Wiosna na talerzu, czyli zupa krem ze szparagów zielonych. Wypróbuj nasz przepis!

Katarzyna Leszczyńska 12.02.2020 AKTUALIZACJA: 12.02.2020
Krem ze szparagów zielonych ze śmietaną, grzankami i parmezanem w białych miseczkach stoi na stole
Fotografia: Shutterstock

Krem ze szparagów to najpopularniejsze danie ze szparagów zielonych, które jest bardzo zdrowe i pyszne. Jak je zrobić i jakie dodatki do niego pasują?

Szparagi są bardzo zdrowe i niskokaloryczne, w związku z czym warto je spożywać, zwłaszcza wtedy, gdy jest na nie sezon. Najpopularniejszym sposobem przyrządzenia ich jest oczywiście niezwykle popularny i pyszny krem ze szparagów. Taki sposób podawania szparagów jest najpopularniejszy, można jednak przyrządzić także klasyczką zupę lub zastosować to warzywo jako dodatek do innych dań. Bez wątpienia jednak warto włączyć je do swojego menu, ze względu na jego cenne właściwości. Podpowiadamy, jakie są i jak przygotować krem ze szparagów zielonych.

Zobacz także: Pyszna i aromatyczna zupa szparagowa z koperkiem. Samo zdrowie!

Szparagi – właściwości

Szparagi mają wiele cennych właściwości i to niezależnie od rodzaju, a takich są trzy: szparagi białe, zielone oraz fioletowe. Jak się okazuje, najcenniejsze są oczywiście szparagi zielone, czyli te najpopularniejsze, z których warto przyrządzić chociażby pyszny, delikatny w smaku krem. Zanim jednak przejdziemy do tego, jak go zrobić, warto, żebyśmy uświadomili sobie, jakie tak naprawdę są właściwości szparagów.

  • Są bogate w witaminy A, C i E, dzięki czemu wzmacniają układ odpornościowy i korzystnie wpływają na nasz wzrok.
  • Są moczopędne. Wspomagają pracę nerek i pomagają w nawodnieniu organizmu.
  • Są także wskazane podczas infekcji dróg moczowych.
  • Są bogatym źródłem minerałów, takich jak: wapń, fosfor i potas.
  • Wspomagają trawienie i prawidłową pracę jelit.
  • Doskonale sprawdzają się na różnego rodzaju dietach. Najpopularniejszą dietą, w której używa się szparagów, jest dieta dr Dąbrowskiej. Wszystko dlatego, że szparagi mają zaledwie 22 kcal w 100 g.
  • Są bogate w kwas foliowy, dlatego warto, żeby spożywały je kobiety oczekujące na dziecko. Dzięki temu płód będzie się lepiej rozwijał.
  • Poprawiają kondycję włosów, skóry i paznokci.

Zobacz także: Czas na szparagi! 5 sosów, które podkreślą smak naturalnych afrodyzjaków

Zupa krem ze szparagów zielonych – przepis

Najpopularniejszą wersją spożywania szparagów w naszym kraju jest krem ze szparagów zielonych, który jest bardzo zdrowy, a zarazem lekki. Chętnie sięgają po niego zarówno osoby na dietach, jak i ludzie, którzy nie chcą się odchudzać, ale chcą zadbać o swoje zdrowie. Zdecydowanie warto, co widzimy po powyższych właściwościach.

Sposób przyrządzenia takiego kremu ze szparagów jest banalnie prosty. Robimy go oczywiście na bazie bulionu warzywnego, z dodatkiem zaledwie kilku, nieskomplikowanych składników i przypraw.

Składniki:

  • 1 l bulionu warzywnego (przygotowany z marchewki, korzenia pietruszki, selera, pora, liści laurowych i ziela angielskiego)
  • 500 g szparagów zielonych
  • 2 ziemniaki
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 150 ml śmietany do zup
  • Sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Sposób przygotowania:

Na początek przygotowujemy bulion. Wodę gotujemy z dodatkiem pokrojonych w słupki marchewek i pietruszki. Do tego dodajemy pokrojony w kostkę seler i kawałek pora. Całość gotujemy z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego do momentu, aż woda przejdzie smakiem warzyw, a one staną się miękkie.

Cebulę dokładnie kroimy w drobną kostkę, a szparagi myjemy i odrywamy zdrewniałe końcówki. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i podsmażamy cebulkę, aż do zeszklenia. Do tego wyciskamy czosnek i wrzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki. Smażymy, aż warzywa zmiękną. Na końcu wrzucamy szparagi, doprawiamy solą i pieprzem, a potem smażymy jeszcze około 3 minut.

Zawartość patelni dorzucamy do buliony i gotujemy jeszcze około 5 minut. Następnie czekamy aż zupa trochę przestygnie, dodajemy śmietanę i blendujemy całość na gładki krem. Przed podaniem należy go podgrzać delikatnie. 

Zobacz także: Jak przyrządzić szparagi? 3 proste przepisy na pyszne dania

Zupa krem ze szparagów zielonych – dodatki

Krem ze szparagów zielonych można podawać na różne sposoby. Oczywiście wlewamy go do miski lub głębokiego talerza. Na wierzchu robimy łezkę ze śmietany. Możemy także posypać całość odrobiną parmezanu lub dodać listek świeżej bazylii. Dobrą opcją jest także natka pietruszki lub koperek.

Kremy zazwyczaj podajemy z grzankami lub z dodatkiem groszku ptysiowego. To dwie opcje, które sprawdzą się świetnie, jednak możesz wykorzystać także świeżą bagietkę, która również powinna pasować.

Zobacz także: Zupa kalafiorowa w nowoczesnym wydaniu? Wypróbuj nasz krem z kalafiorów!

Ile krajów na świecie, tyle tradycyjnych pysznych potraw. Czy jesteś w stanie odgadnąć, do którego kraju przypisana jest dana potrawa?

Rozwiąż quiz

Czy odgadniesz z jakiego kraju pochodzi to danie? Tylko 1 na 10 osób zdobywa komplet punktów!

sushi
Fotografia: shutterstock

1. Z jakiego kraju pochodzi sushi?

Oceń artykuł

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów