Zupa kalafiorowa jest pyszna i bardzo zdrowa! Poznaj tradycyjny przepis

Katarzyna Leszczyńska 06.02.2020 AKTUALIZACJA: 06.02.2020
Zupa kalafiorowa w glinianej miseczce na drewnianej tacy, obok drewniane solniczka i pieprzniczka i świeże bułeczki
Fotografia: Shutterstock

Zupa kalafiorowa to jedna z najpopularniejszych zup w polskiej kuchni. Jak wykonać tę tradycyjną? I dlaczego warto jeść kalafiora? Odpowiadamy na te pytania!

Kuchnia polska jest bogata w różne zupy. Oczywiście najpopularniejsze są te tradycyjne: zupa pomidorowa, rosół, zupa ogórkowa lub krupnik. Często jednak sięgamy również po wszelkiego rodzaju zupy jarzynowe. Jedną z najpopularniejszych tego typu potraw, w których wykorzystujemy warzywa, jest zupa kalafiorowa. Warto ją często serwować najbliższym, ponieważ jest bogata w wiele właściwości zdrowotnych, przez co nie dość, że jest pyszna, to jeszcze pozytywnie wpływa na stan naszego organizmu.

Zobacz także: Zupa kalafiorowa w nowoczesnym wydaniu? Wypróbuj nasz krem z kalafiorów!

Kalafior – właściwości

Kalafior to jedno z najcenniejszych pod względem właściwości warzyw. Dlatego powinien gościć na naszych stołach jak najczęściej.

Dlaczego tak naprawdę warto jeść kalafiory?

  • To warzywo o jednym z najsilniejszych potencjałów antynowotworowych. Powinni go jeść przede wszystkim mężczyźni, ponieważ zapobiega rakowi prostaty oraz pęcherza moczowego.
  • Ma właściwości przeciwzapalne, a także przeciwutleniacze, w związku z czym korzystnie wpływa na serce i mózg.
  • Jest bogaty w witaminy: C, B6, A, E, K oraz tiaminę, ryboflawinę, niacynę, a także kwas foliowy.
  • To także ogromne źródło minerałów jak: wapń, magnez, żelazo, fosfor, potas, sód oraz cynk.
  • Doskonale sprawdza się podczas wszelkiego rodzaju diet odchudzających, ponieważ ma bardzo mało kalorii – zaledwie 23 kcal w 100 g.
  • To również bogate źródło błonnika. Dzięki temu przyspiesza trawienie i detoksykację organizmu.
  • Oprócz wspomagania trawienia eliminuje także bakterie, które przyczyniają się do rozwoju wrzodów. Zapobiega także innym schorzeniom układu pokarmowego, w tym zapaleniu błony śluzowej żołądka, przełyku oraz rakowi żołądka.
  • Ma niski indeks glikemiczny, dlatego doskonale sprawdzi się w diecie diabetyków.

Na kalafiora powinny jednak uważać osoby, które zmagają się z chorobami tarczycy.

Zobacz także: Lubisz kalafior? Koniecznie sprawdź nasze przepisy na sałatki z tym warzywem

Zupa kalafiorowa – przepis na tradycyjną zupę kalafiorową

Jednym z doskonałych sposobów wprowadzenia kalafiora do diety jest zupa kalafiorowa. Jest delikatna w smaku, a zarazem pyszna. W dodatku może przynieść wiele korzyści naszemu organizmowi, jak widać powyżej we właściwościach kalafiora. Jak ją przygotować?

Zupę kalafiorową można przygotować na dwa sposoby – na bulionie mięsnym lub na bulionie warzywnym. Bulion mięsny sprawi, że zupa będzie wyrazistsza w smaku. Bulion warzywny natomiast zagwarantuje delikatny smak i będzie zdecydowanie korzystniejszy dla zdrowia, zwłaszcza w przypadku żołądka.

Bulion mięsny przygotowujemy gotując razem w garnku 2 litry wody, udko z kurczaka lub skrzydełka z kurczaka, marchewkę, korzeń pietruszki, pół selera i kawałek pora. Do tego dokładamy kilka liści laurowych, cztery ziarenka ziela angielskiego oraz cztery ziarenka czarnego pieprzu. Solimy do smaku i czekamy, aż warzywa będą mięsne. Od czasu do czasu trzeba bulion odszumować, czyli łyżką cedzakową zdjąć z wierzchu pianę, która tworzy się przez gotowanie mięsa.

Bulion warzywny przygotowujemy dokładnie tak samo jak mięsny, tylko nie dodajemy kurczaka, w związku z czym prawdopodobnie nie będzie także potrzebne szumowanie zupy.

Zobacz także: Jak ugotować kalafior? Najlepsze kulinarne triki!

A jak na bazie bulionu stworzyć tradycyjną zupę kalafiorową? Oto prosty przepis!

Składniki na zupę kalafiorową dla całej rodziny:

  • 1 kalafior
  • 2 litry bulionu
  • 4 ziemniaki
  • 1 marchew
  • 1 cebula
  • 150 ml śmietany do zupy (30%)
  • Koperek
  • Sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na patelni do zeszklenia. Wrzucamy ją do gotującego się bulionu.

Do bulionu wrzucamy także pokrojonego w różyczki kalafiora. Do tego dodajemy posiekaną marchewkę i ziemniaki pokrojone w kostkę. Wszystko razem gotujemy około 30 minut.

Następnie zaprawiamy zupę śmietaną. Do osobnego garnuszka odlewamy odrobinę zupy. Dodajemy do niej stopniowo śmietanę, cały czas energicznie mieszając. Gdy już cała śmietana będzie dodana i dobrze wymieszana, całość wlewamy do garnka z zupą. Mieszamy i doprawiamy do smaku. Na koniec dodajemy posiekany drobno koperek.

Zupę kalafiorową podajemy samą lub z pieczywem.

Zobacz także: Pizza z kalafiora jest pyszna i bardzo zdrowa! Banalny przepis na FIT pizzę

Ziemniaki to jeden z głównych składników zupy kalafiorowej. Jak wiele wiesz na ich temat? Rozwiąż nasz quiz dotyczący dań z ziemniaków!

Rozwiąż quiz

Pytamy o dania z ziemniaków. Prawdziwi ziemniakożercy powinni zdobyć komplet punktów

Dania z ziemniaków
Fotografia: Shutterstock

1. Czy na poniższym zdjęciu widzimy frytki z batatów?

 

 

Oceń artykuł

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów