Zupa kalafiorowa w nowoczesnym wydaniu? Wypróbuj nasz krem z kalafiorów!

Katarzyna Leszczyńska 06.02.2020 AKTUALIZACJA: 06.02.2020
Zupa krem z kalafiorów z pieczonym kalafiorem na wierzchu w białej ceramicznej miseczce
Fotografia: Shutterstock

Krem z kalafiorów to idealna alternatywa dla tradycyjnej zupy kalafiorowej. Jak go zrobić? Podpowiadamy prosty przepis na krem z kalafiorów! Jakie dodatki do niego pasują?

Zupa kalafiorowa to jedna z najpopularniejszych zup w kuchni polskiej. I choć tradycja to zawsze dobry pomysł, od czasu do czasu mamy ochotę na coś nieco bardziej nowoczesnego. Kalafior to jednak zawsze dobry pomysł, zwłaszcza, że ma wiele cennych wartości odżywczych. W związku z tym połącz przyjemne z pożytecznym i wypróbuj krem z kalafiora. To doskonała opcja na różne okazje, zarówno obiad dla całej rodziny, jak i przekąskę w pracy. Zobacz prosty przepis na krem z kalafiorów.

Zobacz także: Krem ze szparagów. Jak przyrządzić zupę z najpopularniejszych afrodyzjaków?

Kalafior – właściwości

Kalafior to zawsze dobry wybór jako danie lub dodatek do dań! Wszystko dlatego, że ma wiele cennych dla zdrowia właściwości. Nie bez powodu uważany jest za jedno z najzdrowszych i najbardziej wartościowych warzyw. Dlaczego? Przekonajcie się sami!

Kalafior:

  • Doskonale wpływa na trawienie! Eliminuje bakterie, które przyczyniają się do rozwoju wrzodów. Zapobiega także stanom zapalnym błony śluzowej żołądka oraz przełyku.
  • Wspomaga trawienie, przyspiesza detoksykację organizmu i ma bardzo mało kalorii, dlatego polecany jest osobom na różnych dietach odchudzających.
  • Doskonale sprawdzi się także w diecie diabetyków, ponieważ ma niski indeks glikemiczny.
  • To bogate źródło błonnika, ale również minerałów tj.: wapń, magnez, żelazo, fosfor, potas, sód i cynk.
  • Ma właściwości przeciwzapalne i przeciwutleniacze, dzięki czemu wspomaga pracę serca i mózgu.
  • Ma silne działanie przeciwnowotworowe. Chroni przed rakiem żołądka, prostaty, pęcherza moczowego, a nawet krtani.
  • Powinny go jeść także osoby, które cierpią na reumatoidalne zapalenie stawów oraz osoby genetycznie na nie narażone, ponieważ chroni przed RZS.
  • Kalafior to bogactwo witamin: C, B6, A, E, K, tiaminy, ryboflawiny oraz niacyny. Zawiera także kwas foliowy.

Na kalafiora powinny uważać jednak osoby, które zmagają się z chorobami tarczycy.

Zobacz także: Rozgrzewający krem z cukinii na rosole. Smak i zdrowie na talerzu

Zupa krem z kalafiorów – jak zrobić?

Najpopularniejszym sposobem na wykorzystanie tego cennego warzywa jest zupa kalafiorowa. Tradycyjna zupa warzywna jednak nie każdemu może pasować. Od pewnego czasu bardzo popularne są również kremy warzywne. Krem z kalafiora natomiast jest pyszny, bardzo zdrowy i prosty w wykonaniu!

Krem z kalafiora to jeden z najpopularniejszych kremów, ponieważ zazwyczaj wychodzi niesamowicie aksamitny i delikatny w smaku. Dlatego też ludzie często decydują się na niego. Możesz zrobić krem z białych warzyw z dodatkiem kalafiora i innych warzyw, ale również właśnie krem z samego kalafiora, co bardzo polecamy. I podpowiadamy, jak go zrobić!

Składniki:

  • 1 duży kalafior
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 4 duże ziemniaki
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 150 ml śmietany do zup (30%)
  • Sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Zobacz także: Prosty przepis na pyszny i rozgrzewający krem z papryki

Sposób przygotowania:

Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju, aż do zeszklenia. W tym czasie podgrzewamy bulion. Cebulę dodajemy do niego i mieszamy. Następnie wrzucamy do środka obroną i pokrojoną w słupki marchewkę oraz pokrojone w kostkę ziemniaki. Do tego dokładamy podzielonego na różyczki kalafiora. Wszystko razem gotujemy około 30 minut, aż warzywa będą miękkie.

Gdy warzywa będą miękkie, zaprawiamy krem śmietaną. Do osobnego garnuszka wlewamy trochę bulionu i stopniowo dolewamy śmietanę, cały czas energicznie mieszając. Gdy już cała śmietana będzie wymieszana z bulionem, całość wlewamy do dużego garnka z zupą.

Wszystko doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową i wyciskamy do tego ząbki czosnku. Mieszamy i gotujemy jeszcze około 5 minut. Po upływie tego czasu zdejmujemy garnek z palnika i czekamy aż zupa ostygnie. Potem dokładnie ją blendujemy do momentu, aż uzyskamy gładki krem.

Krem z kalafiora można podawać sam, z dodatkiem natki pietruszki bądź koperku, a także ze świeżym pieczywem, grzankami lub groszkiem ptysiowym.

Zobacz także: Krem z dyni – kilka szybkich i łatwych przepisów na tę zupę

Ziemniaki to jeden z głównych składników kremu z kalafiorów, który nadaje mu gęstości. Jak wiele wiesz na ich temat? Rozwiąż nasz quiz dotyczący dań z ziemniaków!

Rozwiąż quiz

Pytamy o dania z ziemniaków. Prawdziwi ziemniakożercy powinni zdobyć komplet punktów

Dania z ziemniaków
Fotografia: Shutterstock

1. Czy na poniższym zdjęciu widzimy frytki z batatów?

Oceń artykuł

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów