Zupa krem z kukurydzy - proste i pożywne danie. Jak je zrobić?

Zuzanna Morska 18.02.2020
Zupa z kukurydzy
Fotografia: Shutterstock

Zupa krem z kukurydzy jest pożywna i przede wszystkim łatwa do przygotowania. W dodatku jest to danie błyskawiczne, które rozwiąże problem, jeśli nie masz pomysłu na obiad. Jak zrobić zupę krem z kukurydzy?

Zupa krem z kukurydzy cieszy się dużym zainteresowaniem ze względu na swój łagodny i lekko słodkawy smak. Jest to smaczna, łatwa i szybka do zrobienia potrawa, która w dodatku was nasyci. Zupę krem z kukurydzy można przygotować zarówno ze świeżej kolby kukurydzy, jak i z kukurydzy w puszce. W dodatku można ją po swojemu przyprawić - dzięki temu może być słodsza albo nieco bardziej pikantna. Jak zrobić zupę krem z kukurydzy?

Zupa krem z kukurydzy - z czego zrobić

Zupa krem z kukurydzy może być zrobiona ze świeżej kukurydzy, ale jeśli w domu mamy kukurydzę w puszce, ona również się przyda. Może występować ona w oryginalnej wersji łagodnej, ale można ją też mocniej przyprawić i wtedy będzie miała nieco bardziej wyrazisty, pikantny smak. Można dodać do niej chilli, pieprz cayenne, ale też imbir i kurkumę. Wówczas będzie miała rozgrzewający smak i aromatyczny zapach, który z pewnością podbije serca niejednego smakosza.

Zupa krem z kukurydzy (ze świeżej kukurydzy) - przepis

Jak zrobić zupę krem ze świeżej kukurydzy? To bardzo proste!

Składniki:

  • 3 kolby kukurydzy
  • 2-3 średnie ziemniaki
  • 1 litr bulionu warzywnego lub mięsnego (może być zrobiony z kostki rosołowej)
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki masła
  • 3 łyżki śmietany 18 proc.
  • słodka papryka, kurkuma, imbir, pieprz cayenne
  • opcjonalnie: 1 papryczka chilli

Sposób przygotowania:

Kolby kukurydzy obieramy z ziarenek, a następnie dusimy je na maśle na wolnym ogniu przez ok. 10 minut. Od czasu do czasu mieszamy, aby nic nam się nie przypaliło.

W tym samym czasie przygotowujemy bulion. Kiedy będzie już gotowy, dodajemy go do kukurydzy. Następnie do takiej mieszanki wrzucamy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Całość doprawiamy solą, pieprzem, kurkumą, imbirem i pieprzem cayenne (jeśli chcemy, żeby zupa była pikantna, dodajemy go więcej).

Całość gotujemy przez 25 minut - aż do momentu, kiedy warzywa będą miękkie. Następnie taką zupę blendujemy. Później dodajemy do niej śmietanę i znów całość blendujemy.

Zupę krem z kukurydzy możemy na koniec udekorować kolendrą lub natką pietruszki i podawać z kromką świeżego pieczywa.

Zupa krem z kukurydzy z puszki - przepis

Zupę krem z kukurydzy możemy zrobić także, jeśli w domu mamy kukurydzę w puszce. Jak przygotować to pyszne danie?

Składniki:

  • 1 puszka kukurydzy
  • 0,5 litra bulionu warzywnego
  • 2 łyżki masła
  • 1 średnia cebula
  • sól, pieprz
  • słodka papryka
  • papryka ostra
  • kurkuma, imbir, gałka muszkatołowa
  • opcjonalnie: groszek ptysiowy

Sposób przygotowania:

Cebulę siekamy i podsmażamy na niewielkiej ilości masła. Następnie na drugą patelnię wrzucamy kukurydzę z puszki i zalewamy ją bulionem. Całość gotujemy 15 minut. Dopiero później dodajemy wcześniej przygotowaną cebulę.

Całość blendujemy na gładki krem. Następnie doprawiamy solą, pieprzem, kurkumą, imbirem i gałką muszkatołową. Jeżeli zupa jest dla nas zbyt łagodna, możemy przyprawić ją pieprzem cayenne. Wówczas będzie bardziej pikantna i wyrazista.

Zupę przelewamy do miseczek i podajemy z garścią groszku ptysiowego.

Ile krajów na świecie, tyle tradycyjnych pysznych potraw. Czy jesteś w stanie odgadnąć, do którego kraju przypisana jest dana potrawa?  

Rozwiąż quiz

Czy odgadniesz z jakiego kraju pochodzi to danie? Tylko 1 na 10 osób zdobywa komplet punktów!

sushi
Fotografia: shutterstock

1. Z jakiego kraju pochodzi sushi?

Oceń artykuł

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów