Zupa owocowa z makaronem to idealna opcja na ciepłe dni. Poznaj prosty przepis

Katarzyna Leszczyńska 13.02.2020 AKTUALIZACJA: 13.02.2020
Zupa owocowa w białym porcelanowym talerzu
Fotografia: Shutterstock

Zupa owocowa może być zrobiona z różnego rodzaju owoców. To doskonała opcja na pyszny, syty i orzeźwiający obiad, który sprawdzi się zwłaszcza w letnie dni. Sprawdź przepis.

Zupa owocowa to specyficzna zupa, która kojarzy nam się przede wszystkim z naszym dzieciństwem. Do dziś jednak chętnie wracamy do niej w swoich kulinarnych poczynaniach. Zwłaszcza w ciepłe dni, gdy mamy ochotę na coś lekkiego i orzeźwiającego. Wówczas zupa z owoców doskonale sprawdzi się, zwłaszcza delikatnie schłodzona. Dzięki temu zaspokoi pragnienie, a jednocześnie, z dodatkiem makaronu, zdecydowanie nas nasyci na dłuższy czas. Oto prosty przepis na zupę owocową z makaronem. Który rodzaj zupy owocowej wybierzesz?

Zobacz także: Litewski czy ogórkowy? Wybieramy najlepszy chłodnik

Zupa owocowa z makaronem – przepis

Klasyczna zupa owocowa to taka, którą robimy z różnych owoców. To mogą być owoce, które akurat są dostępne, czyli świeże maliny, truskawki, jabłka, borówki – wszystko, co wpadnie wam do głowy. My podpowiadamy przepis na tradycyjną zupę owocową, którą najlepiej podawać delikatnie podgrzaną i z makaronem.

Co ciekawe, zupę owocową możecie zrobić także z mrożonych owoców. W zależności od tego, co akurat macie pod ręką.

Składniki na zupę owocową:

  • 500 g truskawek
  • 200 g rabarbaru
  • 150 g malin
  • 150 g wiśni
  • 1 litr wody
  • 1 laska wanilii
  • Kilka łyżek cukru (do smaku – jedni lubią bardziej słodką, inni wolą nieco kwaskowatą zupę)
  • Śmietanka kremówka 30%
  • Ulubiony makaron jako dodatek

Sposób przygotowania:

Wszystkie owoce wsypujemy do garnka, zalewamy wodą, a następnie gotujemy. Gdy woda się zagotuje, stopniowo dosypujemy cukier, sprawdzając smak, aż do momentu, gdy uzyskamy taki, który nam odpowiada.

Do osobnego garnuszka wlewamy odrobinę zupy i stopniowo wlewamy śmietankę, cały czas energicznie mieszając. Gdy już uzyskamy jednolitą masę, wlewamy wszystko do pozostałej zupy i mieszamy. Gotujemy jeszcze około 5 minut.

Zupę owocową można podawać z makaronem na ciepło lub na zimno.

Zobacz także: Zupa jarzynowa – poznaj sprawdzony przepis na tradycyjną zupę warzywną

Zupa owocowa – zupa wiśniowa

Najbardziej cenną zupą, którą wymienić możemy wśród tych owocowych, jest zupa wiśniowa. Przede wszystkim dlatego, że wiśnie są bogate w cenne dla naszego organizmu właściwości. Tym samym warto po nie sięgnąć, gdy wykonujemy zupę owocową.

Wiśnie, które dodajemy do zupy, najlepiej, jeżeli będą wydrylowane. Nie jest to co prawda warunek konieczny, gdy się rozgotują jednak, mogą w naszej zupie pływać potem pestki. Dlatego lepiej postawić na opcję wydrylowaną.

Zupę wiśniową przygotowujemy niemal tak samo jak klasyczną zupę owocową. Zamiast wanilii proponujemy dodać jednak odrobinę cynamonu do smaku. Zupa owocowa doskonale sprawdzi się bowiem jako orzeźwienie w letni dzień, ale również na gorąco, w rozgrzewającej formie, gdy za oknem panuje mróz.

Zobacz także: Konfitura wiśniowa – koniecznie sprawdź, jak ją zrobić

Zupa owocowa – zupa truskawkowa

Zupa truskawkowa to doskonała opcja w okresie od maja do sierpnia, gdy możemy świeże dostać w Polsce. Rozmrażane bowiem nie są tak dobre, zwłaszcza, że są one na tyle miękkie, że po rozmrożeniu może zrobić się z nich papka.

Truskawki dokładnie myjemy i szypułkujemy. Następnie gotujemy je w wodzie z dodatkiem cukru do smaku. Następnie zaprawiamy zupę śmietaną, a potem do zagęszczenia dodajemy 2 łyżki mąki ziemniaczanej.

Zobacz także: Nalewka z truskawek na różne sposoby. Odkryj klasyczny smak na nowo!

Zupa owocowa – zupa jabłkowa

Choć ta jest już nieco mniej popularna, zupa jabłkowa dawniej była jedną z najpopularniejszych wśród zup owocowych. Zwłaszcza w niektórych regionach Polski. To doskonała opcja, tuż obok szarlotki, na wykorzystanie nadmiaru jabłek, czyli owoców, które przez cały rok dostaniemy świeże. I to jest największy plus tej zupy – zawsze będzie zrobiona ze świeżych jabłek.

Pół kilograma jabłek obieramy i wyciągamy z nich gniazda nasienne. Następnie przekrajamy je na ćwiartki i zalewamy wrzątkiem. Dodajemy cukier, odrobinę cynamonu i kilka goździków. Gotujemy na małym ogniu do momentu, aż jabłka się rozgotują.

Po schłodzeniu zupę jabłkową warto przetrzeć przez sito, żeby pozbyć się rozgotowanych jabłek. Potem doprawiamy zupę śmietaną i wstawiamy do lodówki. Zupa jabłkowa ma to do siebie, że najlepiej smakuje na zimno.

Zobacz także: Placki z jabłkami – kto z nas ich nie kocha?! Podajemy dwa przepisy

Ile krajów na świecie, tyle tradycyjnych pysznych potraw. Czy jesteś w stanie odgadnąć, do którego kraju przypisana jest dana potrawa?

Rozwiąż quiz

Czy odgadniesz z jakiego kraju pochodzi to danie? Tylko 1 na 10 osób zdobywa komplet punktów!

sushi
Fotografia: shutterstock

1. Z jakiego kraju pochodzi sushi?

Oceń artykuł

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów