Masz ochotę na pyszny i rozgrzewający obiad? Najlepszą opcją będzie zupa meksykańska mięsna z dodatkiem chilli

Katarzyna Leszczyńska 06.02.2020 AKTUALIZACJA: 06.02.2020
Zupa meksykańska z nachosami w miseczce
Fotografia: Shutterstock

Szukasz pomysłu na pyszne, sycące i rozgrzewające danie jednogarnkowe? Zupa meksykańska mięsna z chilli sprawdzi się ku temu idealnie! Wypróbuj nasz przepis.

Zupa meksykańska znacznie różni się od zup, które znamy z polskich stołów. Kuchnia polska jest bogata w tradycyjne dania, jednak gdy zamierzamy stworzyć treściwe danie jednogarnkowe, warto zapożyczyć je z kuchni świata. Doskonale sprawdzi się ku temu kuchnia meksykańska, która znana jest właśnie z tego typu potraw. Jedną z najbardziej sytych i rozgrzewających zup jest zupa meksykańska, którą robimy z dodatkiem mięsa i ostrych przypraw. Podpowiadamy prosty przepis na pyszną i wyrazistą w smaku zupę meksykańską.

Zobacz także: Chilli con carne to tradycyjne danie kuchni teksańsko-meksykańskiej. Jak zrobić je w domu?

Kuchnia meksykańska – charakterystyczne elementy

Zanim podamy wam przepis na tradycyjną zupę meksykańską, warto zwrócić uwagę na elementy charakterystyczne tego typu kuchni. Jest ich bowiem kilka, dzięki czemu możecie dobrać odpowiednie dodatki i przyprawy do niemal każdego dania kuchni meksykańskiej.

Przede wszystkim opiera się ona głównie na kukurydzy i roślinach strączkowych (około 20 różnych odmian fasoli). Jest także bogata w różnego rodzaju papryki (w tym papryki chilli o różnej ostrości). Nie może w niej zabraknąć także awokado oraz limonek. To też kuchnia bogata w różnego rodzaju mięsa. Najpopularniejszym jest mięso wołowe, ale również kurczak i indyk.

Kuchnia meksykańska to także bogactwo dodatków. Tortilla wykonywane z różnego rodzaju mąk, nachosy, a także wszelkiego rodzaju sosy, np. salsa, są podstawą dań meksykańskich. W kuchni meksykańskiej widać doskonale wpływy wielu innych kuchni świata, m.in.: francuskiej, włoskiej, chińskiej, austrowęgierskiej, tureckiej, libańskiej, filipińskiej oraz afrykańskiej.

Zobacz także: Zupa gulaszowa to pyszny, syty i rozgrzewający obiad! Oto sprawdzony przepis na zupę węgierską

Zupa meksykańska mięsna z dodatkiem chilli – przepis

Zupa meksykańska z mięsem mielonym na ostro to ta najbardziej tradycyjna wersja tego niezwykle popularnego dania. Oto prosty przepis na zupę, którą możesz przygotować nawet na dwa dni!

Składniki na zupę dla całej rodziny:

  • 500 g mielonej łopatki wołowej
  • 1,5 litra bulionu warzywnego
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • Fasola czerwona z puszki
  • Kukurydza w puszce
  • 2 papryki
  • Pomidory w puszce
  • Pół koncentratu pomidorowego
  • Papryczka chilli
  • Świeża kolendra
  • Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra, kurkuma

Sposób przygotowania:

Cebulę kroimy w drobną kostkę, solimy i podsmażamy do zeszklenia. Następnie na patelnię wrzucamy mięso mielone. Doprawiamy wszystkimi przyprawami i smażymy. Do tego dokładamy odcedzoną fasolę, kukurydzę oraz pokrojone w kostki papryki i papryczkę chilli (pamiętaj, żeby ją dokładnie oczyścić i wyjąć pestki). Doprawiamy wyciśniętym przez praskę czosnkiem i wlewamy bulion.

Wszystko razem dusimy około 30 minut. Po tym czasie dodajemy pomidory i koncentrat. Doprawiamy jeszcze do smaku i gotujemy około 5 minut. Po tym czasie przekładamy zupę do miseczek i posypujemy świeżą kolendrą.

Zobacz także: Boeuf Strogonow – rozgrzewające i sycące danie jednogarnkowe. Klasyczny przepis krok po kroku

Zupa meksykańska z kurczakiem

Jeżeli nie przepadasz za czerwonym mięsem, zupa meksykańska z kurczakiem będzie doskonałą alternatywą. Całość robimy dokładnie tak samo jak w wersji z mięsem mielonym. Od nas tylko zależy, w jakiej formie chcemy mieć kurczaka. W meksykańskich daniach często znajduje się on bowiem w wersji startej na wiórki. Możesz jednak tradycyjnie pokroić go także w kostkę.

Składniki na 4 porcje:

  • Dwie piersi z kurczaka
  • Bulion warzywny
  • 1 cebula
  • 1,5 l bulionu warzywnego
  • 500 ml passaty pomidorowej lub pomidory w puszce
  • Pół koncentratu
  • Papryczka chilli
  • Kukurydza w puszce
  • Świeża kolendra
  • Sól, pieprz, papryka słodka i ostra, kurkuma

Sposób przygotowania:

Kurczaka przygotowujemy, jak napisałam wyżej, według uznania. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy, aż się zarumieni. Do tego dodajemy mięso i doprawiamy wszystkimi przyprawami. Do tego wrzucamy odsączoną z zalewy kukurydzę i pokrojoną papryczkę chilli. Zalewamy bulionem i gotujemy około 10 minut.

Po tym czasie dodajemy pomidory lub passatę oraz koncentrat i gotujemy jeszcze około 10 minut. Jeżeli zupa będzie za rzadka, możesz dodać odrobinę mąki do zagęszczenia. Dopraw do smaku i przełóż do miseczek. Posyp świeżą kolendrą.

Zobacz także: Burrito to pomysł na przepyszny obiad! Poznaj przepisy na to meksykańskie danie

Zupa meksykańska – jakie dodatki dobrać do niej?

Podstawą w kuchni meksykańskiej jest duża ilość kolendry. Dlatego też powinno się ją dodawać jako dodatek do każdej potrawy. Jednak co jeszcze?

Zupę meksykańską możesz również posypać odrobinę żółtym serem. Możesz podawać ją z klasyczną bagietką, ale również postawić na nieco bardziej meksykańskie przekąski. Tym samym możesz dołożyć do niej nachosy lub tortillę kukurydzianą. Będzie pysznie!

Zobacz także: Guacamole do tortilli, chipsów i na kanapki! Sprawdź, jak łatwo je zrobić w domu

Ile krajów na świecie, tyle tradycyjnych pysznych potraw. Czy jesteś w stanie odgadnąć, do którego kraju przypisana jest dana potrawa?

Rozwiąż quiz

Czy odgadniesz z jakiego kraju pochodzi to danie? Tylko 1 na 10 osób zdobywa komplet punktów!

sushi
Fotografia: shutterstock

1. Z jakiego kraju pochodzi sushi?

Oceń artykuł

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów