Zupa kurkowa - sprawdź, jak przyrządzić to pyszne danie

Sylwia Bagińska 06.08.2019 AKTUALIZACJA: 06.08.2019
Na stole stoi miseczka z zupą z kurek.
Fotografia: Shutterstock

Zupa kurkowa to danie, które posmakuje wszystkim tym, którym smakują grzyby. Do zupy możesz dodać ziemniaki lub makaron. Wszystko zależy do tego, który produkt lubisz bardziej. Koniecznie sprawdź nasz przepis na zupę kurkową.

Zupa z kurkami świetnie się sprawdzi w chłodne dni. Danie jest bardzo delikatnie, ale ma dość wyrazisty smak. Zupa z gąskami jest nie tylko bardzo smaczna i zdrowa, ale także łatwa w wykonaniu. Jej przygotowanie nie jest także czasochłonne. Pamiętaj, że zupą z kurek możesz się delektować nie tylko w sezonie. Możesz ją zrobić także poza nim!

Zobacz także: Boczniaki to grzyby bogate w wiele wartości odżywczych. Sprawdź najlepsze przepisy z tymi okazami

Zupa z kurek – przepis

Zupa z kurkami jest bardzo smaczna i co najważniejsze – zdrowa. Jej przygotowanie nie zajmie ci też wiele czasu. Koniecznie już dziś wypróbuj nasz przepis.

Składniki, których potrzebujesz:

  • Kurki (około 350 gram),
  • Masło (dwie łyżki),
  • 1 cebula,
  • Ziemniaki (około 350 gram) lub makaron,
  • 1 marchewka,
  • 1 ząbek czosnku,
  • Bulion (około 1 litr),
  • Odrobina szczypioru i koperku,
  • Śmietana 18% (około 150 gram),
  • Szczypta kurkumy,
  • Sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

Umyj dokładnie kurki i oczyść je z ziemi. Następnie pokrój cebulkę na drobne kawałeczki. Tak samo robimy z czosnkiem. Do garnka wrzucamy masło, gdy się rozgrzeje dodajemy gąski, czosnek i cebulę. Smażymy przez około 7 do 10 minut.

W międzyczasie obierany ziemniaki i marchewkę. Pyry kroimy w kostkę, a marchew ścieramy na tarcę. Warzywa dodajemy do kurek z cebulą i czosnkiem. Jeśli zdecydujesz się dodać makaron – najlepiej jeśli wcześniej go ugotujesz. Pamiętaj, aby go nie rozgotować.

Do całości wlewamy wcześniej przygotowany bulion. Dodajemy kurkumę oraz sól i pieprz.

Kolejny krok to zmniejszenie ognia i gotowanie pod przykryciem przez około 20 minut. Zupa kurkowa będzie gotowa, gdy ziemniaki staną się miękkie. Na koniec dodajemy koperek, szczypiorem oraz śmietanę. Całość dokładnie mieszamy.

Zupa kurkowa najlepiej smakuje podawana razem z grzankami.

Dlaczego zupa z kurkami jest zdrowa?

Kurki to grzyby, które posiadają wiele cennych składników odżywczych i właściwości zdrowotnych. W swoim składzie gąski zawierają dużo witaminy C, witamy D i potasu.

Dodatkowo kurki są bogatym źródłem witamin z grupy B. Co ciekawe – regularne spożywanie gąsek poprawia pracę mózgu.

Inne właściwości zdrowotne kurek to także wspomaganie metabolizmu. Po gąski warto sięgać wtedy, gdy chcemy zrzucić kilka nadprogramowych kilogramów.

Ponadto składniki kurek zabijają wirusy oraz pasożyty, a także zmniejszają ryzyko zachorowania na cukrzyce typu 2.

Inne pozytywne aspekty częstej konsumpcji tych grzybów to także łagodzenie objawów menopauzy i wspomaganie pamięci oraz koncentracji.

Składniki ożywcze kurek chronią także przez promieniowaniem słonecznym i potrafią złagodzić nieprzyjemne objawy migreny.

To jednak nie wszystko, właściwości zdrowotne kurek to także utrzymywanie dobrej kondycji skóry.

Zobacz także: Flaki z boczniaków - koniecznie sprawdź przepis na to wegetariańskie danie

Uwielbiasz dania z ziemniaków? Sprawdź, ile o nich wiesz!

Rozwiąż quiz

Pytamy o dania z ziemniaków. Prawdziwi ziemniakożercy powinni zdobyć komplet punktów

Dania z ziemniaków
Fotografia: Shutterstock

1. Czy na poniższym zdjęciu widzimy frytki z batatów?

Oceń artykuł
WSZYSTKO NA TEMAT:

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów