Nie masz pomysłu na szybki obiad? Zupa czosnkowa z grzankami i serem rozwiąże twój problem!

Zuzanna Morska 13.02.2020
Zupa czosnkowa
Fotografia: Shutterstock

Zupa czosnkowa z grzankami i serem to aromatyczna potrawa, która zyskuje coraz szersze grono sympatyków. Doskonale sprawdzi się nie tylko w sezonie jesienno-zimowym. Jak ją zrobić? Oto prosty przepis na zupę czosnkową z grzankami i serem.

Zupa czosnkowa wywodzi się z kuchni czeskiej. Przez dużą zawartość czosnku świetnie sprawdza się nie tylko jako danie rozgrzewające, ale też wzmacniające odporność. Nic dziwnego więc, że zupa czosnkowa najczęściej przyrządzana jest przez nas w sezonie jesienno-zimowym. Nie oznacza to jednak, że tylko wtedy należy ją jeść!

Zupa czosnkowa z grzankami i serem to wariacja na temat zupy czosnkowej, która szczególnie przypadła do gustu jej miłośnikom. Jest łatwa i szybka do zrobienia, ale jednocześnie można się nią szybko najeść. Jest też bardzo smaczna! Jak zrobić zupę czosnkową z grzankami i serem?

Zupa czosnkowa - skąd się wywodzi

Zupa czosnkowa wywodzi się z kuchni czeskiej i morawskiej, ale ma też tradycje hiszpańskie. W regionach, gdzie posługuje się językiem hiszpańskim, zupa czosnkowa występuje w bardzo ostrej wersji - dodaje się do niej papryczki chilli.

W Polsce zupa czosnkowa obecna była na stołach już w okresie staropolskim. Wówczas nazywano ją "zupą postną na gwoździu" i stosowano nie tylko jako pożywne danie, ale też jako lek na wiele schorzeń. Czosnek od zawsze traktowany był jako "cudowne" warzywo, które wzmacnia odporność i jest naturalnym antybiotykiem. Stosowanie go rzeczywiście ma wiele zalet.

Zupa czosnkowa z grzankami i serem - przepis

Zupa czosnkowa może może występować w różnej postaci. Najpopularniejsza jednak jest zupa czosnkowa z grzankami i serem jest kremowa, ładnie pachnie i w dodatku jest bardzo sycąca. Bardzo łatwo i szybko się ją robi. I wystarczy do tego jedynie kilka składników. Czego potrzebujesz, aby przygotować zupę czosnkową z grzankami i serem?

Składniki:

  • 2 litry bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 8 średniej wielkości ząbków czosnku
  • 1 duża cebula
  • 200 kg serka topionego - najlepiej śmietankowego
  • łyżka oliwy
  • żółty ser do posypania zupy
  • sól, pieprz, tymianek
  • opcjonalnie: szczypiorek

Sposób przygotowania:

Najpierw przygotowujemy sobie bulion. Najlepiej, aby był to bulion drobiowy, ale warzywny też się nada. Możemy go zrobić z kostki rosołowej. W tym czasie cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Następnie wrzucamy ją do garnka, w którym wcześniejrozgrzaliśmy łyżkę oliwy. Do zeszklonej cebuli dodajemy pokrojony drobno czosnek. Całość podgrzewamy.

Następnie tak przygotowaną cebulę i czosnek wrzucamy do bulionu. Dokładnie mieszamy, a następnie dodajemy serki topione. Czekamy aż zupa się zagęści i wtedy doprawiamy ją odpowiednimi przyprawami - solą, pieprzem, ale też tymiankiem do smaku. Kiedy zupa będzie gotowa, lekko ją blendujemy i jeszcze na sam koniec dodajemy do niej wyciśnięty przez praskę czosnek. W ten sposób zupa zyska dodatkowy aromat i będzie jeszcze smaczniejsza.

Tak przygotowaną zupę możemy przelać do miseczek. Dodajemy do niej łyżkę grzanek, a na koniec całość możemy posypać szczypiorkiem.

Ile krajów na świecie, tyle tradycyjnych pysznych potraw. Czy jesteś w stanie odgadnąć, do którego kraju przypisana jest dana potrawa?  

Rozwiąż quiz

Czy odgadniesz z jakiego kraju pochodzi to danie? Tylko 1 na 10 osób zdobywa komplet punktów!

sushi
Fotografia: shutterstock

1. Z jakiego kraju pochodzi sushi?

Oceń artykuł

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów