Rozgrzewający krem z cukinii na rosole. Smak i zdrowie na talerzu

Katarzyna Leszczyńska 30.08.2018 AKTUALIZACJA: 29.01.2020
Krem z cukinii w białej misce na stole, obok kromki ciemnego chleba i metalowa łyżka
Fotografia: Shutterstock

Zupa-krem z cukinii sprawdzi się na niejednym stole. Poznaj prosty przepis na zupę z cukinii na rosole!

Jesienią i zimą, gdy temperatura za oknem jest nieprzyjemnie niska, jedyne o czym marzymy to dania, które nas rozgrzeją. Ku temu idealnie sprawdzą się wszelkiego rodzaju zupy. Do ich przygotowania warto wykorzystać natomiast produkty sezonowe. Krem z cukinii będzie doskonałą opcją na obiad dla całej rodziny w chłodne dni. Zwłaszcza, że nie jest trudny w przygotowaniu. Zupa z cukinii na rosole to oprócz tego bomba witaminowa i doskonale sprawdzi się w budowaniu odporności.

Cukinia kalorie i właściwości

Cukinia jest bardzo wartościowym warzywem, przede wszystkim dla naszego organizmu. Ma bardzo dużo witamin, składników odżywczych istotnych dla jego rozwoju i zachowania zdrowia. Oprócz tego jest niskokaloryczna i ma niski indeks glikemiczny, przez co bez problemu mogą ją stosować osoby, które mają problemy z cukrem. Dlaczego jeszcze warto jeść cukinię?

  • W 100 g znajduje się zaledwie 21 kcal! Doskonale sprawdzi się zatem na diecie dr Dąbrowskiej, która jest najpopularniejszą dietą opartą na warzywach i owocach.
  • Przyspiesza metabolizm.
  • Wspomaga trawienie.
  • Zapobiega zatrzymywaniu wody w organizmie i oczyszcza go z toksyn.
  • Poprawia krzepliwość krwi.
  • Wzmacnia włosy i paznokcie.
  • Poprawia wygląd skóry.
  • Jest bogatym źródłem kwasu foliowego, w związku z czym wspomaga rozwój organizmu.
  • Wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego.
  • Wspiera prawidłowe widzenie i chroni przed powstaniem zwyrodnienia plamki żółtej.
  • Ma dużo witaminy C i wzmacnia odporność.
  • Chroni przed powstawaniem nowotworów.

Zobacz także: 4 banalne przepisy na placki z cukinii! Również w wersji fit

Jak zrobić rosół?

Bulion jest podstawą każdego kremu. To właśnie on przede wszystkim nadaje mu smaku. Dlatego też trzeba zadbać o to, żeby był idealny. Wydawać się może, że zrobienie rosołu to nic trudnego, ale istnieje kilka trików, które sprawiają, że jest on wyjątkowy. Z resztą nie od dziś wiadomo, że najlepszy rosół robią mamy i babcie, które mają w związku z tym kilka sztuczek.

Do zrobienia kremu z cukinii będziemy potrzebować bulionu warzywnego. Jak go zrobić?

Zobacz także: Spaghetti z cukinii to zdrowsza i pyszna wersja klasycznego makaronu. Jak je przygotować?

Składniki:

  • 2 litry wody
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • ½ selera
  • ½ pora
  • 1 cebula
  • Kilka ziaren ziela angielskiego
  • Kilka ziaren pieprzu czarnego
  • Kilka liści laurowych
  • 1 łyżeczka soli

Zobacz także: Połącz tradycję z nowoczesnością! Wypróbuj nasz przepis na pasztet z cukinii

Wszystkie warzywa, poza cebulą, kroimy w dużą kostkę i zalewamy wodą. Następnie gotujemy je. W międzyczasie cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju do zeszklenia. Dodajemy ją do zagotowanych warzyw. Przyprawiamy i gotujemy na małym ogniu przez 2-3 godziny.

Zupa krem z cukinii – przepis

Gdy mamy już bulion, czas przygotować krem z cukinii. Tu już sprawa jest znacznie łatwiejsza. Sama cukinia jednak ma dość mdły smak. Jakie składniki dodać zatem, żeby nasza zupa była wyrazista?

Składniki na krem z cukinii dla 8 osób:

  • 2 litry bulionu
  • 1,5 kg cukinii
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • ½ szklanki śmietany 18%
  • Oliwa z oliwek
  • Sól, pieprz, opcjonalnie pieprz cayenne

Cebulę kroimy drobno i smażymy na niewielkiej ilości oliwy do zeszklenia. Dodajemy do niej wyciśnięty przez praskę czosnek. Cukinię przekrajamy na pół i wyjmujemy z niej pestki łyżeczką. Następnie kroimy ją w większą kostkę i dodajemy do cebuli z czosnkiem. Chwilę smażymy. Następnie warzywa zalewamy chłodnym bulionem. Gotujemy około 20 minut. W międzyczasie doprawiamy przyprawami.

Zobacz także: Cukinia faszerowana z mięsem czy bez? Wybór należy do ciebie! 3 proste przepisy

Po zagotowaniu zupę odstawiamy do ostygnięcia i blendujemy. Potem można jeszcze raz zagotować. Można też dodać pieprz cayenne, jeżeli chcecie, żeby krem był bardziej rozgrzewający. Musicie jednak uważać z jego ilością, ponieważ jednocześnie będzie się stawał pikantny. Śmietanę podgrzewamy w rondelku i polewamy po wierzchu. Można podawać z grzankami lub groszkiem ptysiowym.

Zobacz także: 3 różne sposoby na zapiekankę z cukinii. Którą opcję wybierzesz?

Zależy ci na pięknej sylwetce i zastanawiasz się, co zrobić, żeby uniknąć efektu jojo po odchudzaniu? Dzięki kilku porannym nawykom zachowasz piękną sylwetkę. Sprawdź w galerii!

Bądź na bieżąco! Polub Chillizet na Facebooku

Oceń artykuł
TEMATY:

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów