Zupa krem z groszku jest pyszna i pożywna! Jak zrobić ją w domu?

Zuzanna Morska 27.02.2020
Zupa z groszku
Fotografia: Shutterstock

Zupa krem z groszku jest bardzo szybka do przygotowania. W dodatku jest pyszna i łatwo się nią nasycić. Jak przygotować zupę krem z groszku w domu? To banalnie proste!

Lubicie zielony groszek? To w takim razie danie specjalnie dla was! Zupa krem z groszku cieszy się dużą popularnością wśród miłośników tego warzywa strączkowego. Jest pożywna, bardzo sycąca i pyszna. W dodatku bardzo łatwo ją przygotować. Nie można też zapominać o jej zbawiennym wpływie na organizm człowieka - dostarcza mu niezbędnych witamin i minerałów.

Jak zrobić zupę krem z groszku w domu?

Zupa krem z groszku - z czego ją zrobić

Zupę krem z groszku można zrobić na kilka sposobów. Przede wszystkim możemy przygotować ją z groszku świeżego, ale też mrożonego czy z puszki. Każdy z tych wariantów jest pyszny i bardzo łatwy do zrobienia. Tylko od nas zależy, jaki groszek w celu zrobienia zupy kupimy. Możemy też wykorzystać groszek, które już mamy w domu.

W dodatku pamiętajmy, że jest to potrawa bezglutenowa i wegetariańska, więc spełni oczekiwania wielu smakoszy.

Zupa krem z groszku - składniki i przepis

Pewnie trudno w to uwierzyć, ale krem z zielonego groszku gotuje się jedynie 10-15 minut! I to niezależnie od tego, czy wybierzemy do niego groszek mrożony czy też groszek świeży. Ma gładką konsystencję i jest bardzo smaczna. Czego potrzebujemy, aby przygotować zupę krem w groszku?

Składniki:

  • 400 g groszku świeżego lub mrożonego
  • 0,5 bulionu warzywnego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 3 łyżki śmietanki kremówki
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • sól i pieprz do smaku
  • opcjonalnie: liście mięty

Przygotowanie:

Do ugotowania zupy krem z groszku potrzebujemy dużego garnka. Najpierw rozgrzewamy w nim 2 łyżki oliwy. Następnie dodajemy pokrojoną cebulę, którą podsmażamy przez kilka minut. Później doprawiamy ją wyciśniętym przez praskę czosnkiem (jeśli nie macie praski, wystarczy pokroić czosnek w cienkie plasterki). Taką mieszankę smażymy kolejne kilka minut, uważając na to, żeby nic nam się nie przypaliło.

Kolejnym krokiem jest wrzucenie do garnka 400 g zielonego groszku, który stanowi podstawę tej zupy krem. Całość zalewamy przygotowanym wcześniej bulionem warzywnym. Garnek zakrywamy pokrywką i gotujemy całość przez 10 minut na wolnym ogniu. Kiedy zupa już jest gotowa, dodajemy do niej 3 łyżki soku z cytryny i doprawiamy solą oraz pieprzem.

Następnie dodajemy do zupy 3 łyżki śmietanki kremówki 30 proc. Całość jeszcze przez kilka minut gotujemy.

Zupa jest już prawie gotowa - musimy ją jeszcze tylko zmiksować na gładki krem. Do tego używamy ręcznego blendera. Po przygotowaniu zupę przekładamy do miseczek. Możemy też udekorować ją kilkoma "ziarenkami" groszku, które wcześniej odłożyliśmy na bok.

Jeżeli chcemy uzyskać nieco bardziej wyrazisty smak naszej potrawy, możemy ozdobić ją jeszcze liśćmi mięty.

Zupa krem z groszku - czym ją urozmaicić

Większość sympatyków zupy krem z groszku dodaje do niej na sam koniec miętę, natkę pietruszki lub świeży koperek. Wszystko dlatego, że ta potrawa sama w sobie jest bardzo syta. Ale można ją wzbogacić jeszcze w inny sposób. Wystarczy podawać ją z kromką świeżego pieczywa albo wrzucić do niej garść groszku ptysiowego lub grzanek!

Taka potrawa sprawdzi się w tej postaci latem, kiedy nie mamy ochoty na duże dania. Zupa krem z groszku podawana z grzankami z pewnością nas nasyci.

Ile krajów na świecie, tyle tradycyjnych pysznych potraw. Czy jesteś w stanie odgadnąć, do którego kraju przypisana jest dana potrawa?  

Rozwiąż quiz

Czy odgadniesz z jakiego kraju pochodzi to danie? Tylko 1 na 10 osób zdobywa komplet punktów!

sushi
Fotografia: shutterstock

1. Z jakiego kraju pochodzi sushi?

Oceń artykuł

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów