równie wybornie. Przed podaniem warto udekorować ją jeszcze natką z pietruszki.

Zobacz także: Zupa z fasolki szparagowej to hit lata. Sprawdźcie nasze propozycje!

Zupa pomidorowa krem

Zupy krem to w ostatnich latach prawdziwy hit kulinarny. Są pożywne, sycące, a przy tym niezwykle zdrowe, dzięki czemu coraz częściej pojawiają się w codziennym menu. Ich przyrządzenie jest proste i nie wymaga dużych nakładów czasowych. Poznaj fantastyczny przepis na zupę pomidorową krem!

Składniki

- pół kilograma pomidorów
- 2 marchewki
- mały koncentrat pomidorowy w puszce
- przyprawy: sól, pieprz, oregano, bazylia
- ząbek czosnku
- 1 cebula
- ser żółty

Sposób przygotowania

Wszystkie pomidory dokładnie myjemy, a następnie na chwilę zalewamy wrzątkiem, dzięki czemu łatwiej będą się obierały ze skórki. Po obraniu kroimy je na mniejsze części, pozbywając się szypułek. W trakcie gotujemy marchewkę.

Do garnka wlewamy niewielka ilość wody,  a następnie dodajemy pomidory i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu. Gdy zauważymy, że zaczynają puszczać sok, należy odparować nadmiar wody. Kolejny krok to dodanie marchewki, koncentratu pomidorowego oraz przypraw. Całość blendujemy tak, aby uzyskać gęstą, jednolitą konsystencję. Wszystko jeszcze gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem przez około 5 minut. Kremwarto dodatkowo podawać z chrupiącymi grzankami lub jego wierzch oprószyć startym serem żółtym.

Zobacz także: Zupa z botwiny: zrobisz ją w 30 minut. Koniecznie sprawdź nasze przepisy!

Zupa pomidorowa z soczewicą

Fani soczewicy koniecznie muszą sięgnąć po zupę w takiej odsłonie! Soczyste pomidory
w połączeniu z soczewicą to prawdziwa kulinarna uczta! Jak ją przyrządzić?

Składniki:

  • pomidory w puszce
  • soczewica czerwona 250 g
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 liście laurowe
  • ziele angielskie
  • papryka ostra i słodka
  • przyprawy: sól, pieprz
  • oliwa
  • bulion warzywny

W pierwszej kolejności kroimy cebulkę w kostkę i smażymy na oliwie na małym ogniu. W trakcie dodajemy do niej jeden ząbek czosnku i dokładnie mieszamy. Następnie zajmujemy się pomidorami. Najpierw dokładnie je myjemy, po czym sparzamy ze wrzątku, obieramy ze skórki i kroimy na mniejsze części i również wrzucamy na patelnię.

Do gotującego się bulionu wrzucamy całą zawartość z patelni oraz dodajemy ziele angielskie, liście laurowe a na koniec soczewicę i gotujemy do momentu aż stanie się miękka. Na koniec dodajemy przyprawy: sól pieprz oraz paprykę

Zobacz także: Makaron chow mein, czyli klasyka w kuchni chińskiej. Który z 4 przepisów wybierasz?

Oceń artykuł

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów